Pastele e sarbatoare mare, e sarbatoarea in care familiile se strang in jurul mesei, se bucura unii de altii, se bucura de lumina si caldura. E o mare bucurie sa ii vezi pe toti la masa, rasete si galagie placuta, relaxare, mama cu sortul pe langa copii. E imaginea care imi aminteste de casa, de mama, tata, de frati, nepoti. Acum sunt departe, iar gandul meu zboara neincetat spre ei.
De dor, mi-am zis ca un cozonac ar aduce mirosul acela in casa mea. Si nu imi pare rau ca l-am facut, pentru scurt timp, mama, tata si toti cei dragi au fost in casa mea. ❤️
Ingrediente:
Aluat
- 340 gr faina 550
- 3 galbenusuri
- 60 gr unt gras
- 150 ml lapte caldut
- 20 gr drojdie proaspatata
- 1 lgita coaja de lamaie BIO
- 3 lg miere bio certificata) (1an+) sau sirop de curmale (6luni+)
Umplutura
- 350 gr branza vaci (uscata, bine scursa de zer)
- 1 galbenus
- 1 lgita coaja de portocala
- 1/2 lgita vanilie pudra
- 2 lg miere bio certificata (1an+) sau sirop de curmale (6luni+)
- 1 lg fulgi de cocos
- 1-2 lg pesmet (sau gris)
- O mana de afine
Pentru uns/topping
- 1 galbenus
- fulgi de migdale
Cum am procedat:
- in bolul robotului, am amestecat faina, drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie si miere
- am adaugat untul si am continuat sa mixez timp de 10-15’ pana cand aluatul se desprinde frumos de pe peretii bolului
- am lasat aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul
- intre timp, am pregatit umplutura de branza: am amestecat branza cu galbenusul, mierea, fulgii de cocos, coaja de portocala si vanilia
- odata dospit, am impartit aluatul in doua bile egale pe care le-am intins sub forma de dreptunghi (15x10cm)
- am pus cate lg de gris pe fiecare foaie (pentru a absorbi eventualul lichid de la umplutura) si am uns fiecare dreptunghi cu branza
- am adaugat afinele peste branza, am rulat si am impletit cele doua rulouri, dupa care am asezat cozonacul in tava
- am lasat aluatul sa dospeasca inca 30-40’ dupa care l-am uns cu galbenus si am adaugat fulgii de migdale
- am copt cozonacul in cuptorul bine preincalzit la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 50’; va recomand ca dupa 35’ sa adaugati o hartie de copt deasupra cozonacului pentru a nu se arde prea tare
- dupa coacere, am lasat cozonacul sa se raceasca pe un grilaj fara a-l acoperi
- am feliat dupa racire si il pastrez in punga de hartie, in camara
Tip: pentru a doua dospire, drojdia mea a fost cam lenesa, asa ca, i-am dat o mana de ajutor: 3’ in cuptorul cu microunde, un paharel mic cu apa, putere medie (la mine 360), 3’ relaxare, alte 3’ la putere medie, urmate de 6’ de relaxare. Minunea s-a intamplat si cozonacul meu s-a umflat precum Fat-Frumos.
Pofta buna!
No Comments