Patiserie

Chifle pufoase cu dovleac, fără ou și fără lactate animale

martie 15, 2019

Se stie deja ca imi plac aluaturile dospite!🙈 Iar cu siguranta “ce naste din pisica, soareci mananca”! N-ar fi rau ca acesta sa dea si o mana de ajutor pisicii, doar n-o s-o lase sa se zbenguie singura prin jucatarie, pudrandu-se tacticoasa cu faina pe botic!🙈

Covrigii dovlecosi s-au bucurat de un real succes printre pitici si mamici, prin urmare am considerat ca trebuie sa-mi aprofundez munca si sa gasesc si o varianta pentru copilasii cu alergie la proteine din laptele de vaca si la ou. Ei bine, va promit ca nu veti regreta incercand chiflele de mai jos. Sunt mega pufoaaaase, se fac usor si sunt cu mare priza la nazdravani!

Ingrediente:

  • 300 gr faina 650/550
  • 100 gr piure dovleac copt
  • 100 ml lapte vegetal (aplv). Se poate pune si lapte animal
  • 2 lg ulei cocos presat la rece (uleiul – la temperatura camerei)
  • 1 vf de cutit vanilie pudra
  • 1/2 plic drojdie bio (fara monostearat de sorbitan, da?)
  • optional: scortisoara, coaja rasa de lamaie/portocala bio (spalata cu bicarbonat de sodiu, anterior)

Umplutura: silvoita ardeleana de la Mihai!😋

Cum am procedat:

  • am pus intr-o craticioara laptele, uleiul de cocos si dovleacul. Am incalzit amestecul, foarte putin (cat sa pot tine degetul in el, fara sa ma arda).
  • separat, in vasul robotului de bucatarie am pus faina amestecata cu drojdia si cu vanilia. Puteti adauga si jumatate lingurita miere certificata – pentru activarea drojdiei (este optional).
  • am adaugat “lichidele” peste “solide” respectiv laptele – cu tot ceea ce contine, peste faina. Am lasat mixerul sa-si faca treaba, timp de ~ 5’, cat sa se adune tot aluatul pe carligul de framantare, plus inca putin🙈. Daca nu aveti un robot de bucatarie, nu-i nici un bai. Framantati cu mana compozitia, pana se aduna intr-un aluat compact. Continuati 5’, framantarea. Acest aspect este important, daca doriti chifle pufoase si moi (se “dezvolta” glutenul)
  • am lasat aluatul la dospit 30’. Apoi, l-am impartit in 4 bile. Le-am intins sub forma unui oval si le-am umplut cu silvoita. Puteti sa le umpleti cu ce va place sau puteti sa le lasati “goale”, situatie in care sariti pasul 1. Puteti sa le impletiti cum am procedat eu (vezi imaginea 2), rezultatul fiind niste chifle dodoloate😃. Saaau, puteti sa le impletiti in forma de covrigi. Cum aveti chef!
  • odata impletite, am asezat chiflele in tava de copt si le-am lasat din nou la dospit 15-20’. Apoi, le-am copt in cuptorul preincalzit la 180*/30’. Daca nu aveti copilasi cu alergie la ou, puteti sa le ungeti cu ou. Mai puteti sa le ungeti cu putin lapte vegetal si sa le presarati cu nuca. 

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Nicoleta aprilie 25, 2019 at 1:21 pm

    Buna! Am aluatul la dospit de o ora si nu a crecut aproape deloc. Plicul meu de drojdie bio are 9g, asa ca am pus ~5g. Trebuia cumva mai multa? La reteta de covrigi cu dovleac vad ca sunt 7g drojdie la 320g faina. Imi e foarte ciuda daca n-o sa iasa nimic. Multumesc!

    • Reply Simona aprilie 25, 2019 at 5:46 pm

      Salut Nicoleta,
      Lipsa cresterii aluatului poate avea ca motiv principal, adaugarea unor ingrediente reci (dovleac de la congelator, de ex). Aluaturile dospite au nevoie de caldura (lichide caldute adaugate, loc caldut si ferit de curenti de aer pt dospirea propriu zisa). Este posibil, de asemenea sa nu fie drojdia ok – am patit-o personal cu un tip de drojdie bio, motiv pt care de atunci folosesc Hefe de la Ruf (vorbesc de drojdie uscata bio, nu proaspata.
      Ca idee, scrie pe pachetelul de drojdie pt ce cantitate de faina este. Asadar, cel mai ok este sa verifici eticheta si sa proportionezi cantitatea de drojdie in functie de cantitatea de faina pt care e recomandata.
      Sper totusi sa-ti iasa, deoarece sunt extrem de pufosi si buni!🤗

  • Reply Nicoleta aprilie 26, 2019 at 12:10 pm

    Buna! Lichidele le-am incalzit, iar aluatul l-am lasat la dospit in cuptorul inchis, neincalzit. Drojdia pe care o folosesc e de la Rapunzel (pe eticheta scrie 9g la 500g faina, deci ar fi ok cat am pus). I-am facut simpli, au crescut in timpul coacerii. I-am taiat pe jumatate si i-am uns cu gem. Mi-au placut, as vrea sa mai repet reteta, dar nu stiu ca as putea schimba. Cred ca pot fi si mai pufosi.

    • Reply Simona aprilie 26, 2019 at 5:35 pm

      Incearca sa-i framanti mai mult, data viitoare. Ei sunt super pufosi, mai pufosi decat aluaturile de acest gen, fara dovleac. Este si un filmulet pe pagina despre cum ar trebui sa fie🤗

  • Reply Manuela mai 7, 2019 at 6:11 am

    Buna SIMONA! I-am facut au fost decorati de cel mic. Am 2 intrebari: se pot face cu faina de hrisca? Eu nu pot manca nimic cu gluten. Si daca da, ce tre sa schimb in executare si coacere? Multumesc din suflet pt info dar mai ales pt toate inspiratiile oferite, de nepretuit. O zi buna!

    • Reply Simona mai 7, 2019 at 6:01 pm

      Manuela, consistenta asta nu prea ai cum sa o obtii cu o faina fara gluten, din pacate. Personal, nu am ajuns la preparate pufoase folosind fainuri fara gluten, curate.
      Apasa tagul #faragluten si vei gasi cateva preparate bune. Este o adevarata provocare pentru mine capitolul “glutenfree”, insa ce postez imi place si cu siguranta sunt preparate prietenoase si gustoase.
      Imbratisari🤗

  • Reply Nicoleta iunie 7, 2019 at 5:01 am

    Buna! Poate fi inlocuit piureul de dovleac cu piure de banana? Multumesc!

  • Reply Nicoleta - Cristina Vlad iunie 18, 2019 at 10:41 am

    Buna. Merge inlocuit piureul de dovleac cu piure de cartof dulce? Nu am gasit dovleac ☺️ multumesc.

    • Reply Simona iunie 21, 2019 at 2:45 pm

      Ar trebui sa mearga, au textura si gust apropiat. Nu am incercat sa te asigur ca vor iesi perfect!🤗

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.