Diversificare

Ce este diversificarea și când intrăm pe tărâmul ei?

iunie 28, 2017

Dacă în primele 6 luni de viață piticii se descurcă ușor și mănâncă numai lapte (matern, sau formulă de lapte), după această vârstă mămicile lor se lovesc de un zid imaginar numit „diversificare”. Spun invizibil deoarece acesta trebuie să fie un proces simplu și distractiv, o schimbare benefică,dar primim atât de multe informații, din atât de multe părți încât..…stresul își face prezența și mămicile intră în panică. Astăzi dărâmăm împreună zidul imaginar și intrăm pe tărâmul unei diversificări calme și echilibrate!

Diversificarea alimentației reprezintă mai exact momentul în care copilul începe să primească și alte produse alimentare decât laptele și se începe strict după împlinirea vârstei de 6 luni, când copilul stă în fund pentru câteva secunde,este interesat de mâncare și este sănătos. Aceste criterii sunt un zid real, și nu trecem de el decât în diverse probleme de sănătate, în urma unui control medical și nutrițional riguros.

În cazul copiilor nerăbdători, care și-au dorit să se nască puțin mai devreme, intrăm pe tărâmul diversificării după împlinirea vârstei de 6 luni, vârstă corectată, și nu vârstă reală.

Copilul va mânca stând în șezut, în scaun adaptat pentru acesta. Scaunul îl alegeți după preferințele personale și după spațiul pe care îl aveți la dispoziție. Ceea ce însă recomand eu este să alegeți un scaun în care, la început de diversificare, copilul să nu fie legat cu centuri, pentru a putea fi scos repede și ușor în cazul accidentelor nedorite.  Pentru a evita aceste accidente, de tipul înecului și aspirației, copilul nu va mânca în scoică, în pătuț, pat sau cărucior.

Un curs de prim ajutor pentru părinți este binevenit, aceștia fiind ulterior mai relaxați și mai siguri pe ei. În cazul în care nu vă permiteți un curs propriu-zis, sau din orice alte motive nu aveți acces la el, cursurile online, cu video și explicații, sunt destul de utile. Învățați să faceți diferența dintre GAG și înec, pentru a ști când este nevoie să acționați, și când gestionează copilul singur problema. Despre acest aspect vom mai discuta aici deoarece necesită o dezbatere mai amănunțită.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.