Alergii și intoleranțe

Alergia la ou

august 23, 2019

Alergia la ou este una frecventă în rândul populației, în special în cazul persoanelor cu vârstă mai mică de 16 ani, fiind a 2-a ca incidență în rândul alergiilor alimentare.

Alergia la ou

Când discutăm despre alergie la ou trebuie să facem o diferențiere între albuș și gălbenuș.

Alergenul este reprezentat de proteinele prezente în ou precum ovoalbumină, ovotransferină, lizozim și/sau ovomucoidul.

În cele mai frecvente cazuri, alergia este una IgE mediată.

Simptome și reacții

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Erupția cutanată
  • Indigestie
  • Prurit (mâncărimi)
  • Vărsături
  • Diaree și/sau scaune cu mucus

Alte simptome și reacții:

  • Tuse repetitivă
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli
  • Confuzie
  • Șoc anafilactic cu simptomatologie specifică (tensiune arterială scăzută, puls slab și rapid,  dificultate respiratorie și/sau leșin)

Diagnostic

Diagnosticul se pune de către medicul alergolog pe baza analizelor de sânge, testării prick, simptomatologiei și istoricului medical-alimentar. Diagnosticarea se face diferențiat pentru proteinele din albușul de ou și cele din gălbenuș.

Tratament

În cazul alergiei la ou, se impune excluderea acestuia din alimentație. În prezent, în România, recomandările variază în cazul alergiei doar la unul din constituenții oului (gălbenuș sau albuș). Astfel, în funcție de intensitatea alergiei, în unele situații se permite consumul constituentului care nu a dat simptome.

Exemplu practic: În unele situații, în România, în cazul alergiei ușoare la albușul de ou, se permite consumul de gălbenuș.

Recomandările oficiale ale ACAAI (American College of Allergy, Asthma & Immunology) sunt de excludere a oului din alimentație în cazul alergiei la una dintre proteine, indiferent de alergenul determinant.

Exemplu practic: La nivel internațional se recomandă excluderea gălbenușului de ou din alimentație dacă a fost observată o alergie la albuș.

Tratamentul medicamentos se bazează pe antihistaminice (de ajutor în cazul simptomelor ușoare) sau adrenalină (în cazul șocului anafilactic).

Introducerea oului în alimentația copilului

Oul va fi introdus în alimentația copilului după împlinirea vârstei de 6 luni și înainte de împlinirea vârstei de 1 an. Pentru a face testare de toleranță fracționață, o introducere corectă presupune respectarea următorilor pași:

  • La primul consum se oferă o cantitate mică de gălbenuș (1/4 gălbenuș ou de găină sau 1 gălbenuș ou de prepeliță)
  • La al doilea consum se dublează cantitatea de gălbenuș oferită anterior
  • După testarea de toleranță realizată cu gălbenuș de ou, se introduce albușul de ou. La primul consum ¼ albuș ou de găină sau 1 albuș ou de prepeliță, împreună cu gălbenușul de ou care a fost deja testat
  • La fel ca și în cazul gălbenușului, treptat se crește ingestia de albuș

Porții

Porția medie de consum la un copil proaspăt diversificat este de ½ ou de găină sau 2 ouă de prepeliță, urmând ca după vârsta de 1 an porția să fie de 1 ou de găină sau 4 ouă de prepeliță.

Deși nu există o limită standard privind ingestia de ouă/săptămână, orientativ se recomandă consumul a 2 porții de ou ca atare (exemplu ou fiert, omletă ș.a.)  și alte 2 porții incluse în preparate complexe (exemplu: brioșe, clătite ș.a.).

♥ Din păcate oul și urmele de ou sunt prezente în multe produse alimentare din comerț. Pentru a evita ingestia accidentală, citiți atent etichetele produselor alimentare.

♥ Rețete de preparate fără ou găsiți aici.

Bibliografie de interes:

  1. https://acaai.org/allergies/types-allergies/food-allergy/types-food-allergy/egg-allergy
  2. https://www.foodallergy.org/common-allergens/egg-allergy
  3. https://www.foodallergyawareness.org/food-allergy-and-anaphylaxis/food-allergens/egg/
  4. Mine, M. Yang, Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products: Egg Safety and Nutritional Quality, 2011
  5. Sakai, R. Teshima, in Handbook of Food Allergen Detection and Control, 2015
  6. Cecilia Berin, Hugh A. Sampson, in Mucosal Immunology (Fourth Edition), 2015
  7. Montserrat Fernández-Rivas, Ricardo Asero, in Risk Management for Food Allergy, 2014
  8. Peter Burney, Gary Wong, in Risk Management for Food Allergy, 2014
  9. Anna Nowak-Węgrzyn, Hugh A. Sampson, in Middleton’s Allergy Essentials, 2017
  10. JC Caubet, J Wang, Current understanding of egg allergy, Pediatr Clin North Am. 2011 Apr 1; 58(2): 427–443.

Sursă foto: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background vector *,created by kjpargeter – www.freepik.com</a>

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.