Patiserie

Focaccia cu ceapă

martie 30, 2024

De cand am maiaua, a devenit un lucru obisnuit sa pregatesc in weekend si o focaccia, mai mica sau mai mare. O folosim ca baza pentru sandwich-uri la birou si e tare gustoasa.

Ingrediente

Preferment

  • 10 gr maia mama
  • 25 gr faina tip 640
  • 25 gr faina Manitoba (o faina cu procent mare de proteina, Manitoba are 14gr)
  • 50gr apa

Aluat

  • 110 gr preferment (cel de mai sus)
  • 350 gr apa
  • 400 gr faina tip 650
  • 100 gr faina Manitoba
  • 1 lg sare de mare

Topping

  • Ulei de masline
  • Ceapa rosie
  • Za’atar

Cum am procedat

  • cu o seara inainte, inainte de culcare, pe la 10pm, am pregatit prefermentul amestecand maiaua mama, apa si fainurile, in aceasta ordine.
  • am lasat maiaua pana dimineata la temperatura camerei in borcanul acoperit (nu ermetic), in jur de ora 6-6.30 
  • a doua zi dimineata, am amestecat prefermentul, apa si fainurile cat sa se incorporeze ingredientele si am lasat vasul acoperit 30’ pentru autoliza
  • dupa 30’ am adaugat sarea si am amestecat bine pana cand am obtinut o coca elastica
  • am acoperit cu o casca de dus si am lasat la dospit (bulk fermentation) cam 3-4h 
  • la fiecare aprox 45’, am efectuat o impaturire din toate cele 4 parti ale castronului. Puteti efectua 3-4 impaturiri. La ultimele impaturiri, am actionat cu grija, aluatul a inceput sa dospeasca si sa isi mareasca volumul. In ultima ora am lasat aluatul linistit. Puteti coace focaccia imediat sau o puteti lasa la dospit pana la 24h in frigider. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata din lipsa de timp, a trebuit sa plecam de acasa
  • a doua zi dimineata, am scos aluatul de la rece, am rasturnat aluatul pe blatul infainat bine si am format o bila pe care am lasat-o 30’ la odihnit, timp in care am preincalzit cuptorul la 230 gr
  • am tapetat un vas cu hartie de copt, am asezat bila si, cu palmele, am intins usor aluatul in tava ca sa nu scot aerul
  • cu degetele rasfirate, am facut gauri in aluat, am turnat uleiul de masline deasupra si am adaugat ceapa rosie taiata solzisori si za’atarul.
  • am copt cam 40’-45’

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.