Bazele nutriției echilibrate

Sesiune de întrebări – 3

iunie 4, 2019

Răspunsurile pentru întrebările adresate la sesiunea de întrebări numărul 3 le găsiți în acest articol. Întrebările formulate de mămici au rămas nemodificate, pentru a evita interpretările negative.

  1. S.L., copil 2 ani 3 luni: Se poate oferi ocazional peste alb la cina, fara a face din asta o regula sau abuz? 

Da, este în regulă ocazional.

  1. C.C., copil 10 luni :cât de important e să fie clar delimitate mesele (md, gustare după 1 an, prânz, gustare, cină)? Care e efectul negativ dacă mănâncă tot câte puțin și des?

Este foarte importantă delimitarea clară a meselor. Sistemul digestiv are nevoie de repaus alimentar pentru a funcționa corespunzător. De exemplu, un consum alimentar constant (chiar și în cantitate mică) menține glicemia la valori crescute, lucru care duce la suprasolicitarea  pancreasului.

  1. M.M. copil 10 luni: Atasez un articol care m-a intrigat putin. Cat adevar exista in el?

Și noi susținem același lucru. Atât pe grup, cât și pe blog, apare recomandarea de a hidrata nuci/semințe/pseudocereale/cereale pentru reducerea conținutul de antinutrienți.

  1. M.P., copil 1an si 7 luni: Este mofturos la mancare de ~4 luni. Nu vrea sa deschida gura sa guste mai nimic in afara de felurile lui preferate. Pe acelea le mananca foarte bine, implicit pofta/foame are. Am incercat sa ii asez mancarea in forme atractive si amuzante, dar fara succes. Cat e de rau pe termen lung ca are 2-3 feluri preferate?

Pe termen lung poate să apară deficitul de vitamine și minerale. Sperăm totuși să nu fie cazul și cel mic să își schimbe preferințele.

  1. S. 2 ani și 4l: Ce facem când copilul tot cere mâncare la masă? Ii punem limită sau îi mai dăm?

Îi punem limită. Analizați împreună cu un specialist în nutriție planul alimentar al copilului să vedeți unde se pot pune aceste limite fără să fie deranjant pentru copil.

  1. P., copil 2ani : Ne confruntam cu un refuz masiv al cărnii de mai bine de o luna. Ce as putea sa ii ofer pentru a compensa acest lucru dpdv nutritional?

Alte surse de proteine: ouă, leguminoase (linte, năut, mazăre uscată, fasole boabe) în asociere cu o sursă alimentară de vitamin C (pătrunjel verde crud, mărar verde etc).

  1. B., copil 1 an: pana la ce varsta se ofera laptic noaptea toddlerilor si ce metode de intarcare de noapte recomandati?

Se limitează consumul numai dacă există un exces ponderal. Dacă dezvoltarea este bună, copilul poate consuma lapte pe timpul nopții până când renunță singură la acest obicei. Cel mai potrivit ar fi să luați legătura cu un consultant în alăptare deoarece acesta nu este domeniul meu de activitate și nu îmi doresc să vă îndrum greșit.

  1. I., copil 4l: bebe cu teren alergic, suspectez lactate, momentan, de mâine elimin și oul din alimentația mea. Cum procedez la diversificare? Incep cu legume, fructe, carne. Dar cum introduc lactatele, oul? La ce vârstă ar fi relevante testele pentru alergii?

Chiar și în condițiile unui teren atopic, se recomandă introducerea tuturor alergenilor alimentari înainte de împlinirea vârstei de 1 an. În acest caz consider  utilă regula de 3 zile în introducerea alimentelor noi. Veți oferi cantități mici, sub supraveghere atentă. Unele teste de alergii sunt relevante din primele zile de viață, unele doar după vârsta de 1 an. Luați legătura cu un specialist în alergologie pentru a nu limita alimentația copilului fără a avea un diagnostic clar.

  1. K, copii 2ani vs 8 ani, dar intreb mai mult pt fetita de 8 ani: Care este necesarul caloric la varsta aceasta si ce cantitate de proteina, carbohidrati si lipide ar trebui sa manance zilnic?

