Bazele nutriției echilibrate

Castane

octombrie 30, 2017

Pentru că este sezonul, haideți să discutăm despre castane! Varianta comestibilă!

Frecvent ne plimbăm pe aleea parcului și găsim pe jos, rătăcite, niște castane și ne lovește pofta. Ei bine, această variantă de castane este cea necomestibilă, numită științific „Aesculus hippocastanum” sau castan sălbatic. Datorită conținutului de esculină, o subtanță toxică, anticoagulantă, acestea nu trebuie consumate. Acestea, bogate fiind în taninuri, flavonoide, triterpenice și altele, se folosesc în industria farmaceutică pentru tratarea problemelor cardiovasculare sau a cancerelor. Arată cam așa:

Avem totuși și varianta comestibilă, numită științific în Europa „Castanea mollissima Blume”. Se mai numesc și castane dulci și sunt răspândite atât în Europa cât și pe alte continente. Aceasta este varianta găsită în  supermarketuri, sau vândută în târguri. Făcând parte din categoria nucilor, castanele provoacă frecvent reacții alergice. Din cauza acestui potential alergen crescut, se recomandă testarea reacțiilor individuale, în urma consumului unei cantități mici de produs (1 bucată).

Acestea se pot consuma fierte, coapte sau prăjite. Un studiu științific realizat în anul 2017 demonstrează că prin coacere în cuptor cu microunde, se păstrează un procentaj mai mare de antioxidanți, având calitate nutrițională superioară. De asemenea, coacerea la cuptor pare să păstreze mai multe principii nutritive decât fierberea castanelor. Totuși, analizele privind compoziția castanelor gătite continuă, nefiind bine determinate temperaturile și timpul de gătire la care apare diferența dintre fierbere și coacere. O modificare semnificativă între principiile nutritive ale castanelor crude și ale celor gătite (fierte sau coapte), este aceea de reducere a capacității antioxidante prin reducerea conținutului de vitamina C, cu 25-54% pentru fierbere și 2-77% prin coacere.

La fel ca și în cazul altor nuci sau produse alimentare oleaginoase, se recomandă ca și castanele să provină din surse sigure, de încredere, cu depozitare în condiții de siguranță. Studiile de specialitate arată că păstrarea în condiții de umiditate crescută sau cultivarea necorespunzătoare, duc la consumul de castane contaminate cu fungi (mucegaiuri) de tip Penicillium, Gibberella sau altele.

Acestea conțin o cantitate mare de grăsimi nesaturate, benefice pentru dezvoltarea copiiilor. Mai exact, valorile nutriționale arată cam așa:

  • 196 calorii
  • 1.63 g proteine
  • 1.25 g lipide
  • 44.17 g carbohidrați
  • 19 mg calciu
  • 0.94 mg fier
  • 30 mg magneziu
  • 38 mg fosfor
  • 484 mg potasiu
  • 2 mg sodiu

Folosiți castanele în plin sezon de recoltare, din sursă sigură!

Vă propunem și noi doua retete aici si aici!

 

  1. Wani I.A., Hamid H., Hamdani A.M. et al, Physico-chemical, rheological and antioxidant properties of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) as affected by pan and microwave roasting, J Adv Res. 2017 Jul; 8(4): 399–405.
  2. Zlatanov M.D., Antova G.A., Angelova-Romova M.J. et al, Lipid composition of Castanea sativa Mill and Aesculus hippocastanum fruit oils, J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):661-6.
  3. Barros A.I., Nunes F.M., Goncalves B. Et al, Effect of cooking on total vitamin C contents and antioxidant activity of sweet chestnuts(Castanea sativa Mill.), Food Chem. 2011 Sep 1;128(1):165-72.
  4. Warmund M.R., Elmore J.R., Adhikari K. et al, Descriptive sensory analysis and free sugar contents of chestnut cultivars grown in North America, J Sci Food Agric. 2011 Aug 30;91(11):1940-5.
  5. De Vasconcelos M.C., Bennett R.N., Rosa E.A. et al, Composition of European chestnut (Castanea sativa Mill.) and association with health effects: fresh and processed products, J Sci Food Agric. 2010 Aug 15;90(10):1578-89
  6. Prencipe S., Siciliano I., Contessa C. et al, Characterization of Aspergillus section Flavi isolated from fresh chestnutsand along the chestnut flour process, Food Microbiol. 2018 Feb;69:159-169.
  7. Li Q., Shi X., Zhao Q. et al, Effect of cooking methods on nutritional quality and volatile compounds of Chinese chestnut (Castanea mollissima Blume), Food Chemistry 201 (2016) 80–86
  8. Donis Gonzalez I.R., Guyer D.E., Fulbright D.W., Quantification and identification of microorganisms found on shell and kernel of fresh edible chestnutsin Michigan, J Sci Food Agric. 2016 Oct;96(13):4514-22.
  9. https://www.livestrong.com/article/470050-what-are-the-health-benefits-of-eating-chestnuts/
  10. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3652?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=chestnut&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Surse foto: internet

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.