Zilele acestea am gasit niste crackers din ovaz cu o eticheta acceptabila si am decis sa-i incerc. Cam saracuti nutritiv, fara un gust anume, atat doar ca erau crocanti si cum scriam, „curatei” pe eticheta. Imi plac acesti biscuiti crocanti serviti cu pesto de busuioc si rosii – de exemplu😍, asa ca aseara am apelat la o bucatica (da, i-am luat pentru mine🙈). Mare mi-a fost mirarea cand, piticul a dorit si el😀. Ba mai mult, i-a placut combinatia. Asta a fost momentul cand am zis: gaata, maine incerc si eu! Ghiciti ce?! Azi dimineata – la prima ora, am scos din cuptor (dupa, inca putin din “aia”, inca putin din “cealalta”😀), niste kidscuiti la fel de crocanti, insa muuult mai buni, mai nutritivi si insotiti de sigla „stiu ce papa copilul meu”.
Faptul ca, nu contin ou, gluten (ovaz fara gluten) si lactate animale, ii transforma intr-o varianta minunata de kidscuiti crocanti, inclusiv pentru copilasii cu alergii si intolerante. Ca sa nu mai scriu despre faptul ca, sunt perfecti acum vara, intrucat nu necesita conditii speciale de depozitare.
Cum ii papam?! Pai, ii papam ca atare sau ca baza pentru diverse preparate: salata de vinete, pate de fasole verde, humus, salata de avocado cu ou, pate linte, pesto de busuioc, guacamole, salata de ridichi
Ingrediente:
- 70 gr faina ovaz (daca nu aveti faina de ovaz, puteti rasni foarte fin fulgii de ovaz)
- 30 gr seminte de floarea soarelui*
- 15 gr seminte de dovleac*
- 1 lingurita seminte chia
- 70 ml apa
- 15 gr parmezan vegetal (puteti folosi si parmezan animal sau 15 gr caju rasnit)
- 2 lg ulei de masline extravirgin
* Pentru a mai buna absorbtie a nutrientilor, hidratarea prealabila a semintelor, urmata de uscarea lor este binevenita.
Cum am procedat:
- am pus chia in apa la hidratat – 15’. Puteti folosi din start cei 70 ml apa, intrucat o veti folosi toata la crackers. Normal, nu ati avea nevoie de o cantitate asa mare de apa, 30 ml ar fi fost suficient. Puteti lasa chia la hidratat si peste noapte. Intrucat, destinatarii sunt cei mici, dupa hidratare, blenduiti chia hidratata (lingurita de chia+cei 70 ml apa) – pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor. Alta varianta este sa puneti chia deja rasnita la hidratat. Sper ca nu v-am zapacit🙈. Doar ca, este util sa va dezvalui toate variantele, urmand ca voi sa alegeti ce va este mai la indemana.
- semintele de dovleac si floarea soarelui le-am maruntit cu un cutit. Piticul meu are peste 2 anisori, asa ca mi-am permis. Pentru nazdravani mai mici, puteti sa rasniti semintele, mai grosier, nu faina – ele oricum se vor inmuia usor si in aluat.
- am pus faina de ovaz intr-un bol, am adaugat semintele maruntite de floare si de dovleac, parmezanul vegetal, uleiul de masline si amestecul de chia cu apa. Am adunat toate ingredientele intr-o bila si gata treaba😃
- acuuuum, daca nu va grabiti foarte tare, lasati bila putin la odihnit – 15-20’, astfel incat apa sa “umfle” putin faina de ovaz si sa hidrateze ingredientele. Puteti sari peste aceasta etapa, nu e musai necesara.
- pe o coala de hartie de copt am asezat compozitia de crackers. Daca se lipeste, presarati putina faina. Am acoperit bila cu o alta bucata de hartie de copt, iar cu ajutorul unui sucitor am intins aluatul intr-un strat de cel mult 1/2 cm grosime (deci, subtire). Am decupat kidscuitii cu ajutorul unei forme rotunde, i-am intepat cu furculita si i-am asezat pe o tava tapetata cu hartie de copt. I- am introdus in cuptorul preincalzit la 180* pentru 12-15’. Puteti sa-i si intoarceti la jumatatea timpului de coacere, daca nu folositi functia de dubla ventilatie a cuptorului. Se vor rumeni usor. Atentie sa nu-i ardeti:)
- despre gust, ce pot sa scriu:). Mi se par meeega buni! Se simte gustul semintelor combinate cu parmezanul vegetal, sunt crocanti, raman crocanti (pastrati corespunzator) si reprezinta si o alternativa grozava la paine, de exemplu – ca baza pentru diverse alte preparate. Da, sunt si satiosi:)
- in concluzie, sunt foarte incantata de ei😍. Cu siguranta, ii voi incerca in muuulte alte variante, cu diverse frunze aromatice, condimente, cepsoara, etc – la asta va indemn si pe voi:).
📌 In varianta cu gluten, am apelat la faina de secara, in locul celei de ovaz, gluten free. Se pastreaza cantitatile. La fel de buni:)
Va astept cu pareri si impresii!
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
9 Comments
Buna ziua, imi spuneti va rog cu ce as putea inlocui parmezeanul?
Hello!🤗
Poti renunta la el sau poti sa-l inlocuiesti cu nuci rasnite.
Sa aveti pofta mare!
Bună! Mulțumim tare mult! Poate ca ați răspuns la asta pe undeva și eu nu am văzut:). Ma întreb dacă nu sunt prea multe grade, cele 180 ale lui celsius, pentru uleiul de măsline? Nu devine nesănătos? Mulțumesc!
Hey, Anca!🤗
Timpul de coacere este unul f scurt. In 10-12’,uleiul nu va ajunge la punctul de fumegare, cu atat mai mult cu cat avem si lichid in aluat. Asta e si motivul pt care am apelat la el si nu la cel de cocos:).
Cu drag!😋
Mulțumesc frumos! Și nu doar pentru răspuns, ci pentru tot ce ne oferiți!
Pot folosi fulgi de drojdie in loc de parmezan?
Da!
Simona, cu ce pot inlocui chia? Sau pot sa nu o pun? Multumesc!
Hey! Chia are rol de liant, asadar nu o scoatem din ecuatie. O putem inlocui insa cu seminte de in (rasnite), in aceeasi cantitate