Astăzi am avut o sesiune fulger de întrebări pe grupul Mybabyfood (dacă vă doriți să aderați , găsiți grupul aici) și răspunsurile sunt acum publice:
- L.M.V, copil 1an si 8 luni: Cat pește trebuie sa manance un copil pana in 2 ani pe luna? De ceva timp nu mai reusim sa gasim peste din sursa ok si nici oleaginoase nu prea mai accepta. In rest, mananca absolut orice si destul de bine.
Ideal ar fi să consume de 1-2 ori pe săptămână deoarece este o sursă importantă de grăsimi sănătoase. În lipsa unui pește de calitate, se crește porția de nuci și semințe crude (hidratate și mărunțite).
- Z.O., copil 2 ani și 6 luni: Oleaginoasele in exces(consumate zilnic) pot da scaun moale și kg in plus pe termen lung? Multumesc!
Pot da scaun moale deoarece sunt compuse în principal din grăsimi. Duc la un exces ponderal doar în cazul unei alimentații hipecalorice (dacă se depășește necesarul caloric total/zi).
- L.L,copil 1 an și 8 luni: Ce alimente trebuie evitate la un copil cu reflux gastroesofagian de 1an si 8 luni?
În primul rând vă recomand să evitați preparatele lichide (exemplu supe/ciorbe) și supraalimentația. Ca și alimente, se recomandă evitarea preparatelor foarte condimentate. În afara unei simptomatologii severe, alimentația este una normală, dar cu un consum mai redus de broccoli/conopidă, cartofi, usturoi, ceapă, linte/năut/mazăre uscată. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de fructe foarte dulci și a alimentelor cu o cantitate mare de grăsimi saturate (unt, untură etc). Complet interzise sunt: piperul, ghimbirul, ardeiul iute și oțetul.
- A.G, copil 6luni: De la ce vârstă se poate da lapte de capră? Mă documentez pt viitor și prima dată trebuie dat amestecat cu apa?
În preparate se poate include oricând. Ca și băutură propriu-zisă (înlocuitor pentru formula de lapte), doar după vârsta de 1 an și numai în condițiile în care copilul este dezvoltat corespunzător și are o alimentație echilibrată. Nu se oferă diluat.
- L.G., copil 8 luni: Cat de des pot fi date mazare, linte, naut, fasole etc ? multumesc
Nu există o restricție asupra lor. Pot fi consumate prin rotație chiar și zilnic, dar atenție la excesul proteic dacă se consumă și carne, ouă sau lactate.
- R.P., copil 2 ani si 11 luni: bea foarte putin lapte de vaca spre deloc, mananca iaurturi, ar trebui sa incerc sa ii ofer mai mult lapte? Multumesc!
Dacă în alimentația copilului sunt minim 2 porții de lactate/zi (brânză, iaurt, lapte) și zilnic surse vegetale de calciu (nuci, semințe etc), nu este nevoie să suplimentați consumul de lapte.
- TTNS, copil 21 luni: Imi puteti spune, va rog, alte surse de calciu, in afara de chia, seminte de susan si broccoli, pentru copil cu aplv si cantitatea zilnica necesara?
Migdale, caju, nucă românească, semințe de in, fasole boabe albă/neagră/roșie, smochine, kale, ruccola, semințe decorticate de cânepă, fistic, pak-choi, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac. O cantitate nu vă pot indica deoarece se stabilește în funcție de greutatea copilului și alimentația din ziua respectivă. Oferiți zilnic minim 2 surse alimentare de calciu și nu ar trebui să fie probleme.
- A.B., copil 1 an si 7 luni: Din cauza alergiilor alimentare nu i-am introdus pana la această varsta oul (este alaptata, tinem regim de cand avea 4 luni, la test cutanat reacționează urat). Nici carnea nu prea o accepta. Cu ce ar trebui sa suplinesc oul in alimentatia ei? Mulțumesc frumos!
