De ce am folosi banalul bicarbonat de sodiu, când praful de copt stă la îndemâna tuturor? Haideți să vedem ce alegem!
Bicarbonatul de sodiu, sau sub denumirea lui științifică hidrogenocarbonat de sodiu, este un produs alcalin , sub formă de sare. Prin încălzire la temperaturi de peste 65 de grade, acesta se descompune, eliberând dioxid de carbon. Această proprietate îl face un ingredient important pentru aluaturile aerate. Acesta este folosit în tratamentul hiperacidității, a problemelor dentare sau alte probleme de sănătate, datorită capacității de a crește pH-ul și a reduce aciditatea.
Partea negativă a acestui produs este cantitatea mare de sodiu: 26667 mg Sodiu/100 g produs. Astfel, în 5 grame produs vom avea 1333,35 mg sodiu.
Exemplu practic dintr-un articol mai vechi. Necesarul de sodiu al unui copil cu vârstă curprinsă între 1 și 3 ani este de 0.8 grame, echivalentul a 3 grame de bicarbonat de sodiu. Cred că este suficient, nu mai detaliem, am depășit de mult timp necesarul copilului.
Pentru a vă face o idee despre diferența dintre nivelul de sodiu din bicarbonatul de sodiu și cel din sarea de bucătărie (clorura de sodiu), vă dau un alt exemplu: Sarea de mare conține 41667 mg sodiu/100 g produs.
Note: La copiii mai mari, cantitățile mici de bicarbonat de sodiu nu vor ridica probleme de sănătate. Condiția de bază este ca acesta să fie folosit în cantități extrem de mici, ocazional.
Totuși, bicarbonatul de sodiu are un rol esențial în bucătăria tuturor. Studiile de specialitate arată că utilizarea lui în procesul de spălare a legumelor și fructelor, scade procentul de substanțe nedorite (fungi, bacterii, pesticide) cu până la 32-83%.
Exemplu practic: folosiți bicarbonat de sodiu diluat în apă pentru a spăla fructele și legumele proaspete. După acest proces, clătiți cu apă curată din abundență.
Totuși, de ce ar fi mai sănătos bicarbonatul de sodiu decât praful de copt? La urma urmei ambele sunt încadrate în nomenclator drept „agent de creștere” – „agent de afânare”.
La baza prafului de copt, stă tot bicarbonatul de sodiu, însă avem un produs mai aditivat. De regulă, eticheta unui plic de praf de copt sună cam așa: „Bicarbonat de sodiu, acid citric, amidon de porumb, enzime, făină, difosfat disodic”. Aceasta a fost o etichetă a unui produs ales în mod aleator din magazin.
Având în compoziția lui mai multe ingredinte, acesta conține 10000 mg de sodiu/100 g produs.
Ceea ce este diferit între cele 2 tipuri de produse este că:
- bicarbonatul de sodiu necesită combinare cu un acid (de ex suc proaspăt de lămâie), pentru a fi un agent de afânare corespunzător. Popular, acest proces ar fi suna așa „stinge maică nițel bicarbonatu cu o leacă de oțet`”.
- Praful de copt, conține deja bicarbonatul de sodiu amestecat cu un acid, „stingerea” nefiind astfel necesară. Rolul ingredientelor suplimentare este de a păstra produsul uscat, inactiv.
Astfel, avem de ales: activăm bicarbonatul de sodiu prin combinarea lui cu suc de lâmăie, sau din comoditate luăm un set de aditivi la pachet. Ce alegem?
O altă diferență între cele 2 este legată de debutul procesului de afânare:
- aluatul care conține bicarbonat de sodiu se va introduce imediat în cuptor, activitatea de afânare fiind inițiată odată cu adăugarea acidului
- aluatul în a cărui compoziție avem praf de copt, poate să stea la rece, afânarea fiind inițiată numai după introducerea în cuptor.
Există și o variantă de mijloc: praful de copt bio! Deși conține cantități asemănătoare de sodiu, acesta conține mai puțin aditivi. De exemplu acidul citric își ia zborul, și rămânem cu bicarbonat de sodiu, amidonul de porumb și crema de tartar. Crema de tartar, sau monotartratul de potasiu, este un corector de aciditate, deci produsul care activează bicarbonatul de sodiu.
Da, am venit din nou să arunc peste casă un produs extrem de folosit de către gospodine! Nu aruncați cu pietre! Sunt aici să vă sprijin! Aceste produse nu sunt indispensabile. În produsele care conțin albușuri de ou, mixarea albușurilor pentru câteva minute, astfel încât acestea să devină o spumă aerată, vor ține cu brio locul prafului de copt sau a bicarbonatului de sodiu. Astfel, excesul de sodiu iese din discuție.
Facem astăzi o alegere sănătoasă împreună?
- Lomax A, Patel S, Wang N, Kakar K, Kakar A, Bosma ML., A randomized controlled trial evaluating the efficacy of a 67% sodium bicarbonate toothpaste on gingivitis, Int J Dent Hyg. 2016 May 22. doi: 10.1111/idh.12229
- Sönmez MG, Göğer YE, Ecer G, Atıcı A, Özkent, Öztürk, Effects of urine alkalinization with sodium bicarbonateorally on lower urinary tract symptoms in female patients: a pilot study, Int Urogynecol J. 2017 Oct 3. doi: 10.1007/s00192-017-3492-3.
- Ansdell P, Dekerle J., Sodium bicarbonatesupplementation delays neuromuscular fatigue without changes in performance outcomes during a basketball match simulation protocol, J Strength Cond Res. 2017 Oct 10. doi: 10.1519/JSC.0000000000002233
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/62216?manu=&fgcd=&ds=
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/54225?manu=&fgcd=&ds=
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/94511?manu=&fgcd=&ds=
- Rodrigues AAZ, De Queiroz MELR, De Oliveira AF, Neves AA, Heleno FF, Zambolim L, Freitas JF, Morais EHC, Pesticide residue removal in classic domestic processing of tomato and its effects on product quality, J Environ Sci Health B. 2017 Sep 28:1-8. doi: 10.1080/03601234.2017.1359049
4 Comments
Ff bune informatiile 🙂 praf de copt bio nu gasesc in magazine, este vreunul naturist din care pot lua? 🙂
Mina, poti incerca in magazine naturiste, online sau in DM😘
Buna!!
Eu locuiesc in UK si nu am găsit praf de copt BIO. De obicei luam din România, dar am rămas fără.
In schimb am cumpărat crema de tartar pe care o combin cu bicarbonat de sodiu. Înlocuiesc o lingurița praf de copt cu jumătate de lingurița crema de tartar și un sfert de lingurița bicarbonat de sodiu.
Este aceasta o alternativa sănătoasă?
Mulțumesc 🤗
Da, ai luat 2 componente separat si le-ai combinat. Daca functioneaza, sigur!