Dulcegarii Miss Branzica

Tort Choco Balls

martie 28, 2020

Ei bine, in zilele acestea am constatat, pe grup, e cerere de torturi babyfriendly😀. Or fi multe aniversari? O fi din cauza statului acasa, alaturi de micii papaciosi? Sau nevoia de dopamine ne indeamna la consumul de “dulce”?🙈 Bine ca avem “dulcegariile” babyfriendly!

Weekend fiind, nu zic nu provocarii! Inspirata de o mamica de pe grup (Diana Iulia, multumesc!), am luat checul ciocolatos (reteta aici), i-am pus crema preferata de branza, un mot crocant, niste bilute si l-am transformat in ce vedeti!😋

Ingrediente, portie baby (pentru o tava rotunda cu 19 cm, diametru)

  • 50 gr unt gras, moale – la T* camerei
  • 1 lg pasta curmale* (sau 2 curmale uscate)
  • 1 ou – la T* camerei
  • 100 gr faina 650
  • 60 ml lapte (75 ml lapte daca folositi curmale uscate**) – la T* camerei
  • 1 lg pudra de roscove
  • bicarbonat de sodiu stins cu lamaie/praf de copt bio
  • 1 lingurita faina de cocos (faina 650)  – pt a absorbi sucul lasat de cirese in timpul prepararii termice
  • seminte pastaie vanilie (vanilie pudra) – 1 varf de cutit
  • optional: coaja lamaie bio (spalata bine cu apa + bicarbonat de sodiu)

* Pasta de curmale se obtine lasand curmalele la hidratat, in apa cat sa le acopere de doua degete (cateva ore sau peste noapte), dupa care se blenduiesc.

** In cazul in care folositi curmale uscate, acestea se maruntesc si se adauga in laptele care, se da in clocot pentru 3-5’. Se formeaza astfel un sos dulce. E nevoie de o cantitate putin mai mare de lapte in acest caz, deoarece cantitatea finala va fi usor scazuta in urma fierberii. Ideea este, sa aveti 60-65 ml lapte “indulcit” de folosit, la final. A da, si racit:)

Crema:

  • 200 gr mascapone
  • 70 ml smantana dulce Laptaria cu caimac
  • 30 gr unt – la temperatura camerei (moale)
  • o lingura de zmeura infuzata in suc de mar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)
  • o lingurita miere certificata (1+) sau pasta de curmale (aceasta va modifica usor culoarea cremei)

Cum am procedat:

  • am scos untul din frigider, lasand cantitatea masurata necesara checului afara intr-un bol, pentru a se inmuia.
  • dupa ce untul a devenit moale, am adaugat pasta de curmale, amestecand usor cu un tel
  • ulterior, am incorporat oul in amestecul de mai sus, urmat de vanilie si pudra de roscove. Tot acum adaugati si bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie – daca mergeti pe varianta aceasta. Daca alegeti praful de copt bio, acesta il amestecati cu faina.
  • mai am doua ingrediente de adaugat: faina si laptele. Cele doua se adauga alternativ, peste amestecul de mai sus, incorporandu-le usor cu telul
  • se toarna compozitia rezultata intr-o tavita (a mea a fost rotunda, cu 19 cm diametru) Se introduce in cuptorul preincalzit la 180*/25-30’.

Cat timp s-a copt blatul, m-am ocupt de crema. Mai precis, am mixat smantana lichida (foarte rece, scoasa direct din frigider) pana am obtinut frisca (3-4’). Apoi, cu un tel, am amestecat branza mascarpone impreuna cu untul (la temperatura camerei). Am adaugat treptat frisca, iar la sfarsit mierea, zmeura si coaja rasa de lamaie bio. Gata crema!

  • revenim la blat. Odata copt se lasa la racit 1/2 ora – 1 ora. Apoi, se taie in doua. Se pastreaza jumatatea de jos, peste care urmam sa punem crema. Jumatatea superioara se faramiteaza si se imparte in doua: jumatate se amesteca cu 1-2 lg ulei de cocos presat la rece, se repartizeaza pe o tava si se introduce in cuptorul preincalzit la 180*/10’. Cealalata jumatate se amesteca cu o lingura de crema si se modeleaza sub forma de bilute, care se vor aranja frumos deasupra.
  • asadar, pe jumatatea inferioara a blatului asezam crema de branza, niveland frumos marginile. Deasupra ei, asezam “crumble-ul” facut din blatul superior, dat la cuptor 10’. Iar de jur-imprejur, bilutele formate cu crema de branza.
  • daca e bun? Ramane sa va convingeti singuri:)

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.