Bazele nutriției echilibrate Diversificare

Când introducem gustările în alimentația copilului și cât de importante sunt ele

noiembrie 28, 2017

După împlinirea vârstei de 1 an, necesarul caloric al copilului crește, consumul de lapte scade și pauzele dintre mese devin mai lungi. Deoarece pauzele lungi dintre mese nu sunt normale, după vârsta de 1 an, vor fi introduse în alimentația copilului gustările. Numărul de gustări variază în funcție de necesitățile copilului și programul acestuia de masă. Inițial se introduce o singură gustare, între 2 mese principale distante, ulterior fiind introdusă, la nevoie, o a doua gustare, între celelalte 2 mese principale. Gustările nu vor ține niciodată locul unei mese principale, iar rolul lor este de a evita fluctuațiile mari de glicemie dintre mesele principale. Acestea vor fi slab calorice și foarte nutritive. Deși la bază gustarea ideală rămâne un fruct crud sau ½ de iaurt integral, există și variante mai complicate care pot fi folosite, în special în cazul copiilor mofturoși sau cu o creștere încetinită. Câteva propuneri găsiți și aici.

Gustarea nu trebuie să depășească 10% din necesarul caloric al copilului, motiv pentru care dacă se optează pentru produse cerealiere și alte derivate făinoase, acestea se vor folosi în cantitate mică.

Aceste gustări vor fi păstrate pe tot parcursul vieții, fluctuațiile mari de glicemie fiind de evitat și la vârstă adultă. În cazul adulților cu diverse probleme de sănătate sau cu o activitate fizică foarte intensă, numărul de gustări poate să crească, la fel ca și valoarea calorică a acestora.

Înainte de împlinirea vârstei de 1 an, gustările nu sunt necesare în alimentația copilului. În această perioadă a vieții, necesarul de lapte (lapte matern sau formulă de lapte) este mare și este esențial pentru dezvoltarea copilului. Includerea unor gustări între mesele principale va duce la scăderea consumului de lapte și la scăderea aportului de calciu. De asemenea, în perioadă de viață 6 – 12 luni, necesarul caloric al copilului este mic și este asigurat exclusiv din mesele principale introduse și lapte. Aceasta reprezintă o perioadă de explorare a noilor texturi și gusturi, fiind de evitat supraîncărcarea alimentară.

Recomandare: Introduceți gustările în alimentația copilului numai după împlinirea vârstei de 1 an. Până la această vârstă realizați echilibrul alimentar numai din mese principale.

 

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Ana februarie 27, 2018 at 11:36 am

    Buna ziua! Cum stim care este necesarul caloric, necesarul proteic al copilului? Acelasi lucru m-am intrebat si cand am citit articolul cu combinatiile alimentare.

  • Reply Lavinia iunie 16, 2018 at 1:53 pm

    Buna,
    Daca bebelina de 1a14z mananca md la 9:30-10:30; p la 13-14 ( dupa somnul de dimi:11:30-12:30) si c la 18:00-18:30 (dupa somnul de dupa-amiaza:16-18)…cand as putea sa introduc prima gustare de fructe crude?
    Multumesc frumos.

    • Reply ND.drd. Hadmaș Roxana iunie 19, 2018 at 1:27 pm

      Dacă oferiți pânzul la ora 13:00 poate servi gustarea de fructe, în cantitate mică, la ora 15:00

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.