Bazele nutriției echilibrate Povesti, întâmplări, experiențe

Mami, ce facem cu sănătatea ta?

iunie 20, 2019

Trec puțin din sfera alimentației sănătoase la copii, la stilul de viață al mamei. De ce? Pentru că modul în care este mama determină modul în care va fi copilul ei. Deci, mami, ce facem cu sănătatea ta?

Dacă mergi acum în fața oglinzii, îți dai hainele jos și te analizezi, ești mulțumită de tine? Dacă te uiți în farfuria ta, consideri că mănânci suficient de sănătos? Dacă te urci pe cântar, îți place ceea ce vezi?

Trec peste faptul că majoritatea mămicilor se pun pe planul 2, 3, 4 sau 5 odată ce au întemeiată o familie și nu mă leg de partea estetică (cum îți stă părul, dacă ești machiată sau cum te-ai îmbrăcat) și mă leg doar de sănătate.

Mami, când ai făcut ceva sănătos pentru tine?

Nu uita de tine! Sănătatea ta influențează starea de bine a copilului tău. Nu vei putea crește un copil cu un stil de viață sănătos dacă nu pui accent pe al tău.

Copilul nu va mânca o salată de crudități dacă părintele mănâncă șnițel. Nu va consuma quinoa la vârsta de 5 ani dacă părintele nu face asta. Nu poți avea pretenția de la copilul tău să facă sport cu drag pentru tot restul vieții dacă nu îl încurajezi și nu îi oferi un exemplu de urmat.

Mama nu e mama doar pentru a prepara mâncarea, a face curățenie și a avea grijă de copil. Mama e mamă deoarece ar face orice astfel încât copilului ei să îi fie bine. Așadar mami, astăzi de întreb: dacă cineva ți-ar spune că sănătatea copilului tău depinde de 30 de minute de alergare/zi, de o oră de bicicletă, 30 de minute de înot sau 45 de minute de activitate ușoară în sala de sport ce ai face? Ai fi deja afară, fără papuci, alergând cu tot sufletul pentru copilul tău.

Dacă ți-ar spune cineva că prăjitura și paharul de suc din fața ta cresc riscul de diabet zaharat și boală cardiovasculară la copilul tău, te-ai mai atinge de ele? Ai continua să mănânci cartofi prăjiți, zahăr și ceafă de porc dacă cineva ți-ar spune că există risc crescut de hipercolesterolemie la copilul tău? Ai continua să mănânci pe ascuns, să-ți abandonezi stilul de viață sănătos și să nu pui preț pe alimentația ta dacă ai ști cu adevărat cât de mult înseamnă asta pentru copilul tău?

Ei bine mami, dacă nu ți-a spus nimeni până acum, îți spun eu: starea de sănătate a copilului tău este dependentă de starea ta de sănătate. Caută 30-60 de minute pentru tine și fă mișcare. Lasă deoparte mâncatul de rămășițe de la copil și stai cu el la masă, mâncați împreună și faceți din mâncatul sănătos un stil de viață, o plăcere și nu o dietă pe termen scurt. Mergi în fața oglinzii, fă o analiză și setează un țel realist. Puneți un zâmbet pe față mereu când faci un pas înainte pentru sănătatea ta. Dacă nu o faci pentru tine, fă asta pentru copilașul tău.  Dacă nu poți face singură asta, caută ajutor. Mergi la un antrenor personal și fă mișcare alături de el, coordonată corect.  Mergi la un specialist în nutriție care să îți spună cum ar trebui să arate un stil de viață sănătos. Mergi la medic și fă o evaluare completă.

Mami, eu și copilul tău avem încredere în tine!

Te pupăm mami!

Sursă foto

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.