Diversificare

Prima lună de petrecere

iulie 7, 2017

Dacă am stabilit că vom începe cu legume, haideți să vedem și cum, cât și ce vom folosi.În prima săptămână de petrecere avem parte doar de o inițiere, în care copilul mănâncă doar câte o legumă pe zi, în cantitate mică. Deoarece vom avea zilnic câte un produs alimentar nou, vom folosi doar cantități mici de produs, pentru a evita reacțiile digestive majore.

Astfel, în prima săptămână copilul va mânca doar câteva lingurițe de mâncare, pentru a se adapta la hrana solidă/semisolidă.

În cea de-a doua săptămână, suntem tot în zona legumelor, însă de data aceasta creștem cantitatea de mâncare, copilul primind cât dorește, în limita capacității sale gastrice. Capacitatea gastrică la vârstă mică este de 30 de ml/kg corp. Astfel, un copil de 10 kg, va consuma la o masă maxim 300 de ml de hrană (mililitrii și nu grame, deoarece capacitatea gastrică se măsoară ca și volum).  În această săptămână vom face combinații între 2-3 legume, respectând în continuare regula celor 24 de ore.

În săptămâna numărul 3 ne vom face curaj să introducem și proteinele animale, mai exact prințul ou și prințesa carne. Dacă până la împlinirea vârstei de  6 luni copilul are rezerve de fier, după împlinirea acestei vârste depozitele se epuizează rapid și riscul de anemie feriprivă crește. Din acest motiv, printr-o alimentație echilibrată, ne dorim să provocăm la duel anemia și să ieșim învingători. Regula de 24 de ore se respectă și în cazul proteinelor animale, acestea fiind folosite de acum prin rotație, foarte bine preparate termic.

În ultima săptămână a lunii copilul este deja în armură și adaptat cu tărâmul magic. Astfel, deja îi vom putea pregăti alimente mai complexe și de asemenea vom introduce și cea mai importantă sursă de calciu din alimentație: măiestrele lactate. Lactatele introduse trebuie să fie pasteurizate sau fierte la temperaturi înalte, pentru perioade mai lungi de timp, pentru a evita îmbolnăvirile.

Nu uitați și faptul că în fiecare zi copilul va primi și apă, astfel încât să nu se deshidrateze!

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply Ana-Maria Vladu martie 20, 2018 at 7:30 pm

    Bună, Roxana. E absolut necesar să îi dăm și apă sau putem merge pe lapte (praf, în cazul nostru, din motive medicale)? Deși sunt la a doua diversificare din viața de mămică pare că am uitat totul. Merci!

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana aprilie 24, 2018 at 5:38 pm

      E nevoie să introduceți și apa. Începeți cu o cantitate mică. Baza hidratării este apa, deci treptat trebuie să se obișnuiască și cu ea

  • Reply Burnar Maria mai 15, 2018 at 5:16 pm

    Ii oferim apa doar atunci cand mananca sau putem sa-i oferim si in restul zilei?

    • Reply Simona mai 16, 2018 at 12:12 pm

      Oricand:)
      Sa o aiba la indemana😊

  • Reply Mada octombrie 11, 2018 at 10:46 am

    Și lapte când ii dam ? ( e alăptat ) înainte de masa ? Sau și după masa ?
    Al meu după ce papa pe la 12-13 , vrea tsts sa doarmă ( deci a papat , a primit și un pic de apa și totuși vrea și tsitsi după ) nu e prea mult ? Mulțumesc anticipat
    Are 6 luni și 2 sapt .

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana octombrie 17, 2018 at 8:06 am

      Laptele matern rămâne la cerere. Ideal ar fi să se păstreze un minim de 30 de minute pauză între masa de solide și alăptare

  • Reply Claudia decembrie 1, 2018 at 9:51 pm

    Buna. Apa in ce recipient o oferim si de ce?

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana ianuarie 9, 2019 at 8:08 pm

      Căni, pahare, sticle cu pai, liguriță – nu biberon (acesta rămâne strict pentru lapte, dacă este necesar)

  • Reply Iulia ianuarie 7, 2019 at 3:53 pm

    Salutare! Am citit articolul scris de tine, dar am rămas cu o nedumerire. Ghidul de prevenție, susține ca masa bebelușului, să conțină minim 4 grupe alimentare. De ce este nevoie să mergem sistematic (primele două săptămâni doar legume, apoi săptămâna 3 carne și ou și în final carne)? Cerealele, fructele când le introducem?
    Mulțumesc pentru răspuns!

    • Reply Iulia ianuarie 7, 2019 at 3:54 pm

      lactate*, a patra săptămână.

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana ianuarie 9, 2019 at 8:05 pm

      Bună seara!
      Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății spune că numărul de mese, consistența și complexitatea acestora se crește în timp. Copilul a fost hrănit timp de 6 luni numai cu lapte, și trecerea spre solide trebuie să fie una graduală. Acesta este motivul pentru care recomand introducerea progresivă a meselor (prânz – mic dejun – cină), încât să îi lăsăm suficient de mult timp copilului să se adapteze la noul stil de alimentație, iar sistemului lui digestiv suficient de mult timp să ne arate care sunt alimentele pe care le tolerează și pe care nu. Dacă deja din prima lună de diversificare introducem copilului 3 mese de solide a câte 4 grupe de alimente, nu vom face testări de toleranță individuale pentru fiecare produs în parte iar în cazul unei erupții cutanate/dezechilibru vom fi nevoiți să excludem mai multe alimente și să le retestăm ulterior pe toate individual.
      Eu recomand introducerea micul dejun la 3-4 săptămâni de la începutul diversificării (fructe, fructe+oleaginoase), iar a cinei la aproximativ 7-8 săptămâni de la începutul diversificării (lactate, cereale, legume, pseudocereale și diverse combinații dintre ele).

  • Reply Liana ianuarie 20, 2019 at 11:02 am

    Buna, pentru un Bebeluș hrănit cu lp este permis sa încep diversificarea la 4 luni și 2 săptămîni sau mai trebuie sa aștept?

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana februarie 4, 2019 at 8:51 am

      Mai așteptați pânăîn jurul vârstei de 6 luni

  • Reply Aniela februarie 25, 2019 at 8:30 am

    Buna ziua! Masa de solide ar trebui sa i-o dau cu minim 30 de minute inainte de alaptare sau dupa alaptare? Multumesc frumos!

    • Reply Cristina Dumitru mai 2, 2019 at 7:50 am

      Inainte…ca se satura de laptic si apoi nu mai mănâncă

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.