Vă atașez câteva valori generale, dar țineți cont de faptul că aceste date ar trebui adaptate în funcție de dezvoltarea copilului, nivelul de activitate și starea lui de sănătate. Fetiță 8 ani: 1200 calorii, 19 g proteine, 130 g carbohidrați, 39 g lipide. Copil 2 ani: 1000 calorii, 13 g  proteine, 130 g carbohidrați, 32 g lipide.

  1. V.V., copil 1an si 8 luni: Referitor la mese: de cand se poate introduce carnea la cina, iar pentru pranz, este suficient un fel de mancare sau este nevoie de supa/ciorba si felul doi?

Carnea nu ar trebui să fie prezentă la masa de seară la copii. Este suficient un singur preparat. Dacă totuși se optează pentru 2 preparate, ciorba/supa ar trebui oferită doar după consumul felului principal.

  1. C.A. B, copil 6 luni +: De cate ori e recomandat pentru varsta de aproape 7 luni consumul se lactate? Bebe e fan orice cu smantana, am observat ca nu mai refuza niciun fel de leguma in combinatia asta, dar nu stiu cat este de ok la varsta lui sa manance atatea lactate…mai mananca si branzica de casa, alternativ.

La vârsta aceasta, dacă e dezvoltat corespunzător și bea cantități normale de lapte, nu are nevoie zilnic de lactate. Difersificarea se începe în jurul vârstei de 6 luni cu scopul de a introduce o sursă importantă de fier cu rată bună de absorbție (ex carne sau ou). Aceste alimente nu se combină cu lactate pentru a nu reduce rata de absorbție a fierului. Pe scurt: calciul este asigurat din laptele matern/formula de lapte, puneți mai mult accent pe sursele de fier.

  1. B.P., copil 9 luni – alergie la lactate si albus de ou. : Daca nu prea i-am oferit variantele vegetale de la lactate e ” de rau”? Rar i-am facut lapte de cocos si de migdale…dar nu prea mananca oricum…si cu greutatea stam rau…ce pot face ca sa imbunatatim acest aspect? Este alaptata si prefara sa suga in loc sa pape. 3 h intre mese nu pot face ca ea cere san
    Si cat este de ok sa folosesc untura de porc in preparate(in locul untului)?

Dacă introduceți „lactatele” vegetale se îmbunătățește și meniul, crescând și valoarea calorică a acestuia. Încercați brânză de migdale sau caju. Nu recomand untura, fiind bogată în grăsimi saturate. Încercați un unt vegetal raw.

  1. A.B., copil 1 an si 2 luni: cum imi dau seama ca mananca suficient? Nu ia decat cateva guri din orice ii ofer, apoi incepe sa se joace cu mancarea si sa o arunce. Sta cu noi la masa, cere ce vede pe masa dar nu mananca mult. Ii ofer lp apoi si bea mult 180-210ml indiferent cat a mancat inainte. I-am scos lp peste zi intr-o vreme (au ramas doar cele de la culcare si de la 5.30 dim) dar a mancat la fel de prost…manca mai des dar tot cateva guri si a si slabit un pic. E drept ca in ultimele 2 luni a avut eruptii dentare. Pe la 9-10 luni manca mai mult la o masa.. accepta putine lucruri dar manca jumatate de bol. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc.

În perioada de erupții dentare este normal să treacă prin diverse faze de refuz alimentar. Continuați să oferiți preparate cât mai echilibrate din punct de vedere nutritiv, fără să insistați asupra consumului. Dacă a pierdut în greutate, vă recomand să faceți o serie de analize pentru a identifica alte posibile cauze (deficit de fier/anemie feriprivă, paraziți etc).

  1. D.V., copil 2,10 ani: de multe ori nu vrea gustari sau vrea lp pe post de gustare. Este f greșit ,îl poate afecta? Menționez că mai bea lp HA la trezire și la culcare.

Gustările sunt opționale și se oferă numai când copilul are nevoie de ele , deci nu este greșit.

