Cereale, pseudocereale și derivate Dulcegării

Măr copt cu budincă de amaranth

februarie 28, 2018

Amarantul l-am descoperit odata cu intrarea pe taramul diversificarii si va marturisesc ca a devenit o pseudocereala indragita de toti ai casei. Fara gluten si foarte proteic, amarantul este bogat in fier, calciu, magneziu si este o sursa importanta de antioxidanti si fibre.

La piticii pana intr-un anisor, este important sa tineti cont de valoarea proteica a acestuia, atunci cand il combinati cu alte alimente proteice. De asemenea, daca doriti sa valorificati  fierul din el, incercati sa evitati combinarea acestuia cu surse de calciu, deoarece asa cum deja stiti, calciul impiedica absorbtia fierului.

Amarantul este totodata si foarte versatil, din punct de vedere al combinatiilor alimentare. Merge perfect cu legume in preparate “sarate” (pilaf, chiftele, icre false), dar si in preparate “dulci” (budinci).

In budinca de mai jos, am preferat sa-l fierb in lapte si sa-l servesc piticului intr-un mar copt, alaturi de scortisoara si nuca. Va asigur ca este un preparat delicios.

Ingrediente:

  • mar (puteti sa puneti 2-3 mere pentru cantitatea asta de budinca)
  • 50 gr amarant (hidratat minim 2 ore in apa cu lamaie)
  • 150 ml lapte
  • ulei de cocos
  • un praf de scortisoara
  • 1 lingurita nuca rasnita
  • optional: 1 -2 curmale maruntite
  • optional: 1 lingurita smantana de cocos

Cum am procedat:

  • am curatat marul de coaja, i-am scos cotorul si l-am bagat in cuptor la 180*/20’. Dupa 20’ l-am scos, l-am uns cu putin ulei de cocos si l-am reintrodus pentru inca 5-10’.
  • cat timp marul a stat la cuptor, am pregatit budinca de amarant, astfel: am pus laptele la fiert (daca alegeti sa adaugati curmale, acum e momentul – maruntite cu ajutorul unui cutitul). Cand laptele a inceput sa fiarba, am adaugat amarantul (clatit foarte bine, dupa ce a stat in apa cu lamaie) si am amestecat continuu, pana acesta a fost fiert (15’). Daca aveti la indemana – o lingurita smantana de cocos va da budincii un gust minunat.
  • cand marul a fost copt, l-am scos din cuptor si l-am umplut cu o parte din budinca. Aveti doua variante: fie il mai introduceti 5’ la cuptor (nu e necesar din punct de vedere al prepararii termice), fie il serviti direct.
  • in momentul servirii, pudrati cu scortisoara si adaugati o lingurita nuca rasnita. Va asigur ca e delicios!

Sa fiti sanatosi!

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Andra martie 15, 2018 at 8:51 am

    Buna Simona,
    Cam care ar trebui sa fie textura amaranth-ui fiert? Oricat l-as fierbe mi separe ca raman destul de tari brobonelele. Eu compar cu wuina care se sparge daca le fierbi prea mult. Ma astept sa fie ceva mai moi. Parca nu se umfla absolut deloc in urma fierberii. Mentionez ca a stat peste noapte la hidratat in apa cu lamaie.
    Multumesc! Facino treaba excelenta cu acest site si grup! 😃

    • Reply Andra martie 15, 2018 at 8:53 am

      Imi cer scuze pentru greseli! Voiam sa scriu quinoa nu wuina, iar la restul cred ca se intelege. Multumesc!

      • Reply Simona martie 15, 2018 at 2:20 pm

        Hey, Andra!😘
        Stai linistita, am inteles ca despre quinoa este vorba.
        Amarantul (hidratat) e fiert in ~15-20’. Nu infloreste, pur si simplu iti va ingrosa lichidul (lapticul) in care fierbe. Bobitele vor fi moi la “spargerea” intre dinti:).
        Iti multumesc din suflet!❤️

  • Reply Neli mai 12, 2018 at 5:51 am

    Bună dimineața!
    Oare se poate folosi lapte de nuca, în loc de cel animal?

    • Reply Simona mai 12, 2018 at 8:21 am

      Neata!
      Da, sigur😊

  • Reply Roxana iunie 12, 2018 at 4:52 am

    Bună Simona,
    Dacă fierbem amarantul in lapte, atunci nu se mai absoarbe fierul din el? Sau cu ce alte surse de calciu nu se recomandă a fi amestecat?
    Multumesc

    • Reply Simona iunie 12, 2018 at 5:46 am

      Hey!🤗
      Daca vrei sa valorifici fierul, poti fierbe amarantul in apa si sa-l amesteci cu o lingura smantana de cocos. Sau, il fierbi intr-un lapte vegetal (eviti astfel lactatele animale, bogate in calciu)😘

  • Reply Bianca ianuarie 22, 2020 at 7:48 pm

    De unde se poate procura aceasta smântâna de cocos, buna pt consumul celor mici, chiar și uleiul de cocos…?

    • Reply Simona februarie 4, 2020 at 4:38 am

      Din magazinele naturiste sau din mediul online. Biona, Coccomi, Rapunzel – cateva variante ok (plicuri, cutiuta carton). Se poate inlocui cu untul de cocos

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.