Este mereu o provocare sa incerc un preparat fara gluten. Dar si atunci cand rezultatul este ceea ce-mi doresc, imi zburda inima de bucurie. Iar daca mai are si succes la “mai marele” casei, mai ca-mi vine sa dau o petrecere🙈
Compozitia checului de mai jos se preteaza atat pentru variantele “dulci” cat si pentru cele “sarate”. Restul este doar joaca! Joaca cu anumite fructe, condimente, arome. In functie de ce preferati. Cert este ca, este “ceea ce trebuie”. Usor umed, in sensul de moale si placut (nu cleios), aerat, nu indesat si gustos. Scriu asta deoarece textura preparatelor fara gluten este diferita in comparatie cu a celor cu gluten. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie mai putin gustoasa. Nu! Totul este sa gasiti varianta potrivita pentru voi. Si cu siguranta, reteta care sa nu va puna in fata unor preparate “nicicum”.
Ingrediente:
- 110 gr dovlecel razuit (eu am apelat la chopper)
- 2 oua – la temperatura camerei
- 20 ml ulei de cocos, presat la rece
- 35 gr faina de migdale
- 20 gr faina de cocos
- 15 gr faina de tapioca
- un praf de vanilie (pudra)
- praf de copt bio (1/4 de lingurita)
- 2 smochine
- optional: o lingurita pasta de curmale (curmale hidratate si blenduite). Eu am adaugat o lingura dintr-o pasta de nuci (3 tipuri de nuci – pecan, macadamia, caju, curmale si niste smantana de cocos) – revin cu reteta, curand😋
Cum am procedat:
- am batut ouale cu mixerul 2’. Am adaugat uleiul de cocos (topit). Atentie, sa nu fie ouale reci, deoarece riscati sa vi se solidifice uleiul de cocos. Daca optati pentru pasta de curmale, acum este momentul sa o adaugati. O mixati impreuna cu ouale si uleiul, pentru a o incorpora in compozitie. Am adaugat dovlecelul maruntit si am amestecat cu o spatula
- separat, am amestecat componentele solide: cele trei tipuri de faina, vanilia pudra si praful de copt.
- am combinat “solidele” cu “lichidele”, folosind o spatula sau mixerul. La sfarsit am adaugat smochinele maruntite.
- am turnat compozitia intr-o tavita (7 cm lungime, 3 cm latime si 2,5 cm inaltime) si am introdus-o in cuptorul preincalzit la 180*/40’.
📌 Excluzand ingredientele “dulci” (smochine, curmale) si vanilia, puteti merge pe un chec “sarat”. Daca nu sunteti cu #aplv, puteti strecura niste bucatele de telemea desarata (1+).
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments