Din fericire, nu sunt mamica unui copil cu alergii sau intolerante, dar asta nu inseamna ca nu inteleg cat de greu le este acelor parinti ai caror copii se confrunta cu acest lucru. Si nu inseamna ca noi nu folosim produse fara gluten, fara lactoza sau fara ou. Ba chiar destul de des, pentru ca ne plac. Asa s-a nascut aceasta smantana din caju.
Cu putine ingrediente, destul de usor de realizat daca aveti in robot sau un chopper, smantana aceasta va iesi pufoasa, aerata, o puteti folosi in multe preparate sau chiar ca sos favorit, imbunatatit cu ierburi sau usturoi, turmeric, etc.
Ingrediente:
- 250 gr caju
- zeama de la jumatate de lamaie
- 1-2 linguri fulgi de drojdie inactiva
- 130-150 ml apa sau apa plata (DOAR daca nu folositi smantana preparata termic)
- 1 lingura de otet de mere BIO (2ani+ sau inca o lingura de zeama de lamaie)
Cum am procedat:
- am pus caju-ul la hidratat peste noapte in apa, cat sa acopere toata cantitatea de caju
- a doua zi, am scurs apa si am spalat boabele de caju
- am pus toate ingredientele in vasul robotului si am pulsat aproximativ 10′ pana cand am obtinut o crema pufoasa
*In functie de robotul pe care il detineti, e nevoie sa opriti din cand in cand pentru a permite motorului sa se raceasca putin.
*Adaugati apa in 3-4 etape pentru a regla textura in timpul procesarii.
*Se pastreaza la rece, in recipient etans, maxim 2-3 zile.
*Il puteti depozita in recipiente mici, ca sa nu fie nevoie sa deschideti recipientul de cate ori folositi din smantana.
*Daca nu o folositi la gatit, puteti prepara smantana cu apa plata.
Pofta buna!
2 Comments
Salut. Ma gandesc ca ai facut la tmx, nu? 🙈Cate secunde, la ce viteza? Mersii ☺️
Buna, viteza recomandata e de 1 minut, viteza 8, dar niciodata nu a durat doar 1 minut. Am pulsat pana cand am obtinut consistenta dorita. Uneori, 3-4 minute.