Piticii mei iubesc textura crocanta! Motiv pentru care, am experimentat niste biscuiti cu telemea, care sa nu fie moi sau fragezi, ci crocanti. Bine, mai trebuie sa fie si mega deliciosi, aspectuosi si usor de facut (zic “ucenicii”🙈).
Asadar, nu am pierdut vremea si am dat startul incercarilor! Branzica, unt, ou, faina, aluat intins subtire intre doua foi de copt si un pai. Da, un pai😊. Pentru a-i gauri si a le permite sa fie crocanti si lipsiti de eventualele umflaturi ce pot sa apara in timpul coacerii.
Partea minunata este ca puteti congela aluatul (deja decupat in biscuiti). Asadar, daca tot ii faceti, pregatiti mai multi si bagati si la congelator o punguta. Tare bine va prinde cand nu aveti prea mult timp la dispozitie.
Ingrediente:
- 200 gr faina 550
- 85 gr unt gras, rece
- 1 ou
- 55 gr branza de vaci, bine scursa
- 55 gr telemea (desarata, 2-)
- optional, in functie de marimea oului sau tipul de faina folosit, s-ar putea sa mai aveti nevoie de o lg iaurt sau smantana, pentru a putea aduna aluatul intr-o bila compacta, nelipicioasa
- ou pentru uns (doar inainte de a-i introduce in cuptor)
Cum am procedat:
- am amestecat faina cu untul pana am obtinut un aluat nisipos. Am adaugat cele doua tipuri de branza si oul. La sfarsit, daca simtiti ca nu puteti aduna aluatul intr-o bila, mai adaugati o lingura de iaurt/smantana, astfel incat peretii vasului sa ramana curati iar aluatul sa fie unul compact, nelipicios. Infasurat intr-o folie, am transferat aluatul in frigider, pentru 30’. Puteti sa-l lasati si peste noapte, la rece.
- cu un sucitor, am intins aluatul intr-un strat subtire de 1/2 cm. Pentru aceasta, am folosit doua foi de copt. Am pus aluatul pe prima foaie de copt si l-am acoperit cu a doua. Apoi, l-am intins cu sucitorul. Cu ajutorul unui paharel, am decupat cercuri si le-am gaurit cu ajutorul unui pai. In 4 locuri, asemenea unor nasturi. I-am uns cu ou batut, i-am transferat pe o tava de copt si i-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/30’.
- asa cum am scris si mai sus, o parte ii congelez si ii coc la nevoie, salvand astfel timp pretios. Portia dedicata congelarii, o pun pe o tava, o acopar cu folie si o bag in congelator. Dupa 30’, biscuitii sunt deja congelati. Ii iau de pe tava, ii depozitez intr-o cutie inchisa ermetic si-i reintroduc in congelator.
- atunci cand coaceti biscuitii congelati, acestia se scot din congelator, se ung cu ou si se baga direct in cuptorul preincalzit (fara a se astepta decongelarea lor).
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments