Paine cu maia avem, clatite, vafe, chec, briose…merge si o pizza in club? Da’ cum merge? Blatul de pizza cu maia e pufos, aerat, plin de bule, iar gustul…mmmm! Inca un motiv sa am maia in casa .😄 Reteta de maia o gasiti aici.
Ingrediente
- 500 gr faina pt pizza
- 15 gr sare
- 325 ml apa calduta
- 75 gr maia matura / preferment (hranita 1:2:2)
- 10 ml ulei extravirgin
- Topping la alegere: aici, carnati de casa, rosii, masline, ceapa, ardei, mozzarella, busuioc, oregano, sos de rosii
Cum am procedat
- am pregatit prefermentul din 1 parte maia mama, 2 parti apa si 2 parti faina si am lasat peste noapte se ajunga la maturitate. Dureaza cam 6-8h.
- a doua zi de dimineata, am amestecat apa impreuna cu maiaua/prefermentul bine, am adaugat faina, sarea si uleiul si am framantat cu mixerul cam 3-4’.
- am acoperit bolul si am lasat aluatul 30’. In urmatoarele 2h, am facut cate o impaturire la fiecare 30-45’.
- dupa ultima impaturire, am lasat aluatul acoperit inca 3h in loc caldut.
- dupa acest timp, chiar daca aluatul nu a crescut considerabil, a devenit pufos, aerat si cu bule de aer in el.
- eu l-am impartit in 2, dar il puteti face intr-o tava mare sau imparti in 4 bule mai mici.
- o bucata am bagat-o in congelator – poate sta acolo pana la 2 saptamani – iar pe cealalta, in frigider, intr-un bol acoperit peste noapte sau 12h.
- a doua zi, am scos aluatul de la frigider, l-am lasat 1h la temperatura camerei, dupa care i-am dat forma rotunjita, cu marginile mai groase, mijlocul cat mai subtire, direct pe foaia de copt.
- in timpul acesta, cat aluatul s-a reintors la temperatura camerei, am preincalzit cuptorul la 240gr, cam 30’, cu tot cu tava de copt.
- am asezat toppingul pe blat, am transferat pizza cu tot cu foaia de copt in tava si am copt cam 15’.
Pofta buna!
No Comments