la mine-n sat le spunea gomboți și eram cel mai mare fan. Să fie perfect rotunde și cu o cantitate mare de prune. Iam-iam. Varianta baby-prietenoasă de astăzi îi aparține Andreei de la Bucătărie în culori (aici și aici).
„Nu stiu pe voi dar pe mine galustele cu prune ma duc mereu cu gandul la copilarie, la galustele bunicii umplute cu prunele zemoase de livada si cu multa multa dragoste.
Am crescut si copilarit mult la bunicii mei din partea tatalui, la Buzias, pe care ii iubesc ca pe ochii din cap. (Chiar daca bunicul meu nu mai e prezent fizic i-am simtit mereu prezenta de-a lungul anilor atat in suflet cat si in lucrurile marunte care ne inconjoara si la care uitam sa dam atentie de cele mai multe ori).
Cred ca odata cu inaintarea in varsta incepe si nostalgia, caci m-am abatut putin de la subiect, ce voiam sa spun este ca de obicei fac galustele cu prune cu minunata mea bunica in telefon dar se data asta am facut o varianta fara ou (inca nu l-am introdus nici eu nici Larei) dar de care sunt tare incantata asa ca daca aveti copilasi cu alergie la ou sau pur si simplu vreti sa incercati varianta asta abia astept sa aud parerile voastre.
Ingrediente :
* 500 gr cartofi
* 9 lg faina 650
* 3 lg gris
* 1 lg plina amidon de porumb
* 2 lgt miere 1 an +
* 8-9 prune din care am scos samburii
* 150gr pesmet
* 2 lg pudra de curmale
* 1 lgt scortisoara
* 2 lgt unt
Am fiert cartofii ca pentru pireu,i-am pasat bine de tot si i-am lasat sa se raceasca.
Am adaugat peste ei faina,grisul, amidonul, mierea si am amestecat bine pana am obtinut aluatul de galuste.
Am intins pe palma aluat, am luat o pruna am pus in mijocul aluatului si am acoperit cu aluat formand galusca.
Intr-o oala cu apa fiarta am pus galustele, cand s-au ridicat la suprafata le-am scos si le-am tavalit prin amestecul de pesmet obtinut mai jos.
Am pus pesmetul intr-o tava antiaderenta la incalzit pentru cateva minute in care am tot amestecat. Dupa 6-7 minute am oprit focul, am adaugat pudra de curmale (sau zahar brun pentru adulti), scortisoara si cele doua lingurite de unt si am amestecat bine totul.
Se servesc dupa ce se racesc! (Eu nu am mai avut rabdare si am papat una si asa calduta dar recunosc au fost mult mai bune dupa ce s-au racit bine si intarit).”
No Comments