Anul acesta, Craciunul ne-a gasit doar cu turta dulce. Am zic ca de Revelion, macar un cozonac sa avem pe masa. Pregatit impreuna cu Mara, a iesit excelent.
Ingrediente:
- 500 gr faina Manitoba
- 50 gr xylitol (3ani+)
- 25 gr drojdie proaspata
- 4 galbenusuri
- 100 gr unt
- 200 gr smantana lichida Laptaria cu Caimac
- 50 ml lapte integral
- Coaja de lamaie/portocala bio
- Un praf de sare (2ani+)
- 250 gr amestec nuci si fistic
- 1 borcan magiun fara zahar
- 1 lg cacao (5ani+) sau roscova
- toppingd galbenus, fulgi de migdale
Cum am procedat:
- am pus 50 ml lapte caldut impreuna cu drojdia, 50 gr faina si am lasat 15’ la dospit in loc cald
- am pus restul de faina in bolul robotului, am adaugat praful de sare, smantana lichida, galbenusurile, coaja de lamaie / portocala, xylitolul (zahar de cocos) si maiaua si am framantat aluatul
- am adaugat in timp ce robotul framanta untul la temperatura camerei si am framantat pana cand aluatul s-a desprins de peretii vasului; cca 15’
- am lasat aluatul sa dospeasca in loc caldut cca 60’ pana cand s-a dublat
- intre timp, am pregatit compozitia: am mestecat dulceata cu nucile/fisticul maruntite in chopper su lg de cacao; am obtinut un aluat deloc lichid, ca o crema groasa, dar care se intinde
- am impartit aluatul in doua parti egale
- am intins fiecare parte sub form unui dreptunghi de 15x15cm si am uns cu cate 1/2 din umplutura; am lucrat aluatul cu mainile si blatul uns cu putin ulei
- am rulat aluatul, am taiat ruloul pe jumatate si l-am “impletit”
- l-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si am lasat cozonacul la a doua dospire cca 30’
- am uns cu galbenus cozonacii si am adaugat fulgi de migdale deasupra
- am copt cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 gr timp de 50’, adaugand in ultimele 15’ o foaie de copt deasupra
- am lasat cozonacii sa se raceasca pe un prosop si apoi i-am pastrat infasurati bine in hartie de copt si folie alimentara
Pofta buna!
No Comments