Cu carne/peste Legume

Racitura-piftie de cocos

decembrie 21, 2020

Craciunul imi aminteste de cateva preparate: cozonac, salata boef, sarmalute si…racitura sau piftie. Asta pregatea mama cand eram copil, iar racitura o asteptam ca si cand…vaaaaai, tremurand toata, o mancam pe nerasuflate!

Mama o pregatea cu carne de porc, taia porcul in perioada aceea, dar cum noi nu avem ce taia, am dat o fuga la magazin si ne-am inarmat cu un cocos crestat, de fapt cu vreo 6 pulpe de cocos. 😄 Cocos care canta cucurigu, nu coconut 😃😃😃.

Ingrediente:

  • 6 pulpe cu tot cu os (cocos, dar puteti folosi curca, porc)
  • 6 bucati generoase radacinoase (morcov, pastarnac, telina)
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • cateva boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 praf sare (2 ani+)
  • cateva fire de marar
  • apa cat cuprinde
  • 1 lg de agar-agar

Cum am procedat:

  • am pus pulpele la fiert si le-am dat intr-un clocot, dupa care am schimbat apa si le-am pus din nou la fiert in apa cat sa le acopere bine, impreuna cu foile de dafin si piperul
  • am lasat pulpele sa fiarba la foc mic cca 1h, dupa care am adaugat legumele curatate, intregi, si am lasat inca vreo 1h la fiert, pana cand carnea se desprinde usor de pe os
  • am scos legumele si carnea din zeama si am trecut usturoiul prin presa
  • am pus din nou zeama pe foc si am adaugat agarul desfacut in putina apa, am lasat pe foc 2-3’ cat sa dea intr-un clocot
  • am lasat zeama sa se racoreasca 5’ si am adaugat usturoiul
  • am asezat in farfurii bucatele de carne, fara os, legume feliate si marar
  • cu o sita, am strecurat zeama si am turnat-o in farfurii peste carne si legume
  • am lasat farfuriile sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care le-am introdus in frigider peste noapte

Noi vom servi cu mamaliguta, ca deh, obiceiuri vechi la casa noua 😃.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.