Dulcegării

Cozonac smântânicios

ianuarie 4, 2023

Anul acesta, Craciunul ne-a gasit doar cu turta dulce. Am zic ca de Revelion, macar un cozonac sa avem pe masa. Pregatit impreuna cu Mara, a iesit excelent.

Ingrediente:

  • 500 gr faina Manitoba
  • 50 gr xylitol (3ani+)
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri
  • 100 gr unt
  • 200 gr smantana lichida Laptaria cu Caimac
  • 50 ml lapte integral
  • Coaja de lamaie/portocala bio
  • Un praf de sare (2ani+)
  • 250 gr amestec nuci si fistic
  • 1 borcan magiun fara zahar
  • 1 lg cacao (5ani+) sau roscova
  • toppingd galbenus, fulgi de migdale

Cum am procedat:

  • am pus 50 ml lapte caldut impreuna cu drojdia, 50 gr faina si am lasat 15’ la dospit in loc cald
  • am pus restul de faina in bolul robotului, am adaugat praful de sare, smantana lichida, galbenusurile, coaja de lamaie / portocala, xylitolul (zahar de cocos) si maiaua si am framantat aluatul
  • am adaugat in timp ce robotul framanta untul la temperatura camerei si am framantat pana cand aluatul s-a desprins de peretii vasului; cca 15’
  • am lasat aluatul sa dospeasca in loc caldut cca 60’ pana cand s-a dublat
  • intre timp, am pregatit compozitia: am mestecat dulceata cu nucile/fisticul maruntite in chopper su lg de cacao; am obtinut un aluat deloc lichid, ca o crema groasa, dar care se intinde
  • am impartit aluatul in doua parti egale
  • am intins fiecare parte sub form unui dreptunghi de 15x15cm si am uns cu cate 1/2 din umplutura; am lucrat aluatul cu mainile si blatul uns cu putin ulei
  • am rulat aluatul, am taiat ruloul pe jumatate si l-am “impletit”
  • l-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si am lasat cozonacul la a doua dospire cca 30’
  • am uns cu galbenus cozonacii si am adaugat fulgi de migdale deasupra
  • am copt cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 gr timp de 50’, adaugand in ultimele 15’ o foaie de copt deasupra
  • am lasat cozonacii sa se raceasca pe un prosop si apoi i-am pastrat infasurati bine in hartie de copt si folie alimentara

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.