O nouă sesiune de întrebări, cu o nouă serie de răspunsuri la întrebările mămicilor.
- C.T., copil 2 ani: Ce tip de sare se introduce in alimentația copiilor? Am găsit informații contradictorii, ex: sare de ocna, sare iodata și sare neiodata.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea sării iodate în România în toate produsele din comerț (există o legislație națională în acest sens). Dacă aveți o sursă bună de sare de ocnă și copilul mănâncă alte surse de iod, atunci aceasta este aleasa.
- F., copil 1 an: Mananca diverse fructe insa banana este zilnic in meniu. Este vreo problema?
Nu recomand zilnic banana din 2 motive: este foarte bogată în potasiu și nu ar trebui să profităm de ea; pentru diversitate. Destul de forțat, dar aș spune că de 3-4 ori pe săptămână este în regulă.
- P.,copil 1 an 4 luni: Ce ii pot oferi daca nu accepta carne si ou deloc? Nici cu lintea nu e prietena
Alte surse de proteine: năut, mazăre, fasole, brânzeturi, alte lactate, quinoa, ciuperci.
- G., copil 3 ani fără o lună: Necesarul de carne la masa de prânz? Cu ce proteine vegetale putem inlocui carnea, în ziua de fără carne, ce cantitate este recomandată?
La vârsta aceasta nu mai există o cantitate standard. Ea se modifică în funcție de starea de sănătate a copilului, dezvoltare, meniul din ziua respectivă ș.a. Orientativ, în jur de 40-50 de grame carne. În zilele fără carne oferiți năut, linte, fasole boabe, mazăre, ou ș.a. – ½ de ceașcă sau 1 ou.
- N., copil 1 an si 10 luni: De mai bine de o saptamana cere mancare non-stop, nu mai pot pastra pauza de minim 2 ore. Cere din ora in ora, fructe, iaurt, biscuiti, orice. Dupa cina de la 19-20, mai cere ceva de rontait inainte de somn. Incerc sa o aman, sa pastram echilibrul mic dejun- gustare-pranz-gustare-cina, dar nu reusesc. Cum sa fac? E inca alaptata, dar de 2 saptamani are o singura masa inainte de somnul de noapte. Iar de mai bine de 1 luna nu mai suge pe timpul zilei.
Încercați să păstrați totuși pauza de 2 ore între 2 mese deoarece este importantă pentru sistemul digestiv. Oferiți mâncarea doar stând la masă/în scaun (inclusiv gustările). Mesele principale să fie cu un conținut normal de calorii, dar atenție la gustări- acestea trebuie să fie slab calorice (doar fructe, legume sau produse lactate – fără biscuiți, brioșe ș.a.).
- , junior 1 an si 4 luni cu multiple intolerante: Albus, lactate, linte, cocos, migdale, caju, biban de ocean+reactii si la cele cu scor mic. Cum pot suplimenta aportul de nutrienti avand in vedere dieta lui stricta?
Neștiind exact tot istoricul medical nu vă pot da un sfat corect în această situație. Puteți folosi, dacă tolerează, alimente foarte nutritive cum ar fi curcuma, spirulina, pudra de cătină pentru a avea un conținut mai mare de antioxidanți, dar nu vor produce minuni.
- B., 11 luni: Ii plac mult lactatele, ar manca orice cu iaurt/smantana. Cat este ok sa ii dau?
Maxim 120 g iaurt/zi (cu un conținut normal de grăsime; între 3.0 și 3.8%) sau 30 g smântână
- A, copil 3ani10luni: Cate ore ar trebui sa treaca între mese si gustare?
Minim 2 ore.
- D., copil 1 an și 6 luni: Câte oua poate manca pe săptămână? (II plac ouăle fierte și ii dau de 2 ori pe săptămână, dar nu știu dacă astfel ii mai pot include oua în preparate,cum ar fi brioșe, biscuiți etc.)
Nu există o limită general valabilă. Doar orientativ, pentru echilibru, 2 ouă ca atare (omletă, ou fiert ș.a.) și 2 ouă distribuite în preparate (brioșe, clătite ș.a.).
- M., copil 10luni: E ok sa folosesc faina integrala la biscuiti paine, gris integral?
Da, dar nu folosiți cantități mari și nici foarte frecvent (la această vârstă) deoarece excesul de fibre poate leza intestinul.
- F., copil 1 an: Este bine sa se administreze supliment de calciu 10 zile/luna, pana la 1, 6 ani pt intarirea sistemului osos?(fara analize)
Nu, fără analize nu se recomandă suplimentarea. Datorită consumului ridicat de lactate (lapte matern/formulă de lapte, nuci, semințe și lactate de vacă/capră) prezintă rar deficit de calciu. Problemele sunt de obicei datorate deficitului de vitamina D (deci acordați atenție acestui supliment).
- AS, 3 ani și 1 luna: E vreo vârstă de la care gustările pot fi mai consistente (ex: în afara de fructe/iaurt sa oferim alături și o plăcintica/câțiva biscuiți)?
După vârsta de 3 ani se folosesc, dar o singură dată pe zi. Cealaltă gustare rămâne în continuare simplă.
- SV, 13 luni: De cate ori pe saptamana poate manca un copil la varsta aceasta avocado?
De 3-4 ori pe săptămână (maxim).
- V. copil 3 ani 2 luni: După vârsta de 3 ani ce nevoi alimentare trebuie sa aiba , care sunt restricțiile si ce se permite la aceasc grupa de vârstă. Unde trebuie completări pt un aport nutritiv eficient. Sunt mai multe întrebări dar sunt sigura ca stii la ce ma refer.
