Bazele nutriției echilibrate

Îndulcitorii în alimentația copilului – partea a II-a

ianuarie 11, 2018

Săptămâna trecută discutam despre cei mai utilizați îndulcitori (miere, zahăr, ștevia – articolul îl găsiți aici), deci de data aceasta vom discuta despre restul îndulcitorilor: pastă de curmale, sirop de arțar, xylitol, zaharină, aspartam și zahăr de cocos.

Pasta de curmale

Pasta de curmale produsă în casă, conține doar curmale deshidratate și apă. Cât timp se utilizează curmale deshidratate natural, fără aditivi, acest îndulcitor este unul natural. Acesta păstrează în mare parte valorile nutriționale ale fructului de bază, fiind ușor de preparat în casă: se pun la hidratat peste noapte câteva curmale, urmând ca dimineața să fie pasate fin cu un blender. Indicele glicemic este unul mediu (în jur de 60). Dacă fructele din care se face pasta de curmale sunt de calitate superioară, acest îndulcitor se poate utiliza în alimentația copilului de la începutul diversificării. Având o valoare calorică mare, se recomandă folosirea de cantități foarte mici.

 

Siropul de arțar

Acest îndulcitor este unul natural și se obține prin fierberea sevei arțarului la temperaturi mari. Culoarea și aroma îndulcitorului variază datorită speciei de arțar folosită, datorită condițiilor climatice și a solului. Ca și pasta de curmale, și acest îndulcitor are un indice glicemic mediu, cuprins între 50 și 68. Despre impactul indicelui glicemic al alimentelor asupra glicemiei am discutat aici. Deși acesta este un îndulcitor preparat termic la temperaturi înalte și un conținut mare de sucroză, acesta conține și substanțe fitochimice, a căror beneficii asupra organismului sunt încă cercetate. Aceste substanțe par a fi benefice în tratarea cancerului și reducerea creșterii celulelor canceroase. Totuși, datorită temperaturilor mari la care se supune siropul de arțar și a valorii calorice mari, vă recomand să folosiți cu precauție acest îndulcitor în alimentația copiilor. Acesleași principii sunt valabile și pentru siropul de agave!

 

Xylitolul

Xylitolul este un zahar  cu un indice glicemic mic (aproximativ 10). Acesta conține puține calorii și nu conține vitamine sau minerale. Acesta este frecvent utilizat în medicina dentară pentru prevenirea și tratarea cariilor dentare. Se absoarbe treptat în organism, fără a produce modificări asupra nivelului glicemiei sau insulinemiei. Este bine tolerat de către copii și adulți, fiind frecvent întâlnit în pastele de dinți, unele produse medicamentoase, guma de mestecat și alte produse dulci. Acest îndulcitor este regăsit în mod natural și în unele fructe, fiind produs în cantitate mică și de către organismul uman.

Mai multe despre xylitol găsiți aici.

 

Zaharina

Zaharina este un îndulcitor artificial, folosit la scară largă de către persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Acesta nu conține calorii și nu modifică semnificativ glicemia. Deși în unele țări comercializarea acestuia este interzisă, în România acest îndulcitor este întâlnit pe rafturile tuturor magazinelor. Studiile de specialitate demonstrează legătura dintre consumul de zaharină și inflamația hepatică sau alterarea microbiomului. Acesta se recomandă a fi evitat în special de către copii și femei însărcinate, putând provoca reacții alergice puternice.

 

Aspartamul

Un alt îndulcitor artificial, cu zero calorii și impact minor asupra glicemiei. Deși inițial acest îndulcitor a fost considerat unul sigur pentru consum, continuarea studiilor științifice a arătat o legătură între consumul de aspartam și apariția unor tumori rare la nivelul rinichilor. Datorită acestor posibile efecte, aspartamul rămâne un îndulcitor nerecomandat copiilor. Acesta, alături de zaharină, se folosesc la scară largă pentru îndulcirea băuturilor carbogazoase, dulciurilor rafinate, înghețatelor și prăjiturilor din comerț.

 

Zahărul de cocos

Zahărul de cocos este un îndulcitor natural, produs din nuca de cocos, cu un indice glicemic puțin peste 50. Spre deosebire de zahărul din sfeclă, acesta este mai nutritiv, păstrând o parte din nutrienții proveniți din cocos. De exemplu, acesta conține Fier, Calciu, Zinc și Potasiu, în cantități mici. Acesta are o valoare energetică (calorii) la fel de mare ca și zahărul clasic, consumul în cantități mari fiind nerecomandat. Datorită conținutului de sucroză, fructoză și glucoză, acest tip de îndulcitor nu este recomandat pentru consum datorită creșterii riscului de sindrom metabolic, obezitate, boli cardiovasculare și/sau diabet zaharat.

 

Idee de luat acasă: folosiți alternative sănătoase pentru îndulcirea alimentelor celor mici, cum ar fi pasta de curmale în cantitate mică, mierea în cantitate mică și extractul pur de ștevia. NU folosiți îndulcitorii artificiali, și mai ales, nu folosiți produse îndulcite din comerț care conțin un amestesc de mai mulți îndulcitori artificiali (atenție la așa numitele „iaurturi cu fructe”).

 

  1. https://www.livestrong.com/article/465273-which-is-worse-saccharin-or-aspartame/
  2. https://www.diabetes.co.uk/sweeteners/saccharin.html
  3. https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101#section8
  4. https://www.healthline.com/nutrition/coconut-sugar#section4
  5. https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/the-truth-about-saccharin.aspx
  6. Xiaoming BianPengcheng TuLiang Chi, Saccharin induced liver inflammation in mice by altering the gut microbiota and its metabolic functions, Food Chem Toxicol. 2017 Sep; 107(Pt B): 530–539.
  7. https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/the-truth-about-xylitol.aspx
  8. http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php
  9. Tetsushi YamamotoKanta SatoYuika Kubota,  Effect of dark-colored maple syrup on cell proliferation of human gastrointestinal cancer cell, Biomed Rep. 2017 Jul; 7(1): 6–10.
  10. Louis Duchesne1 and Daniel Houle1,2, Interannual and spatial variability of maple syrup yield as related to climatic factors, PeerJ. 2014; 2: e428.
  11. TETSUSHI YAMAMOTOKENTARO UEMURAKAHO MORIYAMAKUNIKO MITAMURA, and ATSUSHI TAGA, Inhibitory effect of maple syrup on the cell growth and invasion of human colorectal cancer cells, Oncol Rep. 2015 Apr; 33(4): 1579–1584.
  12. Sun Young YinHyoung Jin Kim, and Hong-Jin Kim*, Protective Effect of Dietary Xylitol on Influenza A Virus Infection, PLoS One. 2014; 9(1): e84633.
  13. Suez JKorem TZeevi D, Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota, 2014 Oct 9;514(7521):181-6.

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.