Cuvântul „ecler” nu pare să fie bine asociat cu „mybabyfood”, dar pe cuvând, este un tort ecler pentru cei mici, sănătos și echilibrat, iar rețeta îi aparține Flaviei (MyBabyFood family), un super fotograf a cărei muncă o puteți analiza aici și aici. Mai multe rețete de la ea găsiți aici.
„Cand eram mica, unul din deserturile prezente de sarbatori sau alte ocazii festive, era prajitura cremsnit. Imi aduc aminte, de parca era ieri, cum cocea mama foile pe tava intoarsa si cum toata casa se umplea de miros de vanilie. Am simtit nevoia sa pastrez traditia (oarecum) dar sa o fac baby friendly. Asa a aparut tortul ecler, care a umplut casa de miros de vanilie si amintiri frumoase.
Blat
- 150 gr făină tip 650
- 150 ml apă
- 150 ml de lapte
- 150 gr unt cu 80-82% grăsime
- 1 praf de sare (2+)
- 5 ouă
Crema
- 1 litru lapte
- 6 oua
- 4 linguri miere (1+)
- 200 gr faina tip 650
- 60 gr amidon
- 200 gr unt
- pudra de vanilie
- optional 200 ml smantana proaspata fara caragenan (transformata in frisca)
*din cantitatea de mai sus, iese ceva crema; daca vreti mai putina crema, faceti jumatate din cantitate
Glazura
- 1 lingura carob
- 1 lingura miere
- 1 lingura unt caju
- 1-2 linguri lapte – Amestecate toate intr-o craticioara, la foc mic, pana se omogenizeaza.
Cum procedam:
- Se preincalzeste cuptorul.
- Apa, laptele, sarea și untul se pun pe foc într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot se adaugă toată făina deodată. Se amestecă viguros până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (cam 4 minute după adăugarea făinii). Ca să se răcească mai repede, aluatul se răstoarnă din cratiță într-un castron. După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, se adaugă rând pe rând ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Nu se adaugă un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Se răzuiesc pereții vasului de câteva ori, mixându-se de fiecare dată pentru a obține un aluat omogen. Eu am pus aluatul intr-un posh si am facut niste cilindrii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor 30-35 minute, pana devine auriu si „uscat”. Eu am facut doua blaturi pentru ca mi-a fost frica sa fac unul si sa-l tai haha.
- Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu mierea, amidonul si faina, adaugand cate putin lapte rece, cat sa se omogenizeze (cam 300ml). Restul laptelui, se pune la foc. Cand laptele clocoteste se adauga compozitia, amestecand continuu, pana la obtinerea unei creme consistente, la care se adauga pudra de vanilie si se da deoparte. Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana la dizolvare. Cand crema este racita, la temperatura camerei, se poate amesteca frisca batuta tare, cu miscari ca la bezea, de sus in jos.
- Cand blatul a fost rece, am pus crema deasupra, am pus celalat blat si am turnat si glazura. Am servit pe nerasuflate”
No Comments