Sincer, aici este o întreagă poveste. Restricții severe nu mai sunt (pot consuma și cantități mici de sare, piper ș.a.). Au nevoie de o alimentație echilibrată, cu ore de servire a meselor fixe, diversitate, consum redus de zaharuri (inclusiv îndulcitori naturali). Deoarece crește necesarul caloric, una dintre gustări poate să fie puțin mai calorică (biscuiți ș.a.), dar una rămâne simplă (fructe, lactate).
- M, copii de 4.3 ani si 1.6 ani (cea mare cu alergii la plv, ou de gaina, vita + diverse intolerante): Avem dieta de rotatie la 4 zile; una dintre cele 4 e fara carne. Cum si ce proteine vegetale putem combina in acea zi? Exista combinatii pe care sa le evitam?
Combinați minim 2 surse de proteine vegetale la o masă (ex quinoa + mazăre; ovăz +migdale; linte + ciuperci ș.a.). Evitați combinarea cartofului cu leguminoasele pentru a nu avea probleme digestive (cartof + năut/linte/fasole ș.a.).
- F.,copil 1an si 9 luni: E obligatoriu gustarile??mentionez ca are 3 mese dar mănâncă puțin sau deloc.
Nu. Gustările sunt opționale și se introduc doar la nevoie.
- P., 1 an zi 7 luni: Născut cu 3,750kg si 56 cm! Acum are 13,2kg si 90 cm! Mănâncă foarte bine, ii gătesc si sunt atenta la ce mănâncă, cu pauze între mese! Pana acum o luna era alaptat, nu primește lapte praf. Dar mi se pare ca ia prea mult in greutate! Mi se pare?!
Ar ajuta o curbă de creștere să vedem cum a luat în greutate (viteza de creștere vs perioadă). Dacă nu sunt probleme de sănătate, nu aveți motive majore de îngrijorare.
- PME, copil 2 ani și 3 luni: Fetița mea nu are pofta de mâncare , a fost problematica de la începutul diversificării , am tot sperat ca va trece aceasta perioada dar tot nu dorește sa mănânce , mesteca ca și cum nu ar avea pofta de mâncare . In trecut a avut și o anemie feritina care am tratato , a fost totul bine cam o luna de zile acum din nou ne-am întors la greva foamei. Este posibil săi fi revenit din nou anemia ?
Da, este posibil să fie anemică. Posibil să nu se fi tratat corect anemia la momentul respectiv sau să revină problema acum din cauza alimentației restrictive. Refaceți analizele de sânge; minim hemoleucogramă, sideremie, feritină.
- K., 18luni, celiac, alergie nuci(migdale, fistic, alune, etc), leguminoase(soia, mazare, fasole, linte), ou: Ultimele analize le-am facut la 9luni, fara carente, doar alergii. De atunci nici nu a mai luat in greutate deloc. Are 10,6 kg. Analizele pt alergii si carente se fac doar 1 data/an pentru copiii sub 5 ani(decat in caz de urgenta, mai des). Cum pot sa maresc aportul de vitamine si minerale pentru a evita carentele? Cum sa asociez alimentele pentru o mai buna absorbtie?
Fără un istoric medical concret nu vă prea pot ajuta în această situație. Îmi pare rău. Ca și reguli generale, oferiți 2-3 grupe de alimente la fiecare masă (deoarece se completează reciproc), folosiți superalimente (ex curcuma, chimen, spirulină) – care să ajute cu aportul de antioxidanți și reducerea inflamației.
- G., 3 ani si 3 luni, fara probleme medicale: Acum ceva timp (anul trecut) a avut o raceala suprapusa cu molari, evident, refuza orice cand venea vorba de mancare, mai putin salata de cruditati … si asa a ramas. Daca ii dau 3 castroane de salata (rosii, ardei, porumb, castravete, masline, salata verde, etc.) le aspira fara sa clipeasca, in schimb daca ii dau orice leguma gatita, spune ca nu mai mananca. Am incercat legume diferite, texturi diferite, retete diferite. Nimic. Doar am adunat eu frustrari. Mai nou, nici ciorba nu o mai mananca, ca mai manca cate un castronel de ciorba. Nu mai am fantezie ce as putea sa incerc, ca sa o conving sa manance mancare gatita. Poate si de-asta nu mananca, ca insist eu atat.
Nu mai insistați. Aici găsiți un articol cu privire la refuzul alimentar care sper să vă ajute. Oferiți salate cât mai variate. Includeți în ele surse de proteine (carne, ouă, brânzeturi, fasole boabe, năut ș.a.).
- A, 1 si 9 luni: De aproximativ 3 saptamani a inceput sa refuze mâncarea ,nu are rosu in gât manelele nu am văzut sa apara…lapte bea in încă în jur de 300 ml noaptea in 2 reprize…ziua o pot pacali cu 2-3 lingurițe maxim din orice fel de mâncare..fie fructe fie legume …Ii mai fac biscuiti dar nu mănâncă mult,saratele…intrebarea mea e cum își mai face ea aportul de vitamine ce are nevoie daca nu mănâncă?e vesele energică nu e bolnavă…Imi fac griji ca mănâncă putin si acum nu e momentul sa o duc la pediatra .are 10kg 400 si 87 cm născută cu 2500kg ..47 cm…nu a fost niciodată mncacioasa nici cu laptele nici cu mâncarea…
Citiți vă rog acest articol despre refuzul alimentar (aici). Cât timp este vioaie și nu pierde în greutate, nu vă recomand să mergeți la medic în condițiile epidemiologice actuale. Oferiți diversitate la fiecare masă (de texturi, culori, gusturi), dar nu insistați asupra consumului. Nu își asigură toți nutrienții în momentul de față, dar deficitul se resimte după perioade lungi de timp, nu după 3 săptămămâni.
Multă sănătate tuturor!
#stămacasă
No Comments