Cereale, pseudocereale și derivate Dulcegării

Tartă cu mere, fără gluten și fără ou

ianuarie 6, 2020

Marturisesc ca aveam chef sa mananc “ceva” cu mere, dulce-acrisor, simplu si fara pretentii. Iar cum piticii sunt fani declarati a tooot ceea ce contine mar, cu siguranta bucuria va fi una in masa:)

Asadar, pun mana pe ce imi sare in ochi si ma apuc de treaba. Fulgi, nuci, 2 smochine, cateva mere si niste silvoita (magiun). Ce ziceti? V-am convins?

Ingrediente:

  • 120 gr fulgi de ovaz fara gluten
  • 30 gr nuci (eu am folosit pecan)
  • 2 smochine mari – 40 gr
  • 55 gr unt animal gras (puteti sa-l inlocuiti cu ulei de cocos)
  • 400 gr mere Golden
  • 1 lingurita scortisoara
  • un praf nucsoara
  • 1 lg faina de migdale
  • silvoita (Silvoita Ardeleana de la Mihai din Cluj)

Optional, deasupra puteti pune niste “dulceata” fara zahar/silvoita si niste fulgi de migdale (sau migdale rasnite pentru piticii <3 ani)

Cum am procedat:

  • am topit untul. Cat timp s-a racorit, am introdus in chopper fulgii, nucile si smochinele. Vruuum-vruuum! Apoi, am adaugat untul si am mai mixat odata. Gata “blatul”. Am turnat compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 15 cm (cu fundul detasabil) si am tasat-o usor cu dosul unei linguri. Apoi, am invitat tava in cuptorul preincalzit la 180*/10’.
  • cat timp s-a rumenit putin blatul, m-am ocupat de mere. Spalate, curatate si razuite, le-am “incalzit” putin intr-o tigaie antiaderenta, 3-4’. Le-am lasat putin la racorit, dupa care am adaugat scortisoara, nucsoara si o lingura cu varf faina de migdale.
  • odata rumenit “blatul”, l-am lasat putin sa se raceasca si l-am acoperit intr-un strat de silvoita (de ~ 1 cm). Deasupra, merele. Am nivelat frumos stratul de mere si l-am mai acoperit cu o lingura “dulceata” fara zahar de caise si fulgi de migdale. Puteti sa nu-l mai acoperiti cu nimic, iar odata copt sa-l presarati cu faina de migdale. Eu am vrut neaparat sa pun deasupra niste fulgi de migdale, asa ca am apelat la ceva “lipicios” pentru a tine aproape fulgii de mere😃. Puteti folosi silvoita, dulceata fara zahar sau pasta de curmale.
  • am copt “tarta” in cuptorul preincalzit la 180*/15’.
  • se poate servi fie calda (cu un risc mai mare de a se “destrama”🙈), fie rece. Delicioasa, oricum.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ana ianuarie 10, 2020 at 9:16 am

    Uau ! Ce-mi place reteta! O incerc azi! O intrebare…. cum adica fulgi de ovaz fara gluten…? Multumim pt idei de bunatati!!

    • Reply Simona ianuarie 17, 2020 at 3:08 pm

      Heey! Adica, daca aveti intoleranta la gluten, se vor cauta fulgii de ovaz la care e specificat pe eticheta “fara gluten”. Daca nu exista intoleranta, nu conteaza acest aspect. Fulgi de ovaz sa fie:))

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.