  1. M.C., 2 ani si 2 luni: Din ce alimente permise zilnic putem asigura necesarul de proteine si grasimi in cazul unui copil cu alergie la proteinele lactatelor animale ?

Ou, carne, pește, linte, năut, mazăre uscată, fasole boabe, nuci.

  1. A.S., copil 1 an si 3 luni, alaptat, 9.5 kg: Gusta din aproape orice ii ofer, dar niciodata nu mananca mai mult de 3-4 varfuri de lingurita. Daca primeste prea multa mancare in gura, are gag si apoi nu mai doreste sa manance. Am incercat dat cu lingurita, pasat, oferit alimente intregi pe masa lui, luat cu mana, pauze mai mari intre alaptari. Pana la ce varsta este ok sa se hraneasca numai cu lapte matern? Luam supliment de fier.

Doar până la vârsta de 1 an este considerat laptele matern baza alimentației. Cel mai bine ar fi să faceți o evaluare medicală să vedeți care este cauza acelui gag. Monitorizați greutatea și înălțimea frecvent. Cât timp nu pierde în greutate și creșterea în înălțime este adecvată, nu ne îngrijorăm.

  1. A.M., copil 10 luni: Cât de fix ar trebui să fie programul meselor? Și cam ce distanță între ele? La noi în fiecare zi e altfel din cauza programului haotic de somn

La vârsta aceasta programul de masă este stabilit în funcție de programul de somn. Trebuie să aibă minim 2 ore pauză între 2 mese de solide.

  1. C.A.M., copil 3ani2luni: lecitina pudra din floarea soarelui – de la ce varsta se poate folosi in preparatele celor mici? Am folosit o lgita, intr.o maioneza din caju – rezultatul: nu s.a mai separat uleiul dupa cateva ore.

Se poate folosi lecitina naturală.

  1. F.R., Băiat 1an si 7 luni: Când se introduce la o masă felul 1 si felul 2? Băiatul meu va merge din toamnă la cresa,va avea aproape 2 ani si la prânz va avea felul 1 si 2…e ok?

Acesta este unul din obiceiurile greșite din România (și alte țări). Se oferă copilului ciorbă/supă, apare senzația de sațietate precoce și ulterior copilul nu mai consumă felul principal care este mai nutritiv. Nu are nevoie de 2 preparate. Dacă totuși se oferă 2, ideal ar fi să se consume felul principal și doar ulterior ciorba/supa.

  1. A.F., copil de 14 luni, alaptat la cerere: nu mănâncă decât felurile preferate, in special albus de ou, toate fructele și uneori paste, restul alimentelor, in mică măsura și cu mari insistente. In continuare, laptele matern consider ca este baza, iar el creste in greutate și se dezvolta normal. Este in regula? Tin sa precizez ca insist cât pot de mult sa îl apropii de mâncare, dar e hotărât sa ma refuze constant, mănâncă doar pt a-și potoli foamea și probabil știe ca are backup-lapte matern. Uneori ma îngrijorez pt ca aveam mari așteptări ca după 12 luni sa se imbunătățească situația.

Alimentația lui nu este atât de incorectă ținând cont că mănâncă o varietate mare de fructe (din care își ia antioxidanți și vitamine), paste (care pot fi din diverse cereale/pseudocereale) și albuș (o proteină echilibrată). Își va schimba la un moment dat preferințele alimentare. Este important să nu insistați foarte mult pentru a nu dezvolta  o repulsie.

  1. I.G., 1 an, aplv, ou, caju etc., alaptat: Cum ajutam din alimentatie un copil cu anemie usoara? Medicul a zis ca inca nu e cazul de medicamente, sa incercam cu alimente. Copilul mananca zilnic carne, folosesc chia in loc de ou. Ceaiul, taratele, soia si lactatele de vaca nu fac parte din alimentatie. Nu combin cu calciu si adaug vit. C. Pun patrunjel cam in tot ce se poate. Spanac, sfecla rosie si ficatel de 2 ori pe luna – se poate mari frecventa pe termen scurt?

