Ne plac ciupercile, dar nu pot spune ca le gatim prea des. Nu stiu exact motivul, dar le vine destul de rar randul sa fie pregatite si mancate. Astazi, a fost una dintre datile acelea, am gatit ciuperci, dar am facut altceva decat tocanita sau ciulama de ciuperci cu care eram obisnuita. Asa s-a nascut ea, placinta cu ciuperci.
Intoarsa de la cumparaturi cu jumatate de kilogram de ciuperci, eram hotarata sa le gatesc traditional, cu mamaliguta si usturoi…daaar, cum capul familiei a spus ca nu vrea nici usturoi si nici mamaliga, am reconfigurat traseul si am transformat traditionalul nostru fel intr-o placinta. Sunt zeci de retete pe internet, dar le adaptam gusturilor noastre si mai ales ingredientelor din frigider.
Ingrediente:
- 350 gr faina tip 650
- 90 ml ulei presat la rece (eu am folosit de rapita)
- 140 ml apa
- 7 gr drojdie uscata BIO
- 2 lg fulgi de drojdie inactiva (optional)
Umplutura
- 500gr ciuperci champinion
- 1 ceapa mare
- 2 catei usturoi
- 1 morcov
- 1 ardei gras rosu
- 5-6 fire patrunjel
- 1 lgita oregano
- 1 ou
- 1-2 linguri pesmet (in functie de compozitie)
Topping:
- 1 ou mic
- seminte de canepa
Cum am procedat:
- prima data, am amestecat faina cu drojdia si fulgii, am turnat apa si uleiul si am framantat un aluat omogen, moale si elastic pe care l-am acoperit si lasat la dospit la cald pana isi dubleaza volumul
- cat timp aluatul dospeste, am pregatit umplutura: am tocat legumele, usturoiul si patrunjelul intr-un chopper; ciupercile le-am tocat separat pentru a nu le marunti prea tare
- am pus umplutura in tigaie si am inabusit pana cand scade tot lichidul, dupa care am lasat-o cateva minute sa se racoreasca
- am batut oul, l-am amestecat cu oregano, l-am turnat deasupra umpluturii si am omogenizat totul
- dupa ce aluatul a dospit si crescut frumos, l-am impartit in doua bile egale pe care, cu ajutorul sucitorului, le-am intins la dimensiunea tavii folosite (25x20cm)
- am asezat prima foaie in tava, am turnat si nivelat umplutura, apoi, am asezat cu grija si cea de a doua foaie
- am uns placinta cu ou si am adaugat deasupra seminte de canepa
- am copt placinta in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 35-40’, pana cand devine aurie deasupra, fara ventilatie
- am feliat dupa racire si am servit cu salata verde
Pofta buna!
No Comments