Recunosc ca, dintre cele 3 sortimente de quinoa, varianta rosie si cea neagra m-au cucerit. Probabil, datorita faptului ca semintele raman intregi si usor crocante, chiar si dupa preparare. Sau, pentru gustul mai pregnant de nuca. Sau, datorita culorii. Nu stiu exact, cert este ca le prefer variantei albe, care nu este nici “dansa” de lepadat.
Bogata in proteine, aminoacizi, fibre, vitamine si minerale, quinoa este un aliment pretios din punct de vedere nutritiv. Iar faptul ca este fara gluten, o recomanda inclusiv copilasilor cu intoleranta la acesta. Nu renuntati la prima incercare de a o gati! Va rog sa-i dati o sansa! Incercati toate variantele (alba, rosie, neagra) si gatiti-le atat in preparate “dulci”, cat si “sarate”.
Cat despre budinca de mai jos, ce pot sa scriu? Doar ca este un preparat nutritiv, extrem de gustos si rapid de pregatit.
Ingrediente (tavita 16/16 cm):
- 50 gr quinoa rosie sau neagra
- 2 mere Golden ~ 200 gr. La mine s-a potrivit astfel: 150 gr mere razuite+40 gr bucatele. Puteti sa pune doar mere razuite.
- 30 gr nuci sau alune de padure (rasnite < 3 ani)
- 2 lg zeama de lamaie
- 1 lingura unt de cocos (25-30 gr)
- 1 lingurita chia rasnita
- 1 lingurita scortisoara Ceylon
- 2 curmale Medjool, maruntite
Cum am procedat:
- am hidratat quinoa in apa cu lamaie (minim 2 ore sau peste noapte). Eu am pus-o in apa de seara. Astfel, eliminati mare parte din acidul fitic, responsabil de inhibarea absorbtiei nutrientilor. Dimineata am clatit-o bine si am pus-o la fiert in apa (de 3 sau 4x cantitatea ei). Clatirea are un rol important, in felul acesta eliminam saponinele, care pot da un gust amarui. Quinoa are nevoie de ~15’ sa fie preparata termic. Ne dam seama de acest aspect si datorita faptului ca infloreste putin. Cea alba mai mult, cea rosie si cea neagra, mai putin. Dupa fierbere, am clatit-o din nou.
- am ras unul din cele doua mere, plus inca jumatate din al doilea (cealalta jumatate am taiat-o cubulete). Am amestecat merele rase cu zeama de lamaie , cu o lingurita de chia si am lasat amestecul deoparte, astfel incat chia sa absoarba din lichidul lasat de mere. 10-15’ va fi suficient. Cat fierbe quinoa
- odata fiarta quinoa, am “invitat-o” peste merele amestecate cu chia. Am adaugat si restul ingredientelor, am turnat compozitia intr-o tavita de copt si am copt amestecul 15’, in cuptorul preincalzit la 180*.
📌O alta varianta de budinca cu quinoa si unt de arahide, gasiti aici. Sub forma de batoane
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
7 Comments
Buna! Pot folosi si quinoa alba? Multumesc!
Buna! Sfatul meu este sa nu mai combini nuci cu fructe: timpi de digestie diferiti din care reiese o fermentare a fructelor de toata frumusetea si in timp probleme de digestie si absorbtie . 🙂 Interesant site si retete dar combinatii cam eronate din punct de vedere nutritional.
Salut,Andreea!
Ne bucuram ca ne-ai parcurs suficient cat sa-ti faci o parere despre noi! Iti multumim pentru aceasta! Cat despre combinatii, toti consumam preparate formate din ingrediente cu timpi diferiti de digestie. Ce bine insa ca suntem inzestrati cu organisme suficient de destepte, care se descurca cu digestia lor! Si cu un specialist in nutritie si dietetica, suficient de documentat care sa ne furnizeze informatii corecte, insotite mereu de un fundament stiintific, care sa ne permita sa fim relaxate ca ceea ce facem, facem bine si sa primim cu zambetul pe buze astfel de feedback-uri.
Iti multumim si te mai asteptam!🤗
Multi stiutori putini specialisti cu adevarat :)) un adevarat specialist sigur ar ramane cu zambetul pe buze citind :)) dar nu comentariul meu insa 😛 ca ar sti cu ce se mananca :))). Recomand cu drag site ul Ligiei Pop unde explica pe larg un adevarat specialist ,cu fundament stiintific luat din scoli nu din tramvai ,combinarea corecta a alimentelor 🙂 . zi frumoasa tuturor
Andreea, cu zambetul pe buze suntem:). Cam amarat,ce-i drept, avand in vedere ca ne jignesti, dar nah, ai mei m-au invatat sa raspund intotdeauna frumos si sa ma retrag din discutii care nu ma inalta si care parasesc o anumita treapta:). Ar fi frumos insa ca in viitor, atunci cand oferi un sfat, fie el si necerut, sa fie documentat, daca tot vorbim de scoli. Si insotit de un limbaj care sa indemne la discutii constructive, nu la zambete amare:).
Iti doresc numai bine si mult frumos in ceea ce te inconjoara!
Draga mea,atata timp cat ai un site cu sectiune post comment ,consider ca sunt cerute comentariile,sfaturi ,ponturi etc nu necerute dar e in regula. Nu am jignit pe nimeni departe de mine acest lucru,oricum eu sunt o tipa directa si daca ar fi fost sa jignesc ziceam direct ,nu as fi jignit asa in figuri de stil si filozofeala ieftina de mare doamna (ambalajul exterior nu reflecta interiorul intotdeauna :)). Ligia POP si Cristela Georgescu sunt doua somitati in ale nutritiei si ultra mega scolite deci nu cred ca sunt nedocumentate dar asa i romanu inteligent cand nu aude ce vrea el sau nu e aprobat in tot ce zice face etc :)) arunca cu venin invdios :)). Iti doresc si eu succes in tot
Delicios preparat! Multumim mult Simona si tuturor celor care contribuie la aceste retete minunate si sanatoase, sunt mandra ca fac parte din comunitatea My baby food.
Sa auzim de bine!🤗😘