Daca exista un moment in timpul anului in care ne gandim la oua inrosite, acesta este cu siguranta legat de sarbatoarea Pastelui. Cu toate ca, noile vremuri au adus cu ele noi tehnici de vopsire a oualor, metoda traditionala va ramane mereu preferata mea. Sigura si naturala, lipsita de aditivi si coloranti sintetici, metoda de inrosire cu coji de ceapa am preluat-o de la mama mea draga si, cu siguranta este metoda pe care o voi promova mai departe.
Ingrediente:
- cojile de la 6-7 cepe
- 10-15 oua
Cum am procedat:
- am spalat in apa rece cojile de ceapa, pentru a indeparta eventualele impuritati/praf. Apoi le-am asezat intr-un vas de 5l, cu apa rece (cat sa le acopere) si le-am pus pe aragaz la fiert (foc mediu). Le-am lasat sa fiarba 10’-15’ cat sa iasa culoarea din ele, dupa care am stins focul si am asteptat putin sa se raceasca amestecul deja inrosit.
- intre timp, am spalat bine ouale in apa cu bicarbonat
- in apa cu cojile de ceapa, calduta cat sa pot tine degetul, am asezat ouale (nu le punem in apa fierbinte deoarece riscam sa li se crape coaja). Punem din nou cratita pe aragaz, la foc mic, avand grija ca ouale sa fie perfect acoperite de apa si de catre cojile de ceapa. Am fiert ouale la foc mic ~20′, din momentul in care apa a inceput sa dea in clocot
- dupa cele 20’, scoatem ouale din apa in care au fiert, le lasam la racit (intr-un cofrag sau pe un stergar, unul langa celalalt – nu suprapuse). Ulterior, le spalam cu apa rece, le stergem si putem sa le ungem cu un servetel inmuiat in putin ulei (pentru luciu)
- asezam ouale astfel pregatite intr-un vas si asteptam Pastele🙈
📌 Daca va doriti modele florale pe oua, puteti culege frunze verzi din curte/parc, pe care sa le asezati frumos pe oua. Strangem frunzele in jurul oualor cu ajutorul unui ciorap de matase sacrificat🙈, pe care-l innodam la un capat sau il legam cu o ata. Astfel “pregatite”, asezam ouale in apa cu coji de ceapa calduta si le punem la fiert, conform procedeului descris mai sus.
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
No Comments