Bazele nutriției echilibrate

Scorțișoara: un posibil pericol

ianuarie 29, 2018

Astăzi povestim pe fugă despre un condiment larg răspândit, super folosit și delicios: scorțișoara.  Totuși, poate reprezenta scorțișoara: un posibil pericol pentru sănătate?

Haideți să vedem!

Există numeroase tipuri de scorțișoară, însă 2 dintre cele mai folosite sunt: Scorțișoara Cassia și Scorțișoara Ceylon.

Scorțișoara Cassia

Aceasta este cea mai frecvent consumată și întâlnită pe rafturile magazinelor, fiind extrem de ieftină. Spre deosebire de surata ei, scorțițoara Cassia poate fi toxică. Aceasta conține o substanță numită cumarină. Cumarina este contraindicată persoanelor cu probleme de coagulare, fiind de asemenea toxică pentru ficat și rinichi. Aceasta pare să aibă efect carcinogenic la adulți și animale de laborator. Organizațiile oficiale nu au stabilit o doză zilnică permisă, nefiind cunoscută doza sau frecvența la care acest ingredient produce toxicitate la copii. Pentru siguranță se recomandă evitarea consumului de către copii și folosirea ocazională în cazul adulților.

 

Scorțișoara Ceylon

Acest tip de scorțișoară se mai numește și scorțișoară reală, fiind mai scumpă decât scoțișoara Cassia și mai greu de găsit în magazine. Pe aceasta o găsiți în magazinele de produse naturiste. Aceasta nu are efecte toxice asupra organismului și conține o cantitate mare de antioxidanți. Aceasta are efect antimicrobian și antiparazitar, fiind un adjuvant în tratamentul tensiunii arteriale, diabetului zaharat sau bolilor digestive. Aceasta poate fi introdusă în alimentația copiiilor oricând după împlinirea vârstei de 6 luni, putând fi consumată cu regularitate. Datorită unui ușor potențial alergic, nu uitați să faceți testarea de toleranță cu o cantitate foarte mică de produs.

Idee de luat acasă

Consumați atât dumneavoastră cât și copiii o scorțișoară reală, de calitate: Ceylon! Aceasta este benefică și se găsește în magazinele de produse naturiste. Nu oferiți copiiilor scorțișoara Cassia și evitați și dumneavoastră consumul frecvent. Cassia se găsește în toate magazinele mari, fiind cea mai răspândită.

 

  1. https://www.livestrong.com/article/516598-the-health-benefits-between-ceylon-cinnamon-and-cassia/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/ceylon-vs-cassia-cinnamon#section5
  3. Ranasinghe P., Jayawardena R., Pigera S. Et al, Evaluation of pharmacodynamic properties and safety of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) in healthy adults: a phase I clinical tria, BMC Complement Altern Med.2017 Dec 28;17(1):550
  4. Ranasinghe P., Galappaththy P., Constantine G.R. et al, Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) as a potential pharmaceutical agent for type-2 diabetes mellitus: study protocol for a randomized controlled trial, 2017 Sep 29;18(1):446.
  5. Bandara T., Jansz E.R., Bioactivity of cinnamon with special emphasis on diabetes mellitus: a review, Int J Food Sci Nutr.2012 May;63(3):380-6.
  6. Maierean S.M., Serban M.C., Ursoniu S. et al, The effects of cinnamon supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis, Journal of Clincal Lipidology, 2017, 11(6): 1393-1406
  7. Santos R.R., Andrade M. et al, Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon, Trends in food science&technology, 2017, 62: 154-169

Sursă foto: internet

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Alina Ghencea ianuarie 29, 2018 at 11:11 am

    Foarte util! Multumesc!

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana ianuarie 29, 2018 at 8:09 pm

      Cu drag

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.