2 porții de carne roșie pe săptămână, și 4 porții de carne albă. În funcție de alergiile existente, 1 porție poate fi de pește sau leguminoase uscate. Pe termen scurt se pot folosi mai frecvent și alimentele enumerate, dar nu vă bazați prea mult pe fierul din ele deoarece acesta nu are rată bună de absorbție.

  1. A.M., copil 10 luni: Încă de la o luna a fost suspectat ca ar fi alergic la orice din lapte de vaca, orice nuci, alune, aspect confirmat de pete mici și roșii in jurul guritei de fiecare data când consum eu ceva ‘interzis’. Ce ar trebui făcut acum? Ar fi relevant un test de alergii la vârsta asta? Este cazul sa ii introduc după 1 an lactatele din lapte de vaca?

Diagnosticul pus în acest mod nu este unul concludent. Cel mai bine ar fi să căutați un alt alergolog și să facă o evaluare corespunzătoare, astfel încât să nu limitați inutil alimentația copilașului. Există și analize concludente înainte de vârsta de 1 an, deci mergeți cu încredere la medic.

  1. O.D., copil 8 luni, fara teren alergic in familie: Pot introduce cerealele si pseudocerealele la cina sau este nevoie sa i le ofer la mic dejun initial pentru a observa eventualele reactii alergice? Totodata, el este cam pufosel (12 kg)  si pediatrul ne-a recomandat sa evitam cerealele pentru a nu mai lua in greautate foarte mult. Sunt anumite cereale/pseudocereale care ar fi mai indicate in situatia aceasta?

Chiar dacă nu există teren atopic, testările de toleranță se fac tot în prima parte a zilei. Chiar dacă are 12 kg, tot are nevoie de cereale și pseudocereale ocazional (1-2 zile pe săptămână) deoarece acestea sunt surse importante de fibre și vitamine din grup B. Quinoa, orez, porumb, grâu. Evitați tapioca și griș-ul, care au o valoare calorică mare și sunt mai slab nutritive.

  1. S.M.G, 9.5 luni, 8400 gr: Primeste lapte praf exclusiv de 1.5 luni, pana atunci a primit lapte matern. Are 3 mese, refuza total apa din orice recipient, mananca mai ok sau nu depinde de zile, insa chiar daca mananca bine bea lapte praf intre mese. Nu are program nici de somn nici de mancat dar orientativ cam asa arata zilele( De exemplu: 8-trezire, 9-md, 11-lp 120 ml somn , 13.30-pranz, 16- lp 60-100 ml, 18-cina, 20.30 -lp 120-150 ml, somnu de seara peste noapte la 3 ore cam 120 ml. E ok sa primeasca intre mese lapte praf, nu afecteaza pofta de mancat intre mese si digestia implicit?

Necesarul de lapte la vârsta aceasta este de aproximativ 750 de ml. Nu se poate asigura această cantitate doar pe timp de noapte, deci este normal să primească și peste zi, între mesele principale.

  1. A.A., copil 1an si 5luni: Tagatoza este un indulcitor ok in alimentatia copiilor? Stiu ca e naturala si are un indice glicemic ff mic, respectiv 3 comparativ cu zaharul care are peste 60. Se comporta ca zaharul, inclusiv cand este preparata termic si nu schimba gustul preparatului.

Pentru adulți este în regulă. Pentru copii nu pot să susțin acest aspect deoarece nu sunt studii de specialitate care să analize efectul pe termen lung.

  1. M.B, copil 9 luni: cat e de necesar sa introduc in alimentatia copilului ficatul de pasare? Aud de la mame ca au recomandari de la pediatrii sa introduca ficatul in mod regulat. Mentionez ca fetita e alaptata la cerere, i-am introdus carnea de pui, curcan, rata, peste, ou, branza, legume, fructe de sezon, nuci; nu are nici o alergie, mananca 3 mese pe zi. (Are 9.300 g, nascuta cu 2.850 g).