Cu alte surse de proteine: lactate (dacă sunt bine tolerate), leguminoase uscate (năut, linte, mazăre uscată) și oleaginoase (nuci și semințe).
- A.M.B, copil 2ani și 7 luni: cand merge la bunici îi dau înghețata din comerț, cât de indicat este? ( degeaba le spun că nu e bine) și este slabut 13 kg
Nu este indicat deloc. Înghețata din comerț conține zahăr rafinat, produs alimentar care provoacă dependențe urate la copii. Consider zahărul cel mai nociv aliment pentru un copil.
- A.M. copil 1 an, 10kg, accepta doar ou si afine, pe care le cere zilnic. Este alaptata, inca are un reflux suparator si se hraneste doar singura. Este prea mult sa manance zilnic ou si afine pana depasim acest refuz alimentar?
Aș limita puțin consumul de gălbenuș, fiind partea mai greu digerabilă și cu un conținut mare de colesterol. În rest, până când își schimbă preferințele, nu este o tragedie dacă le consumă zilnic.
- I.C., copil 2 ani: Care este necesarul de proteine/zi?
13 grame/zi.
- F.S., copil 3an si 6 luni: Painea integrala este in regula pentru copii?
Da, este în regulă.
- M.C., copil 3 ani 3 luni. Carne fiarta sau la cuptor cum poate fi ” imbunatatita”? Inafara de chiftele si snitele. Nu accepta garnitura.
O puteți găti sub formă de checuri sau brioșe în care să includeți și alte grupe de alimente, în special legume. Vă atașez câteva rețete aici, aici și aici.
- D., copil 1 an 6 luni: Nu mănâncă mai deloc cereale (maaaaaxim 4-5 lingurițe) , în nicio combinație pe care o încerc. Mai bine, dar tot fără pofta prea mare, merg cerealele la cutie pentru bebeluși. E grav fără cereale? Sa merg pe cereale la cutie mai bine decât deloc?
Mai bine deloc.. Oferiți zilnic cerealele dar este alegerea copilului ce cantitate consumă.
- A.T. copil 20 luni: Copilas inca alaptat, dimineatza, la 4 dupa amiaza, la culcare si in timpul noptii. Cat de nutritiv este laptele matern la aceasta varsta si daca nu accepta formula si iaurt, doar branza este suficienta, in cazul in care vrem sa oprim alaptatul? Multumesc
Laptele matern este foarte nutritiv la orice vârstă. În condițiile în care doriți să opriți alăptarea,are nevoie de minim 2 porții de lactate animale/zi.
- R.F. , copil 1 an si 9 luni: de cateva săptămâni nu urineaza noaptea, iar uneori nici pana a doua zi la ora 12. Analizele la urina sunt bune. Ce ar putea fi in neregulă?
Poate fi deshidratat copilul. Insistați mai mult pe consumul de lichide.
- C.C. , copil 11 luni, alăptată, nu tolerează lactatele de origine animală. Ce alimente se mai pot oferi pentru a asigura necesarul zilnic de calciu și cât de des? Medicul pediatru ne-a spus ca este aplv si ne-a recomandat să facem analize in acest sens după vârsta de 1 an. Mulțumesc anticipat!
Dacă nu există intoleranțe sau alergii în acest sens, se înlocuiesc lactatele animale cu nuci/semințe și derivatele lor („lapte” vegetal, „brânză” vegetală etc). Se oferă zilnic, prin rotație toate oleaginoasele. Vă atașez câteva rețete aici, aici, aici, aici , aici, aici și aici.
- A.P. copil 9l4s: Exista aplc fara aplv?
Da, există.
- A.F. Copil 14 luni, alaptat la cerere, nu foarte mâncăcios, cere lapte matern de foare multe ori pe zi, inclusiv noaptea de 3-4 ori, asta se intampla de 2 luni. Mănâncă, dar nu pana la sațietate, câteva îmbucături doar pt a-și anula senzația de foame și apoi se oprește. Solicita sânul des și dorește atașare cât mai lunga, abia îl pot detașa. Credeți ca dacă plănuiesc încărcarea in curând, e greșit? Sa înlocuiesc laptele matern cu formula de lapte praf sau lapte animal? Mulțumesc mult
Alăptarea se continuă cât timp atât mama, cât și copilul, se simt confortabil. Dacă vă doriți să opriți alăptarea, eu vă recomand să faceți un control medical, să vă asigurați că dezvoltarea este una armonioasă. În condițiile unei alimentații echilibrate și a unei dezvoltări normale, se poate trece pe lapte de capră, dar în cazul unei alimentații restrictive se trece pe formulă de lapte până la vârsta de 2 ani.
- L.A.M.B copil 9 luni: Doar mucusul prezent in scaun este simptom ptr alpv? Fetița este alaptata și diversificata de la 6 luni și când mâncam eu brânza sau beam lapte fetița făcea scaunul cu mucus iar când am încercat sa ii introduc lactatele la fel a fost scaunul cu mucus. Alte simptome nu a prezentat. Analize urmează sa ii fac in septembrie.
Da, scaunul cu mucus poate fi un indicator de aplv chiar și în lipsa altor simptome.
- N.O. copil 1,8 ani: Cand ma pot opri cu laptele praf? Inca are 2 biberoane. La somnul de prânz si cel de noapte.
Dacă este dezvoltat amonios și alimentația este una diversă, puteți înlocui formula de lapte cu lapte de capră. Dacă alimentația nu este echilibrată, se continuă cu formula de lapte până la vârsta de 2 ani.
- O.T-S. , copil 2ani și 9luni : Este greșit dacă mănâncă la prânz două feluri de mâncare (printre care și ciorbă groasă pe care mai nou o adoră)? Nu mănâncă mult ca și cantitate ci adunat ar fi ca atunci când servea un singur fel.
Dacă se oferă prima dată solidele, și doar ulterior preparatele mai lichide, nu este o problemă.
- O.C., copil 1 an și 2 luni: Care ar fi programul de masă, raportat la orele de somn, după vârsta de un an, în cazul copiilor alăptați?
Mic dejul la 30 de minute de la trezire, prânzul servit în intervalul 12:00-15:00 și cina cu 2 ore înainte de somn. Gustările se oferă doar în cazul în care programul de somn permite servirea lor, la minim 2 ore distanță de o masă principală.
- M.M. copil 1 an si o saptamana: De cate ori pe saptamana putem folosi mierea ca indulcitor?
Foarte rar. Chiar dacă este un îndulcitor natural, este un aliment bogat în carbohidrați simpli. Vă recomand să o folosiți doar la ocazii speciale (aniversări, sărbători etc) sau în scop terapeutic (în caz de viroze respiratorii etc).
- P.R. copil 1.2 ani: De cate ori pe saptamana poate manca ciorba? Este in plina eruptie dentara si refuza aproape orice, in schimb ciorba ar manca zilnic.
Dacă se oferă doar o cantitate foarte mică de lichid, nu este o problemă mare și se pot oferi zilnic, dar după trecerea acestei perioade de erupție dentară, vă recomand să răriți consumul de ciorbe și să le oferiți doar ocazional, acel lichid nefiind foarte nutritiv.
- A.D. C. 2 ani si 1 luna: Nu mai bea lapte de la 1 an si 2 luni (alaptat) este vreo problema? Nu accepta nici un fel de lapte.
Cât timp consumă alte surse alimentare de calciu (brânzeturi, iaurt, nuci, semințe etc), nu este o problemă.
- M.Z. copil 1 an 6 luni: Care este necesarul de kcal pe zi pentru a reuși sa ia in greutate?
Necesarul echilibrat penru un copil dezvoltat normal este de 1000 calorii/zi și de aici începe suplimentarea treptată cu 100-300 de calorii/zi.
