Daca imi zicea cineva ca exista o “prajitura” cu gust intens de ciocolata, fara sa contina ciocolata, cacao, zahar sau lactate animale nu as fi crezut! Am facut si eu cateva negrese insa nici una cu acest gust intens de ciocolata. Da! Ciocolata! Si culmea e ca m-am convins “cu mana mea”!😀
Nu stiu daca sa-i zic banana bread sau negresa! Asadar, o voi lasa asa – 2 in 1! Nu cred ca se va supara nimeni din acest motiv:)
📌 Va rog respectati ingredientele si cantitatile! Ma “joc” de ceva timp cu ingredientele si credeti-ma ca, pana si 20 gr de faina fac diferenta. Insa uite ce face o “saptamana ALTfeel”! Ce nu mi-a iesit in 2 luni, a iesit in aceasta spatamana a provocarii si a bunelor intentii. Va reamintesc cu aceasta ocazie ca aceasta saptamana 19-25 august este dedicata retetelor #faraou pe grupul mybabyfood https://www.facebook.com/groups/544930365878284/
Ingrediente:
- 100 gr faina integrala spelta
- 50 gr faina de migdale
- 20-30 gr carob
- 60 ml ulei de cocos extravirgin (lichid)
- 80 ml lapte vegetal
- 200 gr banana
- o lingurita coaja de portocala bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu) sau o picatura ulei esential de portocala
- 1 lingurita praf de copt bio
- un varf de cutit de bicarbonat de sodiu (fara aluminiu) – stins cu o lingurita zeama de lamaie
- optional: o lingura cu varf de merisoare
Cum am procedat:
- prepararea este foarte simpla, asa ca urmati pasii si nu va complicati degeaba. Ideea de baza este amestecarea lichidelor cu solidele. Bananele le vom incadra la lichide, avand in vedere consistenta la care ajung in urma pasarii lor cu furculita. Nu aveti nevoie de mixer, doar de o furculita. Tot aici punem si bicarbonatul stins cu lămâie.
- am amestecat cele doua tipuri de faina cu carobul si praful de copt bio
- am pasat bananele cu o furculita si le-am amestecat cu uleiul si laptele.
- am adaugat “lichidele” peste faina, am adaugat coaja de portocala si am amestecat usor. Compozitia am turnat-o intr-o tavita Tupper, pe care am introdus-o in cuptorul preincalzit la 180*/30’
- odata scoasa din cuptor, se lasa la racit🙈
- o puteti servi cu unt de arahide/caju/alune de padure sau cu o glazura facuta din o lingurita ulei de cocos, o lingura unt de caju, o lingura carob, o lingurita pasta de curmale. In functie de untul folosit, s-ar putea sa aveti nevoie si de 1-2 lg lapte. Consistenta trebuie sa fie una lichida, cremoasa. Marturisesc ca noua ne place cel mai mult cu niste unt de caju deasupra.
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
15 Comments
Se poate folosi si faina integrala de grau?
Oana, da!
Oare merge cu unt normal in loc de ulei de cocos?
Raluca nu am incercat, insa de mers, merge. Ideea esteca nu stiu daca se respecta cantitatea
Buna! La gradinita baietelului meu, in fiecare vineri cate un parinte trebuie sa vina cu o reteta pt a o pregati copiii. Existand si alergii, aceasta trebuie sa fie fara ou si fara lactate. Am testat reteta aseara si negresa a iesit diferita fata de a ta. Nu a crescut aproape deloc si are o consistenta mai densa, nu asa aerata ca in poza. Singura diferenta a constat in folosirea uleiului de floarea soarelui in loc de cel de cocos. Ai vreun sfat? N-as vrea sa o faca la gradi si sa nu le iasa. Multumesc!
Hey! Ce idee frumoasa!:)
In primul rand, agentii de crestere sunt esentiali. Trebuie pus atat praf de copt bio (alege unul care stii ca e ok), cat si bicarbonat stins cu lamaie.
In al doilea rand, respecta tipurile de faina. Musai faina integrala spelta (eu folosesc Dr Avraham din Carrefour) si faina de migdale (Herbavit).
Nu cred ca folosirea altui tip de ulei a dus la nereusita.
Respecta ceea ce am scris si va iesi. Si cantitatile exacte. E o reteta care se face extrem de usor, fara aparatura speciala si sunt convinsa ca cei mici se vor bucura din plin de rezultatele muncii lor!❤️ Mai ales ca vorbim de un preparat “ciocolatos”, foarte gustos
Am facut-o si eu, am respectat intocmai ingredientele, dar dupa amestecarea ingred umede cu cele uscate, aluatul rezultat avea consistenta unei plastiline ceva mai nisipoase 🙁 am mai adaugat lapte din ochi, pana a fost cat de cat fluida, ca un aluat de chec foarte gros. A iesit pufoasa, desi am taiat-o fierbinte, ca nu a mai avut rabdare.
Revin, acum ca s-a racit, e frimituroasa, nu se poate taia o bucata fara sa se rupa. Am gresit ca am adaugat lapte? Trebuia sa pastrez aluatul acela ca plastilina? Ce consistenta ar trebui sa aiba aluatul de fapt?
Nu trebuie sa fie sfaramicioasa. Aluatul are o consistenta densa,”plina”.
Florentina, trebuie respectata reteta in intregime. Ceva nu a fost ok, cu siguranta. Am dubii in ceea ce priveste faina
Revin, acum ca s-a racit, e frimituroasa, nu se poate taia o bucata fara sa se rupa. Am gresit ca am adaugat lapte? Trebuia sa pastrez aluatul acela ca plastilina? Ce consistenta ar trebui sa aiba aluatul de fapt?
Ciao Simona, la pasul “cum am procedat” eu nu vad cand sa pun bicarbonatul stins in lamaie. E posibil sa nu vad eu ☺️ Dar am zis ca mai bine intreb 😁 sa il pun la lichide, asa-i? ☺️ Multumesc mult!
Heey! Da, da, in lichide! Hihi! Știi tu bine! Pup!
Buna! Faina de migdale se poate înlocui cu altceva (copilul are alergie si la migdale, caju, arahide etc).
Multumesc frumos!
Cu alte nuci sau semințe măcinate fin.