Nu este obligatorie introducerea, mai ales dacă nu aveți o sursă sigură. El nu se consumă mai frecvent de 1-2 ori /lună.

  1. A.P., copil 1 an și 17 zile: alergii la ou, gluten, aplv. Având în vedere că nu consumă aceste alimente, este suficient să consume doar carne, proteina vegetală fiind refuzată sau consumă foarte puțin?

Da, dar oferiți diversitate și la nivel de carne: pui, curcan, pește, porc.

  1. G.D., copil 1 an și 11 luni, alăptata, alergica la proteina din laptele de vaca, peste și posibil și altele (încă evit mare parte din alergeni): Pe lângă faptul ca nu ii pot oferi alimentele la care are reacții alergice, este și foarte selectiva (ex. rareori accepta sa mănânce carne), mănâncă puțin și ia foarte puțin in greutate (are 8700g și 83cm). Ce alimente/retete ne-ar ajuta in situația noastră? Sa aibă cat mai mulți nutrienți, consumate chiar si in cantități mici? 

Dacă se evită majoritatea alergenilor, bănuiescă că sunt evitate și oleaginoasele. De obicei ele, în combinație cu cereale/pseudocereale cresc valoarea calorică a meniului.

  1. L.P., copil 1an și 8 luni: Fetița mea nu vrea sa mănânce deloc legume, sub nici o forma nici piure, nici întregi, nici supa crema. Gătesc cu drag retete de pe grup dar uneori nu mai știu ce sa fac. Mănâncă doar vinete și castravete câteodată. Cum pot suplini lipsa legumelor? E ok ca la masa de prânz sa mănânce doar carne simpla sau peste?

Nu se poate suplini lipsa legumelor. Trebuie să continuați să le oferiți în combinații cât mai variate și în timp va deveni mai interesată.

  1. A-T., copil 1 an și 1 luna: băiețelul meu e fan înrăit lactate , mănâncă zilnic , stiu ca limita e de 500 g/zi , in special mănâncă iaurt , nu pot deschide frigiderul , nu pot folosi iaurt sau brânza ca plânge pana ii dau . Întrebarea mea – e ok dacă mănâncă 2 iaurturi pe zi? Iaurtul nu înlocuiește o masa , e oferit între mese , mănâncă destul de bine și foarte diversificat . Am încercat sa ii înlocuiesc sau sa ii adaug fructe /nuci /semințe dar nu vrea, îl mănâncă simplu . 

2 iaurturi pe zi este destul de mult în contextul în care încă bea lapte și mai mănâncă și alte proteine. Încercați să vă rezumați la un singur iaurt/zi.

  1. G.B., copil 3 ani 2 luni: dintotdeauna a fost putin mai constipata si mananca destul de greu, ca urmare e si destul de slabuta (12 kg). Pe langa aceasta, a avut si vreo 3 episoade de dermatita atopica. Pot fi acestea semnele unei intolerante sau alergii alimentare?

Da, pot fi semne de intoleranțe sau alergii alimentare. Faceți un consult alergologic și analize de sânge.

  1. I.P., copil 1 an și 6 luni: Pitica încă alăptata, mănâncă foarte puțin, mai mult gusta mâncarea; deși i se oferă alimente din toate grupele, sunt zile in care refuza total orice aliment, cu excepția roșiilor și a iaurtului. E cazul sa apelez la suplimente alimentare?

Faceți pentru început o serie de analize de sânge și scaun, să vedeți dacă refuzul alimentar are consecințe. Dacă analizele sunt în regulă, nu este nevoie de suplimente alimentare.

  1. G.H., copil1 an 11 luni: nu prea mananca tot ce ar trebui(nu mananca carne de vita,cu pranzul suferim ff mult)acum vreu 4 luni avea hemoglobina 12.2…la ce interval de timp ar trebui sa repet analiza ptr ca totul sa fie sub control?

La 3 luni se repetă de obicei analizele când valorile sunt la limita inferioară sau după tratament.

