Înainte să vă împărtășesc rețeta preparatului de astăzi „ mâncare de năut ” , vreau să vă spun că până astăzi detestam năutul! Astăzi…povestea e alta!
Deși am încercat năutul sub diverse forme: pateu, hummus, chiftele, toate au fost fără succes! Totuși, această mâncare de năut a reușit să îmi stimuleze papilele gustative într-un sens pozitiv!
Ingrediente pentru această mâncare de năut:
- 250 g năut uscat
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 1 felie ardei roșu
- 150 ml bulion
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 3 căței de usturoi
- verdeață (eu am folosit iarbă de grâu. Puteți să înlocuiți cu pătrunjel verde, mărar sau alte)
- pentru adulți (eu am fotografiat varianta de adult): 2 felii mușchi de porc proaspăt
- opțional: sare, piper
Cum am procedat:
- Am hidratat năutul în apă peste noapte. Dimineața l-am spălat în mai multe ape și l-am pus la fiert, singurel. Dacă folosiți năutul clasic, fierberea durează destul de mult. L-am fiert 45 de minute singur.
- Între timp, am tăiat solzișori o ceapă mare albă (era realmente mare), și împreună cu 2 linguri de apă și boia de ardei dulce a stat la înăbușit pentru 5 minute.
- Am curățat rapid morcovul și l-am tăiat rondele.
- Ardeiul l-am tocat fin la cuțit.
- După 45 de minute de fierbere a năutului, l-am scurs de apă și l-am pus peste ceapă, împreună cu morcovul și ardeiul. Am adăugat 150 de ml bulion de casă și am completat cu apă cât să acopere bine legumele.
- Mai departe am lucrat în paralel cu varianta baby-friendly și varianta pentru adulți. Astfel, când năutul și legumele au fost fierte, am procedat în felul următor:
– pentru copii: am luat o parte din preparat deoparte, i-am adăugat puțin usturoi (întreg, l-am scos ulterior afară) și i-am mai dat un clocot
– pentru adulți: am fiert separat 2 felii de mușchi de porc tăiate cuburi. Când năutul a fost fiert, am adăugat carnea peste năut, împreună cu o linguriță de boia de ardei iute (chilli), usturoi (tot întreg), sare și piper și i-am mai dat un clocot (cât să se amestece aromele).
Preparatul este delicios! Se servește cald, împreună cu puțină verdeață!
P.S.: insist să optați pentru varianta fără carne la copii pentru a evita un exces proteic. Dacă doriți să încercați și alte preparate cu năut, Simona vă propune ouă umplute cu năut. Iar apa în care a fiert năutul nu este nici ea de aruncat. O puteți folosi într-o super maioneză vegetală.
Poftă bună!
No Comments