Teoretic nu e ciorba🙈, deoarece nu e acrita cu nimic😃. Practic, gustul este “acolo” – in casa ciorbei. Ca sa am si eu o scuza ca am numit-o ciorba, va scriu ca voi puteti sa o acriti cu zeama de lamaie sau bors facut in casa. Insa, nu-i musai:). E mega buna in varianta asta.
Este reteta mamei mele❤️ si este una din “ciorbele”mele preferate. Se pare ca, si a piticului meu:)
Ingrediente:
- carne de miel – cateva bucati (~200 gr)
- 2 morcovi medii
- 1 pastarnac
- 1/4 telina
- 1 ceapa mare
- 1 ardei capia
- 2 cartofi
- cepsoara (chives)
- patrunjel verde
- tarhon (proaspat sau uscat)
Pentru a drege ciorba (optional): 2 galbenusuri si 2 lg smantana
Cum am procedat:
- am pus apa la fiert, intr-o cratita de 5 l. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat carnea de miel. Am adunat de cateva ori spuma formata deasupra (este important acest aspect, pentru a avea ciorba limpede si gustoasa).
- Cand nu s -a mai format spuma (dupa ~ 1/2 ora), am adaugat legumele spalate, curatate si maruntite (mai putin cartofii, pe care i-am adaugat inainte cu 15’ de a lua ciorba de pe foc). In cazul in care aveti tarhon proaspat, adaugati-l maruntit cu 5’ inainte de a opri focul. Daca il aveti uscat, puteti sa-l adaugati odata cu legumele (aprox. o lingurita).
- dupa ce ati oprit focul, adaugati cepsoara si patrunjelul, maruntite.
- tot acum este momentul sa dregeti ciorba, daca alegeti sa o faceti. Procedam astfel:
– oprim aragazul
– amestecam galbenusurile cu smantana si adaugam treptat, cu un polonic, lichid din ciorba. Scriu treptat, deoarece altfel ouale se vor cuagula si se vor zdrentui. Adaugand insa treptat lichidul, amestecul cu galbenusuri se va apropia treptat de temperatura ciorbei. Dupa ce adaugam 2-3 polonice cu ciorba, turnam amestecul cu galbenusuri si smantana in cratita cu ciorba si amestecam.
– pornim din nou aragazul, timp de 5-6’ pentru a fi sigure ca ouale sunt gatite.
– urmand acesti pasi, vom avea si o ciorba dreasa frumos (fara zdrente), dar si una preparata corect, prin “gatirea” oualor (ouale nepreparate termic corespunzator – pot prezenta risc salmoneloza, mai ales cand vorbim despre copilasi).
- in cazul in care va doriti o ciorba acrita, puteti apela la putina zeama de lamaie la final.
📌 Daca doriti sa valorificati fierul din preparat, renuntati la lactate – respectiv la dresul ciorbei (calciu inhiba absorbtia Fierului)
📌 In caz de alergie la ou sau aplv – renuntati la dresul ciorbei.
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
No Comments