Ce or mai fi si minunile astea?👀 Ei bine, pare-se ca sunt niste “painici” englezesti facute dintr-un aluat dospit, “prajite” in tigaie si servite, de catre englezi, cu unt si dulceata la micul dejun☺️.
Aruncand un ochi asupra catorva retete, nu mica mi-a fost mirarea sa descopar in ele “reteta” pancovelor facute de catre mami. Diferenta consta in faptul ca mami le facea cu apa si le cocea mai subtiri decat aceste “crumpets” si putin mai groase decat clasicele clatite. Se mananca in zona noastra (Crisana), in zilele de post alaturi de o fasole batuta sau pur si simplu ca desert, cu dulceata de prune.
Asadar, am lasat deoparte orice reteta si le-am facut “la ochi”, avand in minte consistenta aluatului mamei mele. Am adaugat insa “si” lapte “si” unt in ele, apropiindu-ma astfel de crumpets. Pentru voi, am cantarit cantitatile, in caz ca va doriti sa le incercati. Au iesit din prima:).
Astazi, le-am lasat “dulci”, urmand ca in viitorul apropiat sa le testez alaturi de preparate “sarate” precum : hummus, pate de linte, guacamole, etc. Mniom😋.
Ingrediente (6 buc):
- 150 ml lapte +apa (100 ml lapte+50 ml apa sau jumi-juma😀)
- 100 gr faina 650
- 15 gr unt topit
- 5 gr drojdie proaspata
- optional: 1/2 lingurita miere (1+)
Cum am procedat:
- am amestecat laptele cu apa si le-am incalzit atat cat sa obtin un lichid caldut.
- am turnat 1/4 din lichidul caldut intr-un vas si am adaugat drojdia si mierea (daca alegeti sa o folositi – va accelera activarea drojdiei). Am ajutat putin la “desfacerea” drojdiei in lichidul caldut, apoi am adaugat cateva linguri de faina si am amestecat energic cu telul. Am mai adaugat lapte, apoi faina din nou – tot asa pana am incorporat intreaga cantitate de faina in cei 150 ml lichid (apa+lapte).
- la sfarsit, am adaugat untul topit si racit. Am mai amestecat energic cu telul si am lasat aluatul (de consistenta celui de clatite, putin mai gros insa) la dospit – maxim 1/2 de ora, pana incepe sa faca bulbuci deasupra.
- le-am copt intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei/unt. Am folosit o forma de silicon – cea din imaginea de mai jos, pe care am umplut-o 3/4 cu aluatul dospit.
- am lasat aluatul la copt in forma 1-2’ la foc mic (insist, mic). Puteti chiar acoperi cu un capac. Se pun in strat mai gros si e important sa fie coapte😁🙈. In momentul in care apar bule pe suprafata aluatului, am scos forma de silicon si l-am intors cu fata in jos. L-am mai lasat 2’ in tigaie, dupa care l-am scos la “racorit” pe o farfurie.
- pentru ca, ne plaaace sa „imbogatim” preparatele, cu ingrediente care sa ne ofere si „ceva” nutritiv si vitaminos😀, le-am papat cu niste branzica, un piure de capsune cu banana si niste nuci rasnite (braziliene, am avut noi). A, da – si niste scortisoara (Ceylon, da?🙈)
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
6 Comments
Buna😊Super reteta dar am o nelămurire :puneți aluatul in forma de Silicon și apoi in tigaie pe aragaz ?sau se coace la cuptor?chiar vreau sa fac și eu maine😋Iar piureul de căpșuni cu banana se scade sau este simplu,doar toate Ingredientele amestecate?multumesc mult pentru atâtea retete super delicioase😚
Hey, Elena!🤗
Incingi tigaia, asezi forma de silicon in ea (forma nu are fund), apoi torni aluatul, 3/4 din forma. Il lasi pana face bulbuci. Apoi, scoti forma si intorci preparatul si pe cealalta parte.
“Crema” e facuta din capsuni proaspeti si banana – pasate cu furculita, cel mai bine. Si amestecate. Nu e preparata termic.
Pupicei😘
Buna dimi.as vrea sa fac si eu ptr bebe.pot folosi drojdie uscata?noi suntem in cipru si nu au drojdie proaspata.multumesc
Bio, fara monostearat de sorbitan😘
Buna Simona, am facut astazi, dar mi se pare ca au gust de drojdie, am pus 10 gr. Oare nu e cam multa pentru 100 g de faina? Am pus Pakmaya din care folosesc in mod normal, poti sa imi confirma ca e ok cantitatea?
Hey, Ioana!🤗
O sa verific si eu cand le mai fac. In cazul in care simti ca e prea puternic gustul de drojdie, foloseste cantitatea de drojdie specifica cantitatii de faina. De ex, daca pt 500 gr faina se recomanda 25 gr drojdie, pt 100 gr incearca sa pui 5 gr.
Voi incerca si eu. Iti multumesc😘