Le stiti, cu siguranta! Mai ales daca sunteti din generatia anilor ‘80. Sunt acele cornuri frumos aliniate, acoperite cu mac, nelipsite din brutarii. Pufoase si cu un gust placut, dulceag!
E vorba despre un aluat extrem de simplu, facut din faina, drojdie, apa si ulei. Pot fi facute atat cu lapte, cat si cu apa, in cazul in care tineti post si gatiti pentru toata familia. Fiind Postul Pastelui, eu le-am facut si refacut in varianta cu apa. Piticii mei le adora! Puteti sa le si umpleti cu magiun!
Ingrediente:
- 400 gr faina 550
- 200 gr apa calduta (lapte)
- 75 ml ulei presat la rece
- 5-6 gr drojdie uscata fara monostearat/ 20 gr drojdie proaspata*
- o lg pasta curmale/miere certificata
- optional, 2+: un praf de sare
*In cazul in care folositi drojdie proaspata, acesta se va amesteca cu 3-4 lg de apa calduta (din cantitatea masurata de apa), o lingurita miere si o lingurita de faina si se lasa putin la activat.
Cum am procedat:
- am amestecat faina cu drojdia uscata. Am adaugat apa calduta, pasta de curmale/mierea si uleiul. Am framantat aluatul 3-4’, in mixerul planetar. Puteti foarte bine sa faceti acest lucru si cu mana. Aluatul obtinut este unul moale, usor lipicios. Il lasam intr-un vas de dospit uns cu ulei, 30’. Sau pana isi dubleaza volumul.
- dupa dospire, am impartit aluatul in 6 bile. Am intins fiecare bila intr-un dreptunghi de aluat, pe care l-am rasucit dintr-un capat spre celalalt. Batonul obtinut l-am asezat in tava de copt. Am procedat la fel si cu celelalte bile de aluat. Dnu uitati sa presarati faina pe blatul de lucru, daca este cazul.
- odata formate batoanele, le-am uns cu un amestec format din 1/2 lg faina si 2 lg apa si le-am presarat cu mac. Le-am invitat in cuptorul preincalzit la 180*/30’
- dupa coacere, acestea se pot unge cu un amestec format dintr-o lingurita pasta de curmale/miere si 2 lg apa.
- sunt moi, pufoase si se desfac in straturi! Mega bune!
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments