Bazele nutriției echilibrate

Frunzele de ridichi – beneficiu nutrițional nedescoperit

aprilie 24, 2018

De-a lungul timpului mi-am dat seama că aruncam multe dintre alimentele care defapt erau nutritive din lipsă de interes. Unul dintre aceste produse , pe care refuzam vehement să cred că îl pot consuma, este frunza de ridiche. De curând, cercetând puțin, am descoperit că frunzele de ridichi nu doar că sunt foarte sănătoase, dar sunt și gustoase!

Frunzele de ridichi

Frunzele de ridichi (da da, ridichile acelea mici roz, a căror rădăcină o savurăm cu toții), se pretează pentru consum atunci când sunt tinerele, atât crude, cât și gătite. Dacă frunzele se păstrează pentru perioade mai lungi de timp, acestea devin ațoase și neplăcute ca textură.

Valori nutriționale

Valorile nutriționale ale frunzelor de ridiche, sunt mult superioare celor din rădăcina de ridiche. Frunzele conțin o cantitate mare de antioxidanți, dar și de calciu sau vitamina C.

 

Rădăcină de ridiche Frunze de ridiche
Proteine% 0.7 2.7
Grăsimi% 0.1 0.6
Fibre% 0.8 0.9
Minerale% 0.6 2.1
Calciu mg/100 g 50 310
Fosfor mg/100g 22 60
Fier mg/100g 0.4 16.1
Vitamina C mg/100 g 15 103

 

Cercetătorii arată că frunzele de ridiche sunt singure pentru consum și în condițiile unui sol necontrolat, procentajul mare de metale grele din sol nefiind un factor negativ de influență pentru calitatea frunzelor.

Contraindicații

Utilizate în cantități foarte mari, frunzele de ridichi au efect diuretic și laxativ.  Acestea nu se recomandă pentru consum (recomandarea este valabilă și pentru ridichea propriu zisă) în cazul în care există o inflamație la nivelul intestinului sau stomacului.

Beneficii

Frunzele și semințele de ridiche prezintă efect antibacterial, antifungic și se află printre ingredientele de bază în tratamentele antiparazitare.  De asemenea, planta are și activitate anti-tumorală, fiind considerant adjuvant în tratarea cancerului.

Vă provoc să încercați să consumați aceste frunze și să descoperiți un alt aliment benefic! Profitați de aceste produse alimentare în special acum, când sunt în plin sezon! Noi deja le folosim și ne declarăm fani! O idee care sperăm să vă inspire găsiți aici.

 

  1. Singh P., Singh J., MEDICINAL AND THERAPEUTIC UTILITIES OF RAPHANUS SATIVUS, Int Journ of Plant, animal and enin Sciences, 2013, 3(2): 103-105
  2. https://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Raphanus+sativus
  3. Mrchiol L, Assolari S et al, Phytoextraction of heavy metals by canola (Brassica napus) and radish (Raphanus sativus) grown on multicontaminated soil, Environmental Pollution, 2004, 132 (1): 21-27
  4. Goyeneche R., Roura S. et al, Chemical characterization and antioxidant capacity of red radish (Raphanus sativus L.) leaves and roots, Journal of Functional Foods, 2015. 16: 256-264
  5. Chang M.J., Kim B., et al, Anti-cancer effect of Korean radish(Raphanus sativus L.) leaf extract through induction of apoptosis and down-regulate Erb B2 signaling and Akt pathway in human breast MDA-MB-231 cell lines, The FASEB Journal, 2010
  6. Woo Kyoung Kim, Ji Hae Kim et al, Radish (Raphanus sativus L. leaf) ethanol extract inhibits protein and mRNA expression of ErbB2 and ErbB3 in MDA-MB-231 human breast cancer cells, Nutr Res Pract, 2011, 5(4): 288-293

Sursă foto: internet

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply