Miss Brânzică, Mr Lăptic

Tarta tomnatica

septembrie 29, 2020

Perele sunt aroma toamnei, dulci, zemoase, opera de arta a naturii. Imi place sa am masa plina de pere, dau o aroma casei de nedescris si merg folosite nu doar la deserturi, dar si ca ingredient pentru mesele principale.

Numai ce am terminat un risotto cu pere si gorgonzola, combinatia mea preferata de toamna, iar acum, i-a venit randul intr-o tarta dulce-sarata.

Ingrediente:

  • pentru blat, am folosit reteta de aici
  • 150 gr branza gorgonzola (sare 1.4%)
  • 2 oua
  • 40 gr branza emmental rasa
  • 150 gr smantana
  • 1 vf lgita nucsoara rasa
  • 3 pere potrivite

Cum am procedat:

  • am intins aluatul si l-am asezat frumos intr-o tava de tarta cu gauri, modelandu-l dupa peretii tavitei
  • am acoperit tavita cu o folie si am pus-o la congelator 15’, cat sa se intareasca aluatul, respectiv untul
  • dupa 15-20’, am asezat o bucatica de hartie de copt peste aluat si am turnat in ea niste boabe de fasole (sau bobite metalice/ceramice pentru patiserie), pentru a nu se infoia aluatul la coacere si am copt asa aluatul, aproximativ 10’ in cuptorul preincalzit la 180 grade
  • intre timp, am pregatit crema, amestecand toate ingredientele cu ajutorul unui robot
  • perele le-am taiat felii subtiri si le-am stropit cu putina zeama de lamaiepentru a nu oxida
  • am scos aluatul din cuptor, am scos folia si boabele de fasole si am asezat feliile de para, pastrand cateva pentru deasupra, dupa care am turnat crema si am asezat restul de felii de para
  • am introdus din nou tarta in cuptor si am continuat sa coc cca 40′, fara ventilatie
  • dupa coacere, am lasat sa se raceasca si am servit cu pofta la cina

*folositi pere moi, dulci, combinatia dintre pere si gorgonzola e minunata
*branzeturile de tipul gorgonzola se ofera dupa 2 ani datorita cantitatii mai mari de sare, mucegaiului, tratata termic

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.