Marturisesc ca aveam chef sa mananc “ceva” cu mere, dulce-acrisor, simplu si fara pretentii. Iar cum piticii sunt fani declarati a tooot ceea ce contine mar, cu siguranta bucuria va fi una in masa:)
Asadar, pun mana pe ce imi sare in ochi si ma apuc de treaba. Fulgi, nuci, 2 smochine, cateva mere si niste silvoita (magiun). Ce ziceti? V-am convins?
Ingrediente:
- 120 gr fulgi de ovaz fara gluten
- 30 gr nuci (eu am folosit pecan)
- 2 smochine mari – 40 gr
- 55 gr unt animal gras (puteti sa-l inlocuiti cu ulei de cocos)
- 400 gr mere Golden
- 1 lingurita scortisoara
- un praf nucsoara
- 1 lg faina de migdale
- silvoita (Silvoita Ardeleana de la Mihai din Cluj)
Optional, deasupra puteti pune niste “dulceata” fara zahar/silvoita si niste fulgi de migdale (sau migdale rasnite pentru piticii <3 ani)
Cum am procedat:
- am topit untul. Cat timp s-a racorit, am introdus in chopper fulgii, nucile si smochinele. Vruuum-vruuum! Apoi, am adaugat untul si am mai mixat odata. Gata “blatul”. Am turnat compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 15 cm (cu fundul detasabil) si am tasat-o usor cu dosul unei linguri. Apoi, am invitat tava in cuptorul preincalzit la 180*/10’.
- cat timp s-a rumenit putin blatul, m-am ocupat de mere. Spalate, curatate si razuite, le-am “incalzit” putin intr-o tigaie antiaderenta, 3-4’. Le-am lasat putin la racorit, dupa care am adaugat scortisoara, nucsoara si o lingura cu varf faina de migdale.
- odata rumenit “blatul”, l-am lasat putin sa se raceasca si l-am acoperit intr-un strat de silvoita (de ~ 1 cm). Deasupra, merele. Am nivelat frumos stratul de mere si l-am mai acoperit cu o lingura “dulceata” fara zahar de caise si fulgi de migdale. Puteti sa nu-l mai acoperiti cu nimic, iar odata copt sa-l presarati cu faina de migdale. Eu am vrut neaparat sa pun deasupra niste fulgi de migdale, asa ca am apelat la ceva “lipicios” pentru a tine aproape fulgii de mere😃. Puteti folosi silvoita, dulceata fara zahar sau pasta de curmale.
- am copt “tarta” in cuptorul preincalzit la 180*/15’.
- se poate servi fie calda (cu un risc mai mare de a se “destrama”🙈), fie rece. Delicioasa, oricum.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
2 Comments
Uau ! Ce-mi place reteta! O incerc azi! O intrebare…. cum adica fulgi de ovaz fara gluten…? Multumim pt idei de bunatati!!
Heey! Adica, daca aveti intoleranta la gluten, se vor cauta fulgii de ovaz la care e specificat pe eticheta “fara gluten”. Daca nu exista intoleranta, nu conteaza acest aspect. Fulgi de ovaz sa fie:))