Sunt genul de persoană care se plictisește rapid de aceleași preparate de mâncare. Plictisită de lactatele consumate anterior, aseară m-am hotărât să pun mâna pe cutia de fulgi de ovăz și să fac un super lapte de ovăz!
Pentru diversitatea preparatelor și a nutrienților, puteți include acest lapte în alimentația copiiilor, chiar dacă aceștia nu au intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele laptelui de vacă/capră. În cazul copiiilor cu intoleranță la gluten, să vă asigurați că achiziționați un ovăz curat, fără urme de gluten.
De ce aveți nevoie:
- 1 cănă fulgi de ovăz nepreparați termic
- 10 căni de apă
- 2 curmale deshidratate (sau orice alt îndulcitor prietenor doriți)
Cum am procedat:
- am pus casa de fulgi de ovăz la hidratat în 2 căni de apă și le-am lăsat în această combinație, la relaxat, peste noapte
- separat, am pus la hidratat și 2 curmale deshidratate
- dimineața, am strecurat fulgii de ovăz, i-am clătit cu apă curată
- fulgii curați i-am pus în blender împreună cu 8 căni de apă curată și cele 2 curmale hidratate
- am ținut această combinație în blender pentru 3 minute
- când combinația era o pastă fină, am trecut la strecurat. Eu am folosit o sită foarte fină, dar puteți folosi un tifon steril.
- după strecurare, am pus laptele la fiert pentru 5 minute (pentru a nu consuma fulgi de ovăz cruzi)
Sugestii:
- Pentru copii, laptele se fierbe în mod obligatoriu.
- Îl puteți folosi în diverse preparate, de exemplu în brioșe, biscuiți, ca și înlocuitor pentru laptele de vacă.
- Se poate folosi și drept băutură, alături de un biscuite, un chec, sau alte preparate.
- Deoarece nu conține aditivi, pe fundul sticlei în care stă depozitat, se va depune un sediment de cereale. Scuturați bine sticla înainte de consum.
- Păstrați laptele la frigider, în sticle cu capac.
- Dacă vă doriți o textură mai densă pentru lapte, folosiți cantități mai mici de apă. De asemenea, pe măsură ce consumați din lapte, acestea va deveni din ce în ce mai gros. Îi puteți adăuga apa curată pentru a îl aduce la textura dorită.
O altă rețetă de lapte vegetal găsiți aici.
18 Comments
Minunat site, foarte bune rețete și utile informații. Am încercat azi să fac lăpticul de ovăz, însă la fierbere s-au făcut niște cocoloașe. Sunt normale sau am greșit ceva? Mulțumesc!
Ne bucurăm că vă putem inspira! Este normal. Îl puteți strecura pentru a avea un lapte fin. Dacă cocoloașele sunt din cauza densității laptelui (prea gros), îl puteți dilua cu mai multă apă
Cât timp rezista laptele la frigider??
3 zile, maxim
Ce tip de fulgi de ovăz se folosesc? Din aceia crispy (ca la musli) sau de genul celor care se fierb pentru porridge? Mulțumesc!
Carmen, fulgi de ovaz cruzi, necopti (nu crispy), ca si cei pentru terci🤗
Buna!ce se intampla daca nu fierb laptele si ii dau sa bea baietelului meu de 2 ani si 2 luni?
Bună ziua! Poate să apară discomfortul abdominal (crampe, flatulență) și constipație
Buna ziua, pot folosi laptele in diverse preparate? Bebe 11 luni
Da, se poate
Ovazul / curmalele se lasa la inmuiat la temperatura camerei? La mine sunt 23-24 grade si ma gandesc ca poate se strica in atatea ore.
Si inca o intrebare: de la ce varsta se poate da nefiert acest lapte? Copilul meu are 4 ani.
Multumesc.
Dana, peste noapte le poti lasa in frigider, la hidratat.
Cat despre fierberea laptelui de ovaz facut in casa, acest procedeu este obligatoriu, indiferent de varsta, deoarece altfel vorbim de un lapte de ovaz crud ( echivalent cu faina, fulgii de ovaz rasniti = faina). Asadar, necesita preparare termica, la fel ca si fulgii simpli de ovaz, altfel oferim un preparat crud, neindicat de altfel.
In rețeta de lapte de ovaz scrie doar apa, in rețeta de lapte migdale scrie apa plata,întrebarea mea in prepararea laptelui ( orice fel de lapte vegetal) se folosește doar apa plata?
Doar apă plată îmbuteliată folosesc pentru a face laptele de oleaginoase (caju, migdale, cocos etc). Laptele de ovăz se fierbe, motiv pentru care folosesc uneori și apă filtrată
Buna ziua, pot folosi laptele in diverse preparate? Bebe 11 luni
Sigur! De la terci, budinci, cozonaci, prajituri la mancare:)
Buna,
Am urmat reteta, insa la fierbere laptele s-a transformat intr-o budinca groasa. Este normal?
Multumesc,
Ioana
Da, este normal. Din această fază se adaugă apă până la atingerea consistenței de lapte