Dulcegării Patiserie

Plăcinto-cozonac cu brânză și afine

aprilie 18, 2021

Pastele e sarbatoare mare, e sarbatoarea in care familiile se strang in jurul mesei, se bucura unii de altii, se bucura de lumina si caldura. E o mare bucurie sa ii vezi pe toti la masa, rasete si galagie placuta, relaxare, mama cu sortul pe langa copii. E imaginea care imi aminteste de casa, de mama, tata, de frati, nepoti. Acum sunt departe, iar gandul meu zboara neincetat spre ei.

De dor, mi-am zis ca un cozonac ar aduce mirosul acela in casa mea. Si nu imi pare rau ca l-am facut, pentru scurt timp, mama, tata si toti cei dragi au fost in casa mea. ❤️

Ingrediente:

Aluat

  • 340 gr faina 550
  • 3 galbenusuri
  • 60 gr unt gras
  • 150 ml lapte caldut
  • 20 gr drojdie proaspatata
  • 1 lgita coaja de lamaie BIO
  • 3 lg miere bio certificata) (1an+) sau sirop de curmale (6luni+)

Umplutura

  • 350 gr branza vaci (uscata, bine scursa de zer)
  • 1 galbenus
  • 1 lgita coaja de portocala
  • 1/2 lgita vanilie pudra
  • 2 lg miere bio certificata (1an+) sau sirop de curmale (6luni+)
  • 1 lg fulgi de cocos
  • 1-2 lg pesmet (sau gris)
  • O mana de afine

Pentru uns/topping

  • 1 galbenus
  • fulgi de migdale

Cum am procedat:

  • in bolul robotului, am amestecat faina, drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie si miere
  • am adaugat untul si am continuat sa mixez timp de 10-15’ pana cand aluatul se desprinde frumos de pe peretii bolului
  • am lasat aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul
  • intre timp, am pregatit umplutura de branza: am amestecat branza cu galbenusul, mierea, fulgii de cocos, coaja de portocala si vanilia
  • odata dospit, am impartit aluatul in doua bile egale pe care le-am intins sub forma de dreptunghi (15x10cm)
  • am pus cate lg de gris pe fiecare foaie (pentru a absorbi eventualul lichid de la umplutura) si am uns fiecare dreptunghi cu branza
  • am adaugat afinele peste branza, am rulat si am impletit cele doua rulouri, dupa care am asezat cozonacul in tava
  • am lasat aluatul sa dospeasca inca 30-40’ dupa care l-am uns cu galbenus si am adaugat fulgii de migdale
  • am copt cozonacul in cuptorul bine preincalzit la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 50’; va recomand ca dupa 35’ sa adaugati o hartie de copt deasupra cozonacului pentru a nu se arde prea tare
  • dupa coacere, am lasat cozonacul sa se raceasca pe un grilaj fara a-l acoperi
  • am feliat dupa racire si il pastrez in punga de hartie, in camara

Tip: pentru a doua dospire, drojdia mea a fost cam lenesa, asa ca, i-am dat o mana de ajutor: 3’ in cuptorul cu microunde, un paharel mic cu apa, putere medie (la mine 360), 3’ relaxare, alte 3’ la putere medie, urmate de 6’ de relaxare. Minunea s-a intamplat si cozonacul meu s-a umflat precum Fat-Frumos.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.