Încep prin a vă spune că îmi place mirosul de pâine caldă! De câte ori trec pe lângă o brutărie inspir adânc cu gândul la o super pâine de casă și apoi…apoi merg mai departe. Nu mă încumet să intru în ele și consum destul de rar pâine din comerț. Mă sperie multitudinea de aditivi, agenți de afânare, amelioratori și altele.
Având această slăbiciune pentru mirosul de pâine, dar fără o plăcere aparte în a frământa, am apelat la mama! Împreună cu mama am scos din cuptoare o super pâine de casă, tradițională, fără aditivi! Procesul durează destul de mult însă așteptarea merită!
Ingrediente necesare:
- 1 kg de făină 650
- 600 ml apă călduță
- 40 g drojdie proaspătă
- opțional: sare, semințe
Cum am procedat:
- Am încălzit 8600 ml apă (trebuie să fie călduță, să puteți ține mâna în ea). Drojdia proaspătă se dizolvă în apa călduță. Separat, într-un bol, se toarnă făina și se face un locșor în centrul ei. În acest locșor se va turna apa cu drojdie. Încet, cu mâna, începe și se amestecă făina cu apa. Când compoziția este deja omogenă, începe distracția: frământarea. Se trece amestecul pe un blat de lucru și se frământă ferm aluatul până când nu se mai lipsește de mâini sau blatul de lucru. Se pune aluatul într-un bol, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă la dospit într-un loc călduț pentru 60 de minute.
- După 60 de minute, aluatul este deja crescut! Se ia o bucată generoasă din aluat (fie se rupe cu mâna, fie se taie cu o ustensilă de plastic), i se dă în mână forma dorită și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu manevrați foarte mult în mână aluatul. După ce i-ați dat forma dorită , mai lăsați aluatul acoperit să lenevească la căldură pentru încă 30 de minute.
- După ce aluatul a stat la dospit și în tavă, îl puteți introduce în cuptorul preîncălzit la aproximativ 200 de grade (spun aproximativ deoarece termometrul cuptorului meu nu arată cu exactitate temperatura). Dacă doriți, din loc in loc, cu un cuțit zimțat puteți cresta pâinea înainte de a o introduce în cuptor.
- Pâinea stă în cuptor pentru 40-60 de minute. După 40 de minute, trageți puțin tava în afara cuptorului și bateți cu mâna pâinea. Aceasta trebuie să sune a…gol și trebuie să aibă o coajă rumenă. Dacă nu este așa, o mai lăsați încă 20 de minute în cuptor.
- După scoaterea din cuptor, vă recomand să o acoperiți cu un șervet de bucătărie și să o lăsați acoperită pentru minim 30 de minute.
Voila! Pâinea este gata! Înainte de introducerea în cuptor o puteți decora cu semințe sau nuci măcinate!
Nouă ne-a ieșit o pâine generoasă și câteva chifle. Dacă doriți o cantitate mai mică înjumătățiți cantitățile.
Sugestie de servire:
Noi am inițiat astăzi mâinea de casă și a fost consumată alături de o cremă de brânză de casă, germeni de ridiche, semințe de susan negru și ridichi! O mai puteți servi și cu o cremă de caju sau un pate de fasole verde.
No Comments