Exista doua versiuni de gulas, cel zemos, si cel scazut. Varianta originala a gulasului, asa cum am inteles de la prieteni unguri, e cea gen supa, cu multa zeama. Ei, bine, astazi au aparut multe variante, cu diverse tipuri de carne, nu doar de vita, varianta scazuta. Fiecare gust cu gulasul lui…desi nu e chiar gulas, ii zicem gulas, e pe acelasi principiu, dar oleaca diferit. Pentru ca, mai nou, sunt si eu detinatoare unui Ninja Foodie (botezat Ninja Skija), am pregatit acest fel de mancare la el. Si cum oala originala nu era pe placul meu, am achizitionat una separat, din inox. Bineinteles, se poate pregati fara nicio problema si la cuptor, e la fel de bun, diferenta e doar timpul de gatire.
Ingrediente:
- 400 gr carne vita (pulpa) bucatele
- 1 ceapa mare
- 4 catei usturoi
- 2 morcovi
- 3 ardei kapia
- 3 cartofi mari albi
- 1 cartof dulce
- 300 gr pasata de rosii
- 1 lg bulion
- 1 foaie de dafin
- 1 lgita chimion
- 2 lg boia dulce
- 1 pahar 200 ml apa
- 2 lg ulei de masline extravirgin
Cum am procedat:
- am inabusit carnea in oala, in ulei si un paharel mic de apa (program sotare, 2-3’), apoi am adaugat ceapa solzisori si usturoiul tocat si am sotat inca 2-3’, amestecand continuu
- am adaugat morcovul rondele, ardeiul cubulete si inca putina apa si am continuat pe programul sotat/inabusire pe aragaz inca 3-4’
- am adaugat foaia de dafin, chimionul, boiaua, apa, cartofii cubulete, bulionul si pasata si am setat pe modul presiune, timp de 30’; in varianta de cuptor, se foloseste un vas cu capac, se adauga toate ingredientele, mai putin pasata si bulionul si se introduce la cuptor, 180 grade, timp de 90’; in varianta din urma, se adauga pasata si bulionul dupa 60’
- dupa 30’, am lasat 10’ eliberarea presiunii in mod natural (NPR), dupa care am scos presiunea manual; in varianta de cuptor, dupa 90’, se ia capacul si se mai lasa 10’ fara capac
- am servit cu salata de varza
Poft buna!
No Comments