  1. C.S.M, copil 5 luni, alaptat exclusive: Peste o lună incep diversificarea și nu stiu cum se administrează corect apa. Încep să i dau din prima zi de diversificare, cresc progresiv cantitatea? In ce moment al zilei? În ce cantitate?

În ziua în care se începe diversificarea se inițiază și consumul de apă. Imediat după consumul de solide. Nu se limitează cantitatea. Copilul poate consuma câtă apa își dorește, cât de frecvent dorește.

  1. D.S., copil 1 an și 4 luni aproape: de 2 saptamani ii dau lapte de capra pentru ca, laptele praf începuse sa mi-l refuze. Pur și simplu nu mai voia sa bea. Are 2 biberoane lapte capra /zi, unul dimineața de 150 ml și unul seara de 240 ml. Întrebarea mea este, cantitatea este mare pentru el? De la cel de vaca are intoleranta : crampe, dureri de stomac, gaze.

Nu este prea mare cantitatea.

  1. A.M., copil 1 an si 8 luni aproape , intarcata de 3 saptamani: dupa ce am intarcat o nu a acceptat niciun fel de lapte . Iaurt mananca ,branza ,smantana . Problema mea este cam cate lactate trebuie sa manance ca sa suplinim lipsa laptelui ?

Oferiți lactate și derivate la 2 mese principale + 1 gustare. Creșteți și cantitatea de nuci/semințe.

  1. O.D., copil 1 an: ar trebui modificat programul de mese? 
    8:30 – se trezește
    9:30 – mic dejun
    10:30 – alăptat (adoarme la sân)
    13:00 – prânz
    Aici mai are un somn și un alăptat însă nu este niciodată la aceeași oră
    19:00 – cină
    21:00 – alăptat + somn
    O alăptez la cerere și de multe ori vrea lapte la o jumătate de oră după masă (solida/alăptat). Este în regulă? Poate avea probleme din cauza aceasta? Știu că stomacul mai trebuie să facă și pauze. Va mulțumesc!

Programul menționat este în regulă. Ideal ar fi să nu consume și alte alimente (nici măcar lapte) în afara acestui program, pentru a avea repausul alimentar despre care deja știți.

  1. D.T., copil 1 an: ce modificari apar in alimentatia unui copil incepand cu varsta de un an? Ma refer la cantitatea de apa consumata, se introduc gustarile, se renunta la mesele de lapte de zi (alaptare) etc. Plus alte sfaturi pe care ni le puteti da.

Apa se consumă în cantitatea dorită de copil. Vor fi 3 mese principale + 1 sau 2 gustări. Gustările rămân opționale și se oferă doar atunci când este nevoie de ele și programul permite asta. „Programul” de alăptare îl setează mama și copilul, în funcție de starea de sănătate a copilului și consumul de solide din ziua respectivă.

  1. A.A., copil 1 an si 3 luni: câte grame de carne (pe zi) ar fi ideal sa mănânce la această vârstă? La ce vârste si cu cât creștem gramajul (până la 5 ani de exemplu)? Îi ofer toate tipurile de carne, prin rotație și doar o dată pe zi.

30 de grame la vârsta aceasta, cu creștere treptată la 50 de grame până la vârsta de 5 ani. Excepție peștele, unde se pot oferi 50 de grame acum și 80 de grame la 5 ani.  – Cantitățile sunt aproximative, cantitatea exactă fiind setată în funcție de consumul alimentar din fiecare zi.

  1. A.R.G, copil 9 luni: Bebelina mea este foarte mofturoasă, in afara de iaurt, brânza și smântâna nu mănâncă altceva! Cât de des i le pot oferii?

Se pot oferi zilnic, dar are nevoie și de alte alimente (fructe, legume, carne etc).

  1. N.G., fetița 18 luni, alaptata, foarte mofturoasă in ceea ce privește mâncarea: De cate ori pe săptămâna poate manca broccoli? (este singura leguma pe care o accepta, in afara de legumele din ciorba)

Pentru diversitate aș spune de maxim 4 ori pe săptămână, dar nu a stabilit nimeni o limită concretă.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.