Carne, pește sau fructe de mare Cereale, pseudocereale și derivate Legume și leguminoase

Risotto din orz și somon

iunie 24, 2020

Zilele trecute, am cumparat o punga de orz. E prima data cand incerc aceasta cereala, mai mult din curiozitate. Sincer, imi pare rau ca nu am incercat-o pana acum, cred ca va inlocui cu succes orezul din multe retete in alimentatia noastra.

Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, iar fiert, are gust de alune/nuci. Deja, i-am pus gand rau pentru a-l transforma intr-un pate.
E o cereala gustoasa si chiar aratoasa, as spune, fetita mea a fost interesata sa o incerce vazand bobul atat de dragalas si bine definit. Mno, seamana cu tatal ei, mancarea sa arate bine, nu doar gustoasa…ca sa vedeti ce viata grea am eu…😂😂

Ingrediente:

  • 50 gr orz
  • 150 ml apa
  • 2 fire ceapa verde
  • 1/3 ardei gras rosu
  • 1 catel usturoi
  • 1 lg ulei de rapita presat la rece
  • 50 gr somon (cu sigla ASC sau MSC, zona de pescuit numerotata sub 60)
  • ierburi (oregano, cimbru, rozmarin)
  • 1/2 lgita fulgi usturoi (optional)
  • 1 lgita ulei de rapita presat la rece

Cum am procedat:

  • am spalat bine orzul si l-am pus la fiert in apa
  • am pus ceapa, ardeiul si usturoiul in chopper si am maruntit legumele, dupa care le-am pus in putina apa si lg de ulei la inabusit
  • odata ce legumele s-au inmuiat, am adaugat orzul fiert si am gatit impreuna cateva minute ca sa se imbine gusturile
  • intre timp, am spalat bine pestele si l-am dat prin amestecul de ierburi si fulgi de usturoi, l-am infasurat intr-o foaie de copt si copt 20’ in cuptorul preincalzit la 180 grade
  • cu 5’ inainte de final, am desfacut pestele din hartie si l-am stropit cu putin ulei
  • fetita a servit risotto din orz alaturi de peste

Pofta buna!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ioana iunie 28, 2020 at 2:16 pm

    Draga Sorina,
    Multumim pentru retete, inspiratie, in general.
    Concret ref. la orz, cateva lamuriri, te rog
    – nu trebuie hidratat inaimtea fierberii ?
    – cam cat timp l-ai fiert ?
    -ai putea sa ne spui si ce orz / ce marca ai folosit ?
    Multumiri si recunostinta !
    Ioana

    • Reply Sorina iunie 29, 2020 at 1:37 pm

      Buna, Ioana
      Cerealele, inclusiv orzul, se hidrateaza in apa simpla. Eu , de obicei, las peste noapte sau minim 2 h inainte de fierbere. Aici mai multe informatii: https://mybabyfood.ro/2017/07/24/in-pasi-de-vals-cu-cerealele-si-pseudocerealele/
      Nu as putea spune cat a fiert exact, eu am verificat bobul din cand in cand sa fie moale, bine fiert.
      Orzul e cumparat din Delhaize (in Romania Mega Image), raionul BIO.
      Cu drag,
      Sorina

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.