Bazele nutriției echilibrate

I am chia and i know it!

septembrie 13, 2017

Știți bobițele acelea mici mici negre cu peticele albe pe ici-colo? Voi le știți sub denumirea de chia, noi le știm sub denumirea de „ouă de dragon”. Sunt mici mici de tot, iar dacă faceți greșeala să rupeți punga într-un mod greșit se împrăștie prin toată zona. Așadar, atenție la neatenție!

Am ales să vorbesc despre ele pentru că…sunt unele dintre cele mai impresionante semințe folosite în România. Propun să începem cu o analiză nutrițională a acestora:

  • 486 calorii
  • 54 grame proteine
  • 74 grame grăsimi
  • 12 grame carbohidrați

Valorile nutriționale sunt pentru 100 grame produs. Știu, pe voi nu vă impresionează prea mult aceste date, deci trec la partea mai interesantă:

  • 631 mg de Calciu
  • 72 mg Fier
  • 335 mg Magneziu
  • 860 mg Fosfor
  • 407 mg Potasiu
  • 16 mg sodiu

Vă spun cu căldură: cu așa valori nutritive, e păcat să nu aveți aceste semințe în alimentația voastră și a celor mici.

Conform cercetărilor din domeniu, consumul de chia ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune, hipercolesterolemie și altele, lucru datorat cantității mari de vitamine și minerale din compoziție, dar și datorită cantității mari de antioxidanți.

Aceasta, inclusă într-o cantitate suficient de mare de lichid, se gelatinizează, transformând lichidul într-un gel asemănător budincii. Datorită acestei proprietăți, chia poate să fie folosită cu succes ca și înlocuitor pentru ouă.

Exemplu practic: pentru ½ linguriță chia aveți nevoie de minim 50 ml lichid. Dacă pregătiți un aluat sau un preparat în care înlocuiți oul cu semințele de chia, oferiți timp semințelor să absoarbă lichidul din aluat și îl introduceți la cuptor ulterior.

Datorită gelatinizării, semințele de chiar trebuie hidratate pentru minim 5-10 minute înainte de consum! Acestea nu se consumă nehidratate, prezentând risc de înec și obstrucții intestinale.

Vă recomand să le combinați cu o sursă de vitamina C naturală, fierul din compoziția acestor semințe fiind astfel utilizat în proporție mai mare.

Exemplu practic: Hidratați semințele de chia într-un lapte vegetal iar ulterior combinați produsul obținut cu fructe proaspete.

Deoarece semințele de chia, la fel ca și alte semințe, sunt învelite într-un strat generos de acid fitic, este necesar să le măcinați înainte de hidratare, copilul mic nefiind suficient de atent la mestecarea alimentelor, semințele  fiind  astfel parțial nedigerate iar nutrienții nefiind utilizați. Păcat de minunăția de nutrienți!

Exemplu practic: cu ajutorul unei râșnițe sau a unui mojar, măcinați o cantitate mică de semințe, pe care ulterior le hidratați în lichid.

 

Știați că…

…chia este utilizată pentru fabricarea capsulelor de omega-3?

…este una dintre singurele plante din care se extrage ulei esențial în concentrații optime?

…semințele de chia nu au nici un efect toxic asupra organismului?

 

  1. Ullah R., Nadeem M., Khalique A. Et al, Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review, J Food Sci Technol, 2016, 53(4): 1750-1758
  2. Marcinek K., Krejpcio Z., Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review; Rocz Panstw Zakl Hig., 2017, 68(2): 123-129
  3. Coorey R., Tjoe A., Jayasena V., Gelling properties of chia seed and flour, J Food Sci, 2014, 79(5): E859-866
  4. Simmelink A., Rawl R.E., Browne L. Et al, Watch it grow: esophageal impaction with chia seeds, Case Reports in Internal Medicine 2017, Vol. 4, No. 2, 49-52

 

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.