Mica fiind, eram maaare fan paste. Insa cine stia atunci de tagliatele, farfale , ravioli sau alte cele? Cei drept, nici despre italieni nu stiam prea multe😃. Pe vremea mea, aveam taitei, macaroane, tarhanuta, galuste si patasti🙈. Facute in casa, tooate!
Cum “ce naste din pisica, patasti mananca”, astazi ne vom opri asupra patastilor cu magiun. In Crisana, magiunului de prune i se zicea liptar, chit ca nu o sa-l gasiti in dictionar decat sub denumirea de lictar. Mami il tinea in oale din lut, in pod🙈. Era din cale afara de gros si extreeem de gustos. Participam si eu vara la fierberea lui. Invarteam o zi intreaga in caldarea plina cu prune, insa si rezultatul merita din plin:)
Ingrediente:
- 160 gr faina din grau dur (plus inca 15 gr, faina de lucru)
- 2 oua mari
Le puteti servi cu nuca si scortisoara sau cu pesmet, tras putin intr-o tigaie antiaderenta. Optional, dupa ce pesmetul devin usooor auriu, puteti adauga o lingura pasta de curmale😋.
Cum am procedat:
- am amestecat ouale cu faina – adaugata treptat, pana cand am obtinut un aluat compact, moale, nelipicios. Nu framant prea mult aluatul deoarece risc sa devina prea elastic si sa nu-l pot intinde foarte bine.
- ca idee, retinati urmatorul aspect: cantitatea de faina poate sa difere in functie de marimea oualor sau de tipul de faina folosit. Totul este sa obtineti un aluat moale si nelipicios. Asadar, adaugati treptat faina astfel incat sa va opriti cand ajungeti la o consistenta moale si nelipicioasa. Sau, mai adaugati faina, daca nu ati ajuns deja la consistenta de mai sus, cu cantitatea de faina recomandata de mine.
- am presarat faina pe blatul de lucru si cu ajutorul unui sucitor am intins o „patura”, adica o foaie de aluat, cat se poate de subtire, insa fara a risca sa se rupa. Am mai presarat de cateva ori faina peste foaia intinsa.
- nu ma pricep foarte bine la intins foi rotunde, asa ca am apelat la una patrata🙈. Am pus din loc in loc magiun – pe jumatate de foaie. Am acoperit-o cu cealalta jumatate.
- cu ajutorul unui pinten, am decupat patastile.
- le-am lasat putin pe masa de lucru (pudrata cu faina, pentru a nu se lipi patastile), timp in care am pus apa la fiert si am pregatit nuca (pentru Stefi) si pesmetul (pentru noi). Nuca am rasnit-o iar pesmetul l-am incalzit, la foc mic intr-o tigaie antiaderenta. Am oprit focul si am adaugat o lingurita pasta de curmale
- in momentul in care apa incepe sa dea in clocot, am inceput sa adaug patastile. Le-am fiert aprox 10-13′.
- odata fierte le-am scos pe o farfurie si in urmatoarele minute le-am tavalit prin nuca, respectiv pesmetul deja pregatit. Daca le „uitati” pe farfurie, riscati sa nu se acopere perfect cu nuca, respectiv pesmet.
📌 Varianta cu pesmet si pasta de curmale⤵️
📌 In cazul in care nu aveti chef de facut, intins „paturi” si umplut casa de faina😀, puteti apela la delicioasele tascute prietenoase cu magiun ale Ancutei😋. O gasiti aici
Pofta mareeee!!!❤️
No Comments