Dulcegării

Tort Duminică

aprilie 16, 2021

De ce Duminică? Ei bine..e mereu o zi de pauză, de sărbătoare, iar noi am ales să o asociem cu un tort. Tortul Duminică, raw, cu mousse din fructe de pădure pregătit astăzi îi aparține piticului N, puiuț de Ana Maria (MyBabyFood family).
„Ce faci când soțul cumpăra prea multă cremă de brânza? Cauți să faci ceva delicios și sănătos pentru întreaga familie. Inițial am pornit cu gândul de a face un cheesecake la rece, dar cum mai niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, a ieșit un mousse ușor și răcoritor de care nu îmi pare deloc rău.

Ingrediente pentru o tavă de 18-20 cm:
Baza:
-300 gr curmale Medjool;
-120 gr amestec nuci de Macadania și nuca românească;
-40 gr unt de cocos;

Crema:
-400 ml smântâna lichidă Laptaria cu Caimac;
-350 gr cremă de brânza fina;
-2 lgt agar agar;
-Putina esență BIO de lamaie;
-2 LG de miere;
-2 lgt pudra de zmeura;
-2 lgt pudra de afine;
-1 mâna de zmeura proaspăta;
-1 mâna de afine proaspete;

Cum am procedat:
-Pentru blat, am pus nucile la hidratat de seara. Curmalele le-am hidratat și pe ele vreo ora în apa călduta ca sa le pot curata de coajă, e o opțiune personală asta, se pot mixa și cu coajă.
-Am pus intr-un mixer curmalele fără sâmburi și fără coajă, nucile și untul de cocos topit și am mixat pana s-a obținut un fel de pasta. Eu am lăsat nucile mai mari puțin, ele pot fi și râșnite înainte și adăugate peste pasta de curmale ori tăiate la cuțit, fiecare cum dorește. Am pus amestecul în tava și am tasat ușor ca sa fac baza. Am dat la rece apoi.
-Pentru cremă, aveți grijă sa aveți foarte reci paletele de la mixer, castronul și smântâna.
-Am pus 300 de ml din smântâna și am bătut bine cu mixerul pana s-a întărit. Am adăugat apoi treptat și am continuat sa mixez crema de brânza, câte o lingura. La final, am pus și mierea și esența. Am obținut o cremă groasă.
-Am împărțit compoziția in două și am pus intr-una afinele și pudra de afine, iar in cealaltă zmeura și pudra de zmeură.
-M-am ocupat apoi de agar agar. Am împărțit cei 100 ml de smântâna lichida în două și am făcut întâi 50 ml de smântâna cu 1 lgt agar agar. Am pus pe foc pana s-a îngroșat puțin, apoi am adăugat peste compoziția cu afine și am amestecat ușor. Am pus crema peste blat și am dat la congelator 30 de min. Între timp, crema cu zmeura a stat la frigider. După 30 de min, am repetat prepararea de agar agar cu smântâna, am adăugat peste crema cu zmeura și am pus apoi și a doua crema peste prima care s-a întărit puțin deja.
-Am lăsat tortul la rece și am tăiat a doua zi. Crema are consistenta unui mousse ușor și aerat, dacă doriți sa fie mai spre cheesecake, trebuie pusă o cantitate mai mare de agar agar (după cum am aflat și eu ulterior).
-A doua zi, am decorat cu fructe proaspete. Sa aveți pofta!”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.