Patiserie

Pizza pufoasă cu maia

ianuarie 31, 2024

Paine cu maia avem, clatite, vafe, chec, briose…merge si o pizza in club? Da’ cum merge? Blatul de pizza cu maia e pufos, aerat, plin de bule, iar gustul…mmmm! Inca un motiv sa am maia in casa .😄 Reteta de maia o gasiti aici.

Ingrediente

  • 500 gr faina pt pizza
  • 15 gr sare 
  • 325 ml apa calduta
  • 75 gr maia matura / preferment (hranita 1:2:2) 
  • 10 ml ulei extravirgin
  • Topping la alegere: aici, carnati de casa, rosii, masline, ceapa, ardei, mozzarella, busuioc, oregano, sos de rosii

Cum am procedat

  • am pregatit prefermentul din 1 parte maia mama, 2 parti apa si 2 parti faina si am lasat peste noapte se ajunga la maturitate. Dureaza cam 6-8h. 
  • a doua zi de dimineata, am amestecat apa impreuna cu maiaua/prefermentul bine, am adaugat faina, sarea si uleiul si am framantat cu mixerul cam 3-4’. 
  • am acoperit bolul si am lasat aluatul 30’. In urmatoarele 2h, am facut cate o impaturire la fiecare 30-45’. 
  • dupa ultima impaturire, am lasat aluatul acoperit inca 3h in loc caldut.
  • dupa acest timp, chiar daca aluatul nu a crescut considerabil, a devenit pufos, aerat si cu bule de aer in el.
  • eu l-am impartit in 2, dar il puteti face intr-o tava mare sau imparti in 4 bule mai mici.
  • o bucata am bagat-o in congelator – poate sta acolo pana la 2 saptamani – iar pe cealalta, in frigider, intr-un bol acoperit peste noapte sau 12h. 
  • a doua zi, am scos aluatul de la frigider, l-am lasat 1h la temperatura camerei, dupa care i-am dat forma rotunjita, cu marginile mai groase, mijlocul cat mai subtire, direct pe foaia de copt.
  • in timpul acesta, cat aluatul s-a reintors la temperatura camerei, am preincalzit cuptorul la 240gr, cam 30’, cu tot cu tava de copt. 
  • am asezat toppingul pe blat, am transferat pizza cu tot cu foaia de copt in tava si am copt cam 15’. 

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.