Legume și leguminoase

Plăcintă cu ciuperci

decembrie 30, 2019

Ne plac ciupercile, dar nu pot spune ca le gatim prea des. Nu stiu exact motivul, dar le vine destul de rar randul sa fie pregatite si mancate. Astazi, a fost una dintre datile acelea, am gatit ciuperci, dar am facut altceva decat tocanita sau ciulama de ciuperci cu care eram obisnuita. Asa s-a nascut ea, placinta cu ciuperci.

Intoarsa de la cumparaturi cu jumatate de kilogram de ciuperci, eram hotarata sa le gatesc traditional, cu mamaliguta si usturoi…daaar, cum capul familiei a spus ca nu vrea nici usturoi si nici mamaliga, am reconfigurat traseul si am transformat traditionalul nostru fel intr-o placinta. Sunt zeci de retete pe internet, dar le adaptam gusturilor noastre si mai ales ingredientelor din frigider.

Ingrediente:

  • 350 gr faina tip 650
  • 90 ml ulei presat la rece (eu am folosit de rapita)
  • 140 ml apa
  • 7 gr drojdie uscata BIO
  • 2 lg fulgi de drojdie inactiva (optional)

Umplutura

  • 500gr ciuperci champinion
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei usturoi
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 5-6 fire patrunjel
  • 1 lgita oregano
  • 1 ou
  • 1-2 linguri pesmet (in functie de compozitie)

Topping:

  • 1 ou mic
  • seminte de canepa

Cum am procedat:

  • prima data, am amestecat faina cu drojdia si fulgii, am turnat apa si uleiul si am framantat un aluat omogen, moale si elastic pe care l-am acoperit si lasat la dospit la cald pana isi dubleaza volumul
  • cat timp aluatul dospeste, am pregatit umplutura: am tocat legumele, usturoiul si patrunjelul intr-un chopper; ciupercile le-am tocat separat pentru a nu le marunti prea tare
  • am pus umplutura in tigaie si am inabusit pana cand scade tot lichidul, dupa care am lasat-o cateva minute sa se racoreasca
  • am batut oul, l-am amestecat cu oregano, l-am turnat deasupra umpluturii si am omogenizat totul
  • dupa ce aluatul a dospit si crescut frumos, l-am impartit in doua bile egale pe care, cu ajutorul sucitorului, le-am intins la dimensiunea tavii folosite (25x20cm)
  • am asezat prima foaie in tava, am turnat si nivelat umplutura, apoi, am asezat cu grija si cea de a doua foaie
  • am uns placinta cu ou si am adaugat deasupra seminte de canepa
  • am copt placinta in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 35-40’, pana cand devine aurie deasupra, fara ventilatie
  • am feliat dupa racire si am servit cu salata verde

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.