- M.H. Copil 1 a 5l: Nu accepta deloc carne, de niciun fel, sub nicio formă, cum simte gustul o scuipă. La fel și în cazul ouălelor. Întrebarea mea este dacă sa ma îngrijorez în privința unui deficit de proteine și ce consecințe ar putea avea . Analize nu as vrea sa ii fac. El este foarte energic, fără nicio problema. Mulțumesc!
Dacă oferiți zilnic alte surse de proteine, nu ar trebui să fie o problemă din acest punct de vedere (lactate, nuci, semințe, linte/năut/mazăre uscată, cereale integrale etc). Totuși, eu vă recomand să faceți analize de sânge pentru a exclude o posibilă anemie feriprivă.
- C.A.M. , copil 3,5ani: Se poate folosi pudra de carbune activat din coaja de nuca de cocos in diverse aluaturi sau ca atare, atat pentru culoare, cat si pentru proprietatile sale?
Studiile de specialitate sunt realizate pe adulți, deci nu mă pot pronunța la copii. În cazul adulților se recomandă ingestia ei doar în caz de probleme digestive, deci eu nu l-aș folosi în alimentația unui copil sănătos doar de dragul culorii.
- M.A.L,copil 1 an și o lună: Trebuie testata o eventuala alergie la susanul negru dacă fără probleme consuma susan alb?
Da – sunt specii diferite.
- P.R.D, copil 9 luni: exista vreo restrictie in combinarea semintelor si oleaginoaselor la mese diferite? Se pot da la fiecare masa? De ex: seminte la MD, oleaginoase la cina?
Nu există restricție din acest punct de vedere, dar atenție la cantitatea totală oferită pentru a evita un exces de grăsimi (meniu hiperlipidic).
- A.T.M, copil 1 an si 2 luni, aplv, ou, gluten, soia. Care sunt alimentele bogate in calciu pe care pot sa i le dau pentru a evita o eventuala deficienta de calciu? Mentionez ca de 1 luna nu mai este alaptat la san (l-am intarcat) si nu primeste nici lapte praf.
Migdale, semințe de susan negru, caju, nucă românească, semințe de in, fasole boabe albă/neagră/roșie, broccoli, smochine, kale, ruccola, semințe decorticate de cânepă, fistic, pak-choi, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac.
- A.M., copil 1 an: Exista o limita in ceea ce priveste bananele? Eu folosesc bananele in compozitia brioselor sau biscuitilor, insa in ultima perioada cere si el banane si ma tem sa nu ii dau prea multe.Multumesc.
1 banană la 2 zile sau ½ de banană zilnic. Cantitatea este orientativă; nu există o limită clară dar se recomandă limitarea consumului pentru a evita un exces de potasiu.
- D.D., 1 an și 3 luni: în urma vaccinului ROR (făcut la 1 an și 3 săptămâni), băiatul nostru refuză vehement orice tip de aliment, cu câteva mici excepții (găluște din supă, mozarella fresca, piure cu unt, cereale la cutie, câteva fructe), indiferent de modul în care le pregătesc. Suntem îngrijorați că nu se va dezvolta sănătos, să nu aibă vreun deficit de vitamine, calciu etc. Ce ar fi de făcut? Mulțumesc!
Încercați să schimbați strategia de servire a mesei în primul rând. Vă recomand să citiți acest articol (aici) și să puneți în practică sfaturile din el. Oferiți alimente diverse, pentru a putea observa când este pregătit/ă să le încerce, dar nu insistați asupra consumului pentru a nu agrava situația.
- N.G. copil 1 an și 8 luni, intarcata de o luna, nu accepta niciun lapte (alergie la proteina din lapte, ou, gluten, peste) îmi cere mancare foarte des, când nu doarme ar vrea sa mănânce cam la 1:30 Max 2 h. Este normal sa ceara atât de des? Cât a fost alăptata nu prea mânca solide. Din punctul meu de vedere arată ok, nici grasa, dar nici slaba, dar nu știu dacă e normal sa ceara de mancare așa des. Multumesc mult!
Repausul alimentar este extrem de important. Eu vă recomand să păstrați o pauză de minim 2 ore între 2 mese (ideal ar fi 3 ore) pentru a oferi repaus tractului digestiv.
- G.D. copil 1,9 ani: E o problema faptul ca la masa de pranz mananca doar supa crema de diferite legume (cu diferite tipuri de carne) Zilnic de cand am inceput diversificarea doar asta mi-a acceptat.
Încercați treptat să reduceți cantitatea de lichid din supă și să o transformați într-un piure. De asemenea, vă recomand să nu blenduiți legumele ci să le mărunțiți cu o presă sau o furculiță, pentru a evita distrugerea fibrelor alimentare.
- M.D., copil 1 an si 5 luni: Exista o limita in ceea ce priveste bananele? Sunt zile în care mănâncă si dimineața și la gustare.Multumesc.
1 banană la 2 zile sau ½ de banană zilnic. Cantitatea este orientativă; nu există o limită clară dar se recomandă limitarea consumului pentru a evita un exces de potasiu.
- N-S-P, copil 2.9 ani: cât este de gresit sa mănânce seara pepene? Ar manca în cantități industriale dacă i am da. De la o vreme are momente când refuza sa mănânce la cina mai ales dacă este obosit și cere „pepenila”.
Eu vă recomand să evitați oferirea de fructe la masa de seară și să le oferiți doar ocazional. Acestea, fiind bogate în fructoză (un carbohidrat simplu), pot să ducă la scăderea calității somnului nocturn. Dacă totuși se oferă, vă recomand să fie asociate cu alte ingrediente care să echilibreze situația: cereale integrale și/sau lactate.
- AMB , copil 9 luni: Am început autodiversificarea la 6++. Mănâncă destul de bine + țiți. Întrebarea e când pot să îi dau castravetele și mărul (sau alte legume/fructe) crude, adică fără să fie vreun risc de înec. I le-am oferit până acum în preparate, fierte (mărul) sau rase. Menționez că, deocamdată, nu avem niciun dințișor ieșit (urmează, se văd semne).
Iar pentru erupție dentară ce alimente „prietene” dinților sa îi ofer?Mulțumesc frumos!
Se oferă crude, ca atare, doar după vârsta de 5 ani. Pentru erupție dentară profitați de frunzele de ceapă verde.
- B.L.Copil: 1 an și 6 luni: Diaree și vărsături de 2 zile, de la medic am primit doar sfatul sa îl hidratez bine și sa mai aștept 2 zile, dacă nu o sa fie mai bine sa merg la medic iar. Întrebarea e dacă știți cumva la ce alimente sa fim atente, care sunt bune pentru perioada asta și care sunt de evitat. Multumesc din inima pentru ce faci pentru noi. Te iubim!
În această perioadă hidratarea este mai importantă decât alimentația. Puteți să oferiți supe (cremă sau ca atare) din rădăcinoase (morcov, țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel) și alte legume (dovlecel, dovleac plăcintar, sfeclă, spanac) cu ierburi aromatice, o carne slabă (pui, curcan sau pește), compoturi de fructe (fructe fierte sau gătite la cuptor), pilaf de orez/mei/quinoa. Se evită consumul de fructe și legume crude (ele pot avea un efect laxativ), consumul de cereale integrale, carne grasă și oleaginoase (nuci/semințe) sau grăsimi saturate (unt/smântână). Vă recomand să înlocuiți și laptele folosit cu unul fără lactoză. În rest, mare mare atenție la hidratare. Multă sănătate! Vă îmbrățișez!
Sesiunele anterioare le găsiți aici.
O zi minunată tuturor!
No Comments