Ce faci cand ai un copilas cu alergie la proteine din laptele de vaca si te incapatanezi sa-i faci papanasi?!😀 Iaca, faci! Nu-i faci “dulci”, ca deh – nu vrei! Ii faci “sarati”, vorba vine – sa fie mai interesant! Le pui niste mei, sa le creasca nitel valoarea nutritiva si-i mai tavalesti si prin fistic! Astfel, obtii niste “fistichii fisticosi” care nu prea mai au nicio legatura cu papanasii clasici! Eeh! Dar daca-s buni, ma iert pentru asta!🙈
Lasand la o parte gluma si ambitiile personale, vreau sa va scriu atat: puteti face orice va doriti in materie de “papa bun”, indiferent de alegiile care va viziteaza viata! Ideea este sa ganditi preparate sanatoase, nutritive siii gustoase! Da, trebuie sa tinem cont si de preferintele piticilor! Nu insistam cu sosul de rosii daca micutul nu-l agreaza-n ruptul capului. Cert este ca, solutii exista! Pentru aceasta exista comunitatile de mamici care urmaresc acelasi obiectiv in materie de diversificare: alimentatia sanatoasa! Asta, bineinteles alaturi de timpul pretios petrecut alaturi de micii exploratori!
Branzica am inlocuit-o cu “ricotta” vegetala a celor de Rawckers. Le-am descoperit de curand produsele, m-am aprovizionat, iar acum “testez”🙈. Si cum stiti bine ca impartasesc, iacata-ma cu feedback-ul legat de gat😀. Din moment ce si postez “rezultatul”, banuiti voi ca imi place ce a iesit!😋
Produsele Rawckers le-am descoperit in Pravalia Noastra – in Timisoara, alaturi de alte produse care imi starnesc imaginatia si-mi bucura privirea, doar la citirea etichetei🤓. Iar ca sa fie totul roz, cei de aici te mai si imbie sa degusti “diverse”🙈. Sa pleci “convins” spre casa😋. Siii, sa te intorci!
Ingredinte “papaMei”:
- 30 gr mei
- 50 gr “ricotta” vegetala Marmotta, Rawckers
- 1 galbenus
- 1 lingurita cu varf faina cocos
- 1 varf cutit ierburi de Provence
- 1/2 lingurita fulgi de drojdie inactiva
- 6-7 bucati fistic (hidratat in prealabil, uscat si rasnit)*
* Puteti merge si varianta de fistic copt (incalzit 3-4’ intr-o tigaie antiaderenta, apoi rasnit)
Sos rosii:
- o ceapa medie
- 1 ardei capia
- optional: 1 curmala Medjool (Pravalia Noastra)
- 100 ml suc rosii „a la mami”(puteti folosi si rosii proaspete sau pasta de rosii din comert, cu eticheta curata – fara aditivi, sare)
- 100 ml apa
- 1-2 lg ulei presat la rece de floarea soarelui
Cum am procedat:
- am lasat meiul la hidratat, peste noapte (sau minim 2 ore), in apa cu lamaie (pentru indepartarea acidului fitic si o mai buna absortie a nutrientilor). Dimineata, l-am clatit bine, l-am strecurat si l-am amestecat cu branzica vegetala, galbenusul, ierburile de Provence, fulgii de drojdie inactiva si faina de cocos. Am format bilute de marimea unor nuci si le-am pus in apa clocotita (la foc mic). Le-am fiert 15’ (verificati inainte de a le scoate, s-ar putea sa difere timpul de fierbere), dupa care le-am scos pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta. Dupa 1-2’, le-am tavalit prin fistic rasnit.
Sosul de rosii:
- ceapa si ardeiul, tocate marunt, le-am pus la inabusit intr-o cratita cu 100 ml apa si 100 ml suc de rosii. Puteti adauga tot acum si uleiul, pentru un plus de gust. Eu prefer sa-l adaug la final, pentru a ne si bucura de proprietatile lui
. Am adaugat curmala. Tot acum am pus in cratita si niste fire de patrunjel, pe care urmeaza sa le scot la final. Adaug ceva „dulce”, pentru a mai lua din aciditatea sucului de rosii si a-l mai mai prietenos cu gurita piticului. Si a mea, recunosc
. Am lasat legumele la inabusit, urmarind mereu sa nu scada lichidul din cratita.
- de aici inainte, exista doua variante: fie lasati sosul ca atare, cu bucatelele vizibile de legume, fie procedati cum am facut eu, si anume l-am introdus in chopper si l-am facut pasta (nu uitati sa scoateti patrunjelul). Am adaugat, la final 2 lg de ulei presat la rece de floarea soarelui
- odata gata si sosul, asezam papanasii intr-insul siiii….facem o poza, pentru voi!😀 Abia apoi, s-avem pofta!
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
2 Comments
Cum ati uscat fisticul hidratat? la deshidrator? Va multumesc! Acest site e o minune! 🙂
Heey!🤗
Multumiiim frumoos! Se poate usca si la deshidrator, insa nu am prea mult timp la dispozitie, asa ca sterg nucile hidratate cu un servet curat. Ideea principala este de hidratare, pentru inlaturarea fitatului si pentru inmuiere. Se mai pot introduce in cuptor, 10’, la 100*C.