Dulcegării

Tartă rustică cu cireșe

iunie 15, 2018

Da, imi plac tartele!! “Dulci”, “sarate”, sa le prepar, sa le mananc, sa le privesc, sa le simt mirosul din timpul coacerii… Aluat putin, umplutura multa, timp redus de preparare – argumente de luat in seama, nu- i asa?🙈
Sper ca mai sunt cirese la voi in ograda, intrucat mititica de mai jos estee….curcubeu pe cerul gurii!😀. Partea buna este ca, putem inlocui ciresele cu alte fructe minunate. Astfel, ne vom bucura de tarta rustica si “extrasezon cirese”:).

Ingrediente:

  • 250 gr faina 650
  • 100 gr unt (margarina vegetala bio Alsan – in caz de aplv)
  • 10 lg lapte (animal sau vegetal)

Umplutura:

  • 2 pumni cirese fara samburi
  • scortisoara
  • faina cocos – 1-2 lg

Cum am procedat:

  • am amestecat faina cu untul rece, pana am obtinut un aluat nisipos. Am adaugat apoi laptele – rece si dumnealui, astfel incat sa pot „aduna” aluatul intr-o bila compacta. Am lasat bila la odihnit in frigider, timp de 1/2 ora.
  • intre timp, am pregatit ciresele: le-am spalat si am scos samburii din ele.
  • am scos aluatul de la frigider, l-am intins cu sucitorul in forma de cerc si l-am transferat in tava de copt. Am asezat in mijlocul cercului format, ciresele amestecate cu faina de cocos si scortisoara (faina de cocos are o putere de absorbtie mare, astfel incat m -am asigurat astfel ca „sucul” lasat de cirese nu-mi va umezi aluatul).
  • optional: in cazul in care fructele folosite (cirese, visine sau alte fructe preferate) sunt mai acrisoare si va doriti un plus de „dulce”, puteti lua in calcul o lingura pasta de curmale (curmale hidratate si mixate). Nu uitati insa, „dulcele” – fie el si cel din fructe, il oferim cu masura.
  • am adunat marginile aluatului pe 1/3 marginala a acestuia, lasand partea din mijloc „descoperita” de aluat. Am uns cu ou batut marginile aluatului, am mai presarat putina faina de cocos deasupra fructelor si am introdus tarta in cuptorul preincalzit la 18o*/30′.

  • va veti da seama cand este gata preparata si datorita faptului ca , aluatul se va rumeni frumos . O lasam la racorit, nu o „sacrificam” rapid -asa calda😀, oricat de provocatoare ar fi, vicleana🙈. Daca observati suc lasat in partea din mijloc – ramasa descoperita de aluat, mai puteti presara putina faina de cocos (aceasta se consuma si cruda, deci este in regula😊).
  • blatul tartei este usor crocant si completeaza perfect fructele moi si dulci care-i sunt „partenere” in acest „business” dulce.
  • am mai incercat varianta cu capsuni, delicioasa si ea. Umplutura am facut-o din capsuni, faina de cocos si frunze de menta:)

📌 In cazul copilasilor cu alergie la ou, renuntam la ungerea aluatului cu acesta

📌 Tarta poate fi facuta si pentru copilasii cu aplv, folosind o margarina vegetala bio in loc de unt (se respecta cantitatea) sau ulei de cocos (aici veti avea o alta cantitate, nu am incercat insa varianta asta pentru a va putea scrie exact „cat”) si un lapte vegetal in locul celui animal (eu am incercat cu lapte de ovaz).

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Ana iulie 5, 2018 at 3:50 pm

    Buna, tocmai am scos aluatul de la frigider si e foarte sfaramicios, nu-mi dau seama de ce. Pot sa il mai repar cumva?

    • Reply Simona iulie 5, 2018 at 4:42 pm

      Ana, in momentul in care l-ai introdus la rece, era adunat intr-o bila compacta? Daca da, lasandu-l 10’ la temperatura camerei, se va inmuia si vei putea sa-l intinzi.

      Ai putea sa-l repari cu inca putin unt (daca a stat deja la frigider) sau cu lapte – daca nu s-a adunat bine intr-o bila compacta, inainte sa-l bagi la rece.

      Sper sa-ti iasa☺️

      • Reply Ana iulie 5, 2018 at 8:15 pm

        A iesit…ceva, pana la urma 😀 am intins-o cum am putut si am pus-o intr-o yena rotunda carpind golurile. La gust e minunata, mai incerc si saptamana viitoare, e prea frumoasa si simpla sa nu imi iasa!

  • Reply Ana iulie 5, 2018 at 8:15 pm

    A iesit…ceva, pana la urma 😀 am intins-o cum am putut si am pus-o intr-o yena rotunda carpind golurile. La gust e minunata, mai incerc si saptamana viitoare, e prea frumoasa si simpla sa nu imi iasa!

  • Reply Druga Elena noiembrie 8, 2018 at 9:29 pm

    Buna😊
    Făina de cocos o pot face din fulgii de cocos?nu am in casa și as vrea sa o încerc maine😊Multumesc frumos😊

    • Reply Simona noiembrie 9, 2018 at 12:12 pm

      Da, Elena🤗

  • Reply Anca Pantin mai 25, 2019 at 11:45 am

    Mulțumim frumos pentru rețetă! Faina de cocos poate fi înlocuita de cea de migdale? 🙉🙊🙈😊

    • Reply Simona mai 25, 2019 at 12:45 pm

      Cu drag!🤗
      Faina de cocos am folosit-o tocmai datorita puterii mari de absorbtie a lichidelor. In cazul in care nu o ai, se poate inlocui cu amidon natural de porumb/cartof. Sau rasnesti bine niste fulgi:)
      Pofta mare!

  • Reply Carmen iunie 9, 2019 at 2:51 pm

    Se poate inlocui faina de cocos cu pesmet sau gris?

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.