Gulas unguresc este un mare clasic al bucatariei maghiare, poate cel mai celebru preparat unguresc, cunoscut in toata lumea. Nu degeaba. Procedura de preparare este una tipica, iar rezultatul este absolut delicios. In mod traditional, el se pregateste cu carne, de vita, galuste si cartofi, dar sunt multe retete fara carne, la fel de delicioase. E o reteta asemanatoare papricasului pregatit de mama, mama il facea cu pui, mancare pe care o gatea destul de des, moldoveni fiind.
Ingrediente:
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 ardei grasi rosii
- 2 catei de usturoi
- 10 cartofi rosii medii
- 1 lgita seminte de chimen rasnite
- 1 lgita boia dulce
- 1 lgita cimbru uscat
- 100 gr pasata de rosii fara sare
- 2 lg ulei de masline extravirgin
Galuste
- 1 ou
- 4 lg faina
- 1-2 lg apa
Cum am procedat:
- am pus in chopper ceapa, morcovii, ardeii si usturoiul si am maruntit
- am inabusit legumele maruntite impreuna cu cimbrul, boiaua si chimenul in ulei si putina apa, cu capac
- am adaugat cartofii taiati cuburi potrivite si am adaugat un pahar de apa de apa, am continuat sa gatesc cu capac, cca 10’ (folositi cartofi cu coaja rosie, raman fermi, cei fainosi se dizolva)
- am adaugat pasata de rosii si o ceasca de apa si am gatit 20-30’, la foc mic, cu capac
- intre timp, am batut oul, am adaugat apa si faina si am framantat bine un aluat nelipicios
- am rulat aluatul sub forma unui sul subtire din care am taiat bucatele mici, galustele (daca nu au forme perfecte, nicio grija, in retetele unguresti autentice nu sunt perfecte, ci delicioase😃)
- am adaugat galustele in gulas si am acoperit cu sos, lasandu-le sa se gateasca cam 10’, sub capac, la foc mic (daca mai trebuie apa, adaugati apa calduta)
- am servit cu salata de ardei copti si patrunjel tocat
Pofta buna!
No Comments