Astăzi, mama Manu` de la Two hungry little brothers (pe băieții înfometați și a lor mămică îi găsiți aici și aici) ne aduce în prim plan o lasagna vegană potrivită și pentru cei mici. Delicioasă!
„Cate variante de retete s-au nascut de la clasica lasagna. Avem vegetariana, vegana, fara foi de lasagna si cate combinatii pot iesi pornind de la ele. Va propun si eu azi o varianta vegana a acesteia, atat de buna incat nici nu veti simti lipsa carnii. Iar ingredientele, foarte accesibile.
Ingrediente pt o tava de ~30×20 cm
- Foi de lasagna
- Sos ragu:
- 2 morcovi
- 1 radacina de pastarnac
- 1/2 sfecla medie
- 1 ceapa rosie mare
- 150g nuci macinate bine (eu am folosit resturile de oleaginoase din casa: alune de padure, nuci, nuci pecan) ◊ In caz de alergie la nuci, folositi linte ◊
- 2 catei de usturoi
- 750 ml bulion
- Busuioc
- 1 frunza de dafin
- Sos bechamel:
- 60 ml ulei presat la rece + 2 lg apa
- 2 lg pline cu faina
- 500 ml lapte vegetal (nu de cocos)
- Putina pudra de usturoi
- Un praf de nucsoara – ◊ puteti adauga si o lingura de fulgi de drojdie inactiva. Eu din pacate nu am mai avut ◊
Mod de preparare:
- Sos ragu: Toate ingredientele le-am maruntit fin in chopper. Se pune ceapa la inabusit in putina apa cu ulei, apoi se adauga restul legumelor si nucile, o cana de apa si frunza de dafin. Se lasa la fiert pana scade apa Se adauga bulionul si se continua fierberea la foc mic, cu cratita acoperita pana se ingroasa sosul de rosii. La final adaugati busuiocul.
- Sos bechamel: Intr-un vas puneti uleiul amestecat cu apa pe foc. Cand s-a incalzit, luati de pe foc vasul, adaugati faina si amestecati bine cu un tel. Adaugati treptat laptele amestecsnd bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase. Puneti inspoi pe foc vasul si lasati sa fiarba pe foc mic amestecand din cand in cand pana obtineti textura unui sos mai gros. La final adaugati condimentele
- Lasagna: Intr-o tava cu peretii inalti se pune pe fundul tavii sos “ragu”, apoi primele foi de lasagna (nu e necesar sa le opariti). Peste foi adaugati iar un strat de sos “ragu”, apoi un strat de sos bechamel si din nou un strat de foi de lasagna. Repetati pana ramaneti fara ingrediente. Ultimul strat trebuie sa fie se sos ”ragu” si sos bechamel. Atentie sa acoperiti bine toate colturile foilor de lasagna pentru a se inmuia bine la cuptor.
- Acoperiti cu hartie de copt si coaceti la 190 grade cam 40 min. Indepartati hartia de copt dupa primele 30 min.”
No Comments