Dulcegării Uncategorized

Gem rapid de caise cu migdale si rozmarin

iunie 24, 2023

Sambata dimineata. Baietii mei au facut piata. Printre frunze, legume, fructe, si-au facut aparitia acasa si niste caise extrem de aromate, insa putin cam moi. Am papat “exemplarele” mai ferme si am hotarat ca din caisele moi sa incropesc rapid un gem. Zis si facut!

Ingrediente (pentru 120 gr gem):

  • 7-8 caise
  • 3 lg zeama de lamaie
  • 2-3 caise infuzate in suc de mar (eu le-am luat de la Pravalia Noastra)
  • 2 lg fulgi de migdale
  • o crenguta rozmarin

Cum am procedat:

  • am spalat caisele, am scos samburii dintr-insele si le-am invitat politicos in cratita ce urma sa le transforme intr-un gem delicios. Le-am stropit cu zeama de lamaie si am pornit aragazul, folosind flacara mica.
  • am adaugat peste ele caisele infuzate in suc de mar, taiate cubulete. Am lasat amestecul pe foc aproximativ 10’ -12’, cat sa se omogenizeze si sa scada nitelus. In functie de preferinte, puteti lasa gemul o perioada mai scurta la gatit (obtinand astfel o textura mai lejera) sau mai lunga, rezultatul fiind un gem mai inchegat, mai dulce. Eu prefer prima varianta, in care sper ca mai pastrez ceva din ceea ce ne ofera fructele, chit ca le supun prepararii termice. Asta nu inseamna ca zic “pas” variantelor cu gatire indelungata. Cat timp sunt cat mai naturale, fara zahar adaugat si sunt consumate cu moderatie, totul este in regula.
  • dupa cele 10-12’ de gatire, am adaugat o ramura de rozmarin, din buchetelul luat cu gandul la friptura de duminica😃. Am lasat-o 2-3’, apoi am scos-o. Nu o lasati de la inceput deoarece va da preparatului un gust amar si va “stica” aroma gemului. Am stins flacara aragazului si am adaugat fulgii de migdale. Puteti sa mai adaugati migdale sau nuca romaneasca. Am lasat preparatul sa se racoreasca.
  • va marturisesc ca aveam pregatita o lingura de miere certificata pe care sa o adaug dupa ce gemul s-a racit. Nu a fost nevoie. Gustul a fost bestial inca de la prima degustare, dupa racirea acestuia. Caisele infuzate au contribuit la “dulceata” preparatului. Iar rozmarinul? Ah, rozmarinul e cireasa de pe tort!
  • odata depozitat in borcanel, il voi pastra la frigider. Ca idee, rezista la frigider 2 saptamani, fara probleme.

Sa avem copilasi sanatosi!♥️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.