Dulcegării

Rulada tomnatica cu mere

septembrie 17, 2022

Toamna, merele au “gustul lor”! Gasesti de toate soiurile, proaspete, aromate! Atat eu, cat si Stefi preferam merele “tari”, alea care pocnesc atunci cand apesi cu degetul pe suprafata lor, fara preferinta la vreun soi anume. Bobo nu e pretentios defel iar tata le prefera pe cele pătule. Însă, cand vine vorba despre o placinta cu mere, aceste “preferinte” dispar si ramane doar nerabdarea coacerii ei!😁

Ingrediente:

  • 130 gr faina
  • 50 gr unt rece
  • 1 galbenus
  • 1 lg miere certificata (1+) sau 1 lingura rasa Green Sugar (3+)
  • 3 lg smantana proaspata Laptaria cu caimac (cea din care se face frisca)
  • 1 praf de vanilie
  • 1 varf de cutit praf de copt bio

Pentru umplutura: 4-5 mere, 5 gr unt, un praf de scortisoara, optional miere sau un alt indulcitor prietenos

Cum am procedat:

  • Aluatul: am mixat galbenusul cu indulcitorul 2-3’, apoi am adaugat smantana lichida. Intr-un castron, separat, am amestecat faina (deja amestecata cu praful de copt) cu untul rece pana cand am obtinut un aluat nisipos. Am adaugat faina peste amestecul cu galbenus si smantana si am strans aluatul intr-o bila compacta. Daca ramane sfaramicios, mai adaugati o lingura de smantana lichida. Nu manevrati foarte mult aluatul, pentru a nu-l incalzi. Ideea este aceea ca aluatul sa-si pastreze fragezimea data de untul rece. Am invelit aluatul in folie si l-am lasat la rece, 1 ora.
  • Umplutura: merele spalate si curatate de coaja le-am dat prin razatoare. Apoi le-am pus intr-o tigaie antiaderenta si le-am lasat pe ochiul mic al aragazului catrva minute, cat a scazut din zeama lasata. Apoi am pus un cubulet de unt si le-am mai lasat 2’. La sfarsit, un praf de scortisoara. Daca aveti nevoie de un gust mai dulce, puteti adauga un indulcitor prietenos: miere sau green sugar. De asemenea, mai puteti opta si pentru stafide.
  • am scos aluatul de la frigider, l-am intins intr-o foaie subtire pe care am presarat-o cu putin gris si am adaugat umplutura (răcita). Am rulat foaia cu umplutura, am uns-o cu putin ou batut (puteti folosi si albușul ramas de la aluat), am presarat mac si am portionat-o. Apoi am introdus rulourile in cuptorul preincalzit la 180*/~30’, cat sa se rumeneasca frumos deasupra. Daca tineti prea mult timp aluatul la temperatura camerei sau daca il manevrati excesiv, acesta se va inmuia. Daca se intampla acest lucru, pentru a evita ruperea lui, dupa umplerea foii de aluat, introduceti rulada la frigider pentru jumatate de ora si abia apoi o portionati si o coaceti. Asta, pentru pastrarea formei rulourilor.
  • o puteti servi alaturi de un pahar cu lapte animal sau vegetal sau sa o puneti in pachetelul celui mic, la gradi sau